Γ. Κουμουτσάκος στη Der Standard: «Δεν πρέπει να χάνεται χρόνος» στο μεταναστευτικό

Γ. Κουμουτσάκος στη Der Standard: «Δεν πρέπει να χάνεται χρόνος» στο μεταναστευτικό

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να αρχίσουν σύντομα οι διαπραγματεύσεις για μια νέα «συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετανάστευση και το άσυλο» και να δεσμευτεί προς τούτο η γερμανική Προεδρία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, «γιατί δεν πρέπει να χάνεται χρόνος», ζητά σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος, προειδοποιώντας ταυτόχρονα πως η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει ξανά τη μετανάστευση για να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη.

Ο κ. Κουμουτσάκος, ο οποίος συμμετέχει με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη στη Διεθνή Υπουργική Διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασύλου και Μετανάστευσης, που πραγματοποιείται σήμερα και άυριο στη Βιέννη, έπειτα από πρόσκληση του Αυστριακού υπουργού Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ, σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να καταθέσει μία πρόταση στα μέσα Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου να αρχίσουν οι συνομιλίες μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε. για τη νέα συμφωνία.

Ο ίδιος θεωρεί ότι πρόκειται για τη «σωστή ισορροπία μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης», όταν οι πέντε χώρες της Ε.Ε. που πλήττονται ιδιαίτερα — Ελλάδα, Μάλτα, Κύπρος, Ιταλία και Ισπανία– θέλουν οπωσδήποτε μία υποχρεωτική μετεγκατάσταση προσφύγων σε άλλες χώρες της Ε.Ε., κάτι που δεν ανταποκρίνεται στη θέση της Αυστρίας (σ.σ. η οποία αρνείται επίμονα να δεχθεί τη μετεγκατάσταση προσφύγων στο έδαφός της), ωστόσο υπάρχει συναίνεση σε ολόκληρη την Ε.Ε. σχετικά με το ζήτημα των βελτιωμένων επιστροφών μεταναστών.

Στα μέσα Αυγούστου, πρόκειται να αναχωρήσει το πρώτο αεροπλάνο από την Αθήνα με περίπου 120 Ιρακινούς, και, κατά την άποψή του, είναι σημαντικό οι επιστροφές να οργανώνονται όλο και περισσότερο σε επίπεδο Ε.Ε..

Όπως παρατηρεί η εφημερίδα, ο κ. Κουμουτσάκος έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα ένα πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε., που θα μπορούσε να είναι ένα μοντέλο: οι άνθρωποι που επιστρέφουν οικειοθελώς στο Αφγανιστάν ή στο Ιράκ λαμβάνουν 2.000 ευρώ.

«Αυτή η βοήθεια εκκίνησης δεν κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν χαμένοι όταν επιστρέφουν, και τα χρήματα εξυπηρετούν επίσης την τοπική οικονομία στις χώρες προέλευσης», παρατηρεί ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ο αριθμός των μεταναστών που φτάνουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μειώθηκε «θεαματικά» από τον Μάρτιο, και αυτό έχει σχέση με τον αυξημένο έλεγχο των συνόρων αλλά και με την πανδημία COVID-19, όμως οι αριθμοί αυξάνονται πάλι εδώ και μία εβδομάδα, «και η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει ξανά τη μετανάστευση για να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη», επισημαίνει.

Ο κ. Κουμουτσάκος τονίζει ότι μέχρι στιγμής, οι ελληνικές αρχές έχουν καταφέρει πολύ καλά να απομονώσουν τους καταυλισμούς προσφύγων στα νησιά από μολύνσεις COVID-19.

«Η ανθρωπιστική καταστροφή» που πολλοί είχαν προαναγγείλει δεν επήλθε, και ο ίδιος επίσης «δεν φοβάται» το δεύτερο κύμα γιατί «το ελληνικό σύστημα υγείας έχει αποδειχθεί ισχυρό και έχει αποκτηθεί περισσότερη εμπειρία», καταλήγει στη συνέντευξή του στην Der Standard ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή