«Κόμβος» η Αλεξανδρούπολη – Ομιλίες Πάιατ και Παναγιωτόπουλου

«Κόμβος» η Αλεξανδρούπολη – Ομιλίες Πάιατ και Παναγιωτόπουλου

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Στη σκιά της επικίνδυνης τουρκικής προκλητικότητας στο Καστελλόριζο και λίγες ώρες προτού ο Ταγίπ Ερντογάν εγκαινιάσει (αύριο), προσευχόμενος, ως τζαμί την Αγία Σοφία, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ομιλία σήμερα εδώ στην Αλεξανδρούπολη του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ, αλλά και του υπουργού Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου. Υπό άλλες, κανονικές συνθήκες, ο κ. Πάιατ θα αναφερόταν –με αφορμή τη διέλευση από την Αλεξανδρούπολη με προορισμό τη Ρουμανία για τη νατοϊκή άσκηση «Atlantic Resolve 2020» αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού (ελικόπτερα, άρματα, οχήματα κ.ά.)– στην ύψιστη στρατιωτική αλλά και αναπτυξιακή σημασία του λιμανιού της, το οποίο βγήκε πρόσφατα σε δημόσιο διαγωνισμό και οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται σφόδρα, καθώς και στον κομβικό γεωπολιτικό ρόλο της ακριτικής πόλης, με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης εκατό χρόνων από την απελευθέρωσή της.

Τώρα όμως οι προσκεκλημένοι, και όχι μόνον, στη σημερινή (9 π.μ.) εκδήλωση στο λιμάνι, εκείνο που πρωτίστως θα θελήσουν να ακούσουν, όπως μας έλεγαν κάποιοι τοπικοί παράγοντες χθες το βράδυ εδώ στην πόλη, είναι ένα ξεκαθάρισμα, από τα πιο επίσημα χείλη, των θέσεων των ΗΠΑ στα τεκταινόμενα στο Αιγαίο και την κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και ο κ. Πάιατ δεν έχει δείξει ότι είναι από εκείνους τους διπλωμάτες που αποφεύγουν τις προκλήσεις, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν η αμερικανική τοποθέτηση περί «διαφιλονικούμενης» περιοχής στο Καστελλόριζο έχει προκαλέσει σύγχυση ως προς τις προσεγγίσεις της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά.

Η Αλεξανδρούπολη, όπως και ο Εβρος όλος, βιώνει από χθες –με ψυχραιμία σε ό,τι αφορά την ένταση με τους απέναντι– την αμερικανονατοϊκή κινητικότητα γύρω από τη μεταφορά εξοπλισμού αλλά και ανθρώπινου δυναμικού προς τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας (Ρουμανία), για τη μεγάλη στρατιωτική άσκηση «Atlantic Resolve» της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Πλέον είναι σαφές ότι η Αλεξανδρούπολη με το λιμάνι της και ο ακριτικός νομός με το οδικό και σιδηροδρομικό του δίκτυο καταχωρίζονται στους στρατιωτικούς χάρτες της Δύσης ως υψίστης σημασίας δίαυλος για τη μεταφορά στρατευμάτων και οπλισμού προς και από τη Μαύρη Θάλασσα.

Στο παγκόσμιο εμπόριο

Στο παγκόσμιο εμπόριο, επίσης,  η Αλεξανδρούπολη διεκδικεί ρόλο με το λιμάνι και τις συνδυασμένες μεταφορές, αφού θα παρακάμπτεται, μέσω αυτής και της σύνδεσής της με τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, ο χρονοβόρος, κοστοβόρος και εργαλειοποιήσιμος από την Τουρκία Βόσπορος. Μια «γεύση» για το τι μέλλει γενέσθαι, μετά και την αναβάθμιση του λιμανιού, πρόκειται να πάρουν σήμερα ο κ. Πάιατ, ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρος, ανώτεροι Αμερικανοί στρατιωτικοί, παράγοντες της ναυτιλίας, της ενέργειας, των μεταφορών κ.ά.

Ηδη από την Τρίτη ένα γιγαντιαίο αμερικανικό φορτηγό πλοίο μήκους διακοσίων εβδομήντα μέτρων, το μεγαλύτερο που «έπιασε» ποτέ στο λιμάνι, ξεφορτώνει στρατιωτικό εξοπλισμό, ο οποίος θα μεταφορτωθεί σε τρένα και μεγάλα φορτηγά αυτοκίνητα και, διασχίζοντας τον Εβρο και τη Βουλγαρία, θα καταλήξει στη Ρουμανία. Και αν σήμερα γίνεται στρατιωτικός εφοδιασμός, σύντομα, με τον τρόπο αυτό, θα μεταφέρονται εμπορεύματα και αγαθά από τις αγορές της Ανατολής και όχι μόνον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή