ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλήση Τούρκου πρέσβη στο γερμανικό ΥΠΕΞ

Κλήση Τούρκου πρέσβη στο γερμανικό ΥΠΕΞ

Στο υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη ο Τούρκος πρέσβης στο Βερολίνο Αλί Κεμάλ Αϊντίν όπως αναφέρει το περιοδικό Spiegel με αφορμή τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ελληνικού προγράμματος της Deutsche Welle ο υφυπουργός Μιγκέλ Μπέργκερ ζήτησε από την Τουρκία την τήρηση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, να σταματήσει η Άγκυρα να συμπεριφέρεται προκλητικά στην Ανατολική Μεσόγειο και να επιδείξει διάθεση διαλόγου με την Ελλάδα.

Πάντως, από την Τρίτη, η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί αδιάλειπτα τα γεγονότα και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις εμπλεκόμενες πλευρές. Με την ιδιότητα της γερμανικής προεδρίας, το Βερολίνο θέτει το θέμα σε διάφορα επίπεδα και σε σειρά διεθνών θεσμών και οργανισμών.

Στόχος της Γερμανίας είναι η αποκλιμάκωση της έντασης που επικρατεί ανάμεσα στην Άγκυρα και την Αθήνα. Τη μεσολάβηση της Γερμανίας επιβεβαιώνει η υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Σε συνέντευξή της στην τηλεόραση της Deutsche Welle δηλώνει: «Προσπαθούμε να λύσουμε αυτές τις διαφορές με συνομιλίες στο παρασκήνιο».

Χθες, η εφημερίδα Bild ανέφερε σε δημοσίευμά της πως «η παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ το βράδυ της Τρίτης, ήταν σωτήρια, καθώς συνέβαλε αποφασιστικά στο να αποφευχθεί μία στρατιωτική σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας, αναφέρει και τονίζει ότι οι δύο χώρες έφθασαν «πολύ κοντά» στη σύρραξη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα πλοία του πολεμικού ναυτικού αμφότερων των χωρών είχαν τεθεί σε ετοιμότητα, την ίδια στιγμή που τα μαχητικά αεροσκάφη τους είχαν ήδη απογειωθεί, με τη Γερμανίδα καγκελάριο να παρεμβαίνει έγκαιρα και να αποτρέπει το σενάριο μιας πιθανής ανοιχτής σύγκρουσης.

Οι περιγραφές της Bild είναι δραματικές, με τον αρθρογράφο να φθάνει στο σημείο να παρομοιάσει τις στιγμές της έντασης με τα γεγονότα της κρίσης των πυραύλων της Κούβας, το 1962, όταν Ηνωμένες Πολιτείες και Σοβιετική Ένωση έφθασαν μία ανάσα από τη μετατροπή του Ψυχρού Πολέμου σε «θερμό». Στην τωρινή όμως περίπτωση οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές είναι μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, υπογραμμίζει η Bild, για να τονίσει τη διαφορά των σημερινών με τα ψυχροπολεμικά δεδομένα.