Μήνυμα προς Αγκυρα για «Ορούτς Ρέις»

Μήνυμα προς Αγκυρα για «Ορούτς Ρέις»

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τα καλώδια του “Ορούτς Ρέις” δεν πρέπει να ακουμπήσουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα», αναφέρουν στην «Κ» αρμόδιες στρατιωτικές πηγές, οι οποίες και υπογραμμίζουν ότι εφόσον η τουρκική πλευρά επιχειρήσει να υλοποιήσει όσα εξαγγέλθηκαν μέσω NAVTEX, τότε θα φέρει «ακέραιη και κατ’ αποκλειστικότητα» την ευθύνη για ό,τι επακολουθήσει. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) τέθηκαν σε καθεστώς αυξημένης ετοιμότητας μετά την απόφαση της Αγκυρας να δώσει εντολή για έξοδο των δύο τρίτων του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο. Τόνιζαν, επίσης, ότι η έκδοση NAVTEX για διενέργεια υποθαλάσσιων ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας έγινε σε ένα διάστημα φορτισμένο συναισθηματικά μεταξύ των θλιβερών επετείων του Αττίλα Ι και του Αττίλα ΙΙ, ουσιαστικά υποσκάπτοντας το κλίμα καλής γειτονίας που η Αθήνα επιθυμεί να εδραιώσει. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι οι τουρκικές κινήσεις έγιναν σε μια περίοδο που υποτίθεται ότι εξακολουθούν να είναι εν ισχύι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (σύμφωνα με τα οποία δεν πρέπει να γίνονται στρατιωτικές ασκήσεις εν μέσω τουριστικής περιόδου) και ενώ συμφωνήθηκε να υπάρχει ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του Τούρκου προέδρου και του Ελληνα πρωθυπουργού.

Επιπλέον, πρόσθεταν ότι, αμέσως μετά την έκδοση της NAVTEX, «ένας καλός και σωστός γείτονας δεν θα έστελνε τα μαχητικά του αεροσκάφη να πετάξουν προκλητικά και κατ’ επανάληψη πάνω από το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου, για ακόμα μία φορά δηλαδή πάνω από ελληνικό έδαφος, σε μια προσπάθεια επίδειξης ισχύος και τρομοκράτησης των νησιωτών μας». Οι ίδιες πηγές επισήμαιναν τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, προκειμένου να υπογραμμίσουν ότι με τις κινήσεις στις οποίες προχωρεί η Αγκυρα το τελευταίο χρονικό διάστημα, ουσιαστικά, αγνοεί επιδεικτικά τα δικαιώματα των άλλων κρατών της περιοχής. Οι στρατιωτικές πηγές κατέληγαν ότι η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του τόπου έχουν καταστήσει γνωστό προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί καμία παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, καθώς και ότι ενδεχόμενη τέτοια παραβίαση δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη, κάτι που έγινε σαφές και τον περασμένο Μάρτιο στον Εβρο.

Την ίδια στιγμή, πάντως, υφίσταται έντονη διπλωματική κινητικότητα με επίκεντρο το Βερολίνο και σκοπό την αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ αποκάλυψε χθες την παρέμβαση της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, κάνοντας λόγο για «μεγάλη εμπιστοσύνη» που απολαμβάνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και στις δύο πλευρές. «Το βασικό πλεονέκτημα της Γερμανίας και αυτής της κυβέρνησης, και της καγκελαρίου στην κορυφή της, είναι ότι και προς τις δύο πλευρές –τόσο προς την κατεύθυνση της Τουρκίας όσο και της Ελλάδας– απολαμβάνουμε μεγάλη εμπιστοσύνη», δήλωσε η κ. Κάρενμπαουερ, τονίζοντας ότι ακριβώς γι’ αυτό «δεν είναι τυχαίο ότι ιδιαιτέρως η καγκελάριος παρενέβη ή εκλήθη να παρέμβει».

Την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. «Θέλω για ακόμη μία φορά να επαναλάβω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο, αλλά επίσης προς την Ελλάδα, απέναντι στην παραβίαση της κυριαρχίας τους από την Τουρκία», δήλωσε ο κ. Μακρόν και ζήτησε την επιβολή κυρώσεων σε όσους παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην Ανατ. Μεσόγειο. Επισήμανε, επίσης, ότι θα ήταν σοβαρό λάθος για την Ε.Ε. να αφήσει την ασφάλεια της Ανατ. Μεσογείου στα χέρια άλλων δρώντων και κυρίως της Τουρκίας. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Γάλλος πρόεδρος ανήρτησε το σύνολο της δήλωσής του στη σελίδα του στο Facebook στα ελληνικά.

​​​​​​Διπλωματική πρωτοβουλία έχει αναλάβει και το Λονδίνο, σύμφωνα με ανακοίνωση της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα, όπου τονίζεται ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πραγματοποιήσει επαφές με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, τις οποίες και θα συνεχίσει», καθώς και πως παροτρύνει «όλους τους εταίρους μας στην Ανατ. Μεσόγειο να δώσουν προτεραιότητα στις ευκαιρίες για διάλογο και να επιδιώξουν την αποκλιμάκωση». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή