Συγκλίσεις έναντι της Τουρκίας

Συγκλίσεις έναντι της Τουρκίας

5' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραπάνω από το συνηθισμένο, που σε τέτοιες συναντήσεις είναι περίπου μία ώρα, κράτησε χθες το τετ α τετ του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα. Οn camera δεν ειπώθηκε τίποτα παρά μόνον ακούστηκε ο κ. Τσίπρας να λέει «έχουμε πολλά να συζητήσουμε σήμερα», με τον κ. Μητσοτάκη να απαντά «θα έχουμε όλο τον χρόνο και την άνεση να τα συζητήσουμε όλα», κάτι που επιβεβαιώθηκε εν τοις πράγμασι. Και μόνο ο χρόνος ωστόσο που κράτησε το ραντεβού δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό «εποικοδομητικό». Με το πέρας της συνάντησης πηγές του Μεγάρου Μαξίμου δήλωναν συγκρατημένα την ικανοποίησή τους για το πώς κύλησε το ραντεβού, μιλώντας για μία συνάντηση με περιεχόμενο.

Από την πλευρά της Κουμουνδούρου, συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα χαρακτήριζαν το ραντεβού «δύσκολο» και σε κάποια σημεία «βαρύ», καθώς συζητήθηκαν και θέματα όπως η Προανακριτική και οι αποκαλύψεις για το Μάτι –ο κ. Τσίπρας δεν χαμογελούσε όπως συνηθίζει στην έναρξη του ραντεβού– προσθέτοντας ωστόσο πως ήταν και «απαραίτητο». Η λέξη αυτή δείχνει πως στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και στην κυβέρνηση άλλωστε, δεν αρνούνται τη σημασία που έχει η εθνική συνεννόηση ειδικά σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές, όπως των τελευταίων ημερών.

Στο διά ταύτα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι δύο πολιτικοί αρχηγοί έκαναν μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση η οποία είχε και κοινά σημεία και βεβαίως διαφωνίες. Αμφότεροι τάσσονται υπέρ της προσπάθειας που κάνει η Γερμανία να πέσουν οι τόνοι και να υπάρξει εκτόνωση από πλευράς Αγκυρας της προκλητικότητας. Την ίδια ώρα τόσο ο Κυρ. Μητσοτάκης όσο και ο Αλ. Τσίπρας είναι υπέρ των κυρώσεων προς την τουρκική πλευρά για τη συμπεριφορά που έχει επιλέξει. Οι διαφωνίες, όπως μεταδίδουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπάρχουν με κυριότερη αυτή για τις θαλάσσιες ζώνες, καθώς ο κ. Τσίπρας ζητεί επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, κάτι πάντως που πολλοί ειδικοί αναλυτές θεωρούν λάθος, καθώς είναι σαν να αποδέχεται η Ελλάδα ειδικό καθεστώς στο Αιγαίο. Οι δηλώσεις πάντως που ακολούθησαν από τον Αλ. Τσίπρα ουσιαστικά αναδεικνύουν διάθεση, αν όχι για εθνικό μέτωπο, τουλάχιστον συνεννόησης, καθώς σε αμιγώς διπλωματικό επίπεδο λειτουργούν υποστηρικτικά προς την κυβέρνηση.

Σε καλό κλίμα έγινε η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με την κ. Γεννηματά, που κράτησε περίπου 50 λεπτά. Συνεργάτες της προέδρου του ΚΙΝΑΛ σημείωναν με το πέρας του τετ α τετ πως «πρέπει να υπάρξει μέτωπο πολιτικών δυνάμεων και πίεση της αντιπολίτευσης υπέρ των συμφερόντων της χώρας». Παρά το «καλό κλίμα» διαφωνίες κατεγράφησαν και σε αυτή την συνάντηση με κυριότερη αυτή για το Συμβούλιο Αρχηγών. «Είναι δική του ευθύνη» μετέδιδαν συνεργάτες της προέδρου του ΚΙΝΑΛ και συμπλήρωναν πως «αν οι Ευρωπαίοι δεν αντιληφθούν ότι είμαστε αποφασισμένοι, θα μας χτυπήσουν στην πλάτη και θα μας πουν βρείτε τα». Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως η κ. Γεννηματά μετέφερε στον πρωθυπουργό πως απαιτείται απόλυτη εγρήγορση και πως ο Ερντογάν έως τώρα δεν έχει δώσει καμία διαβεβαίωση.

Συγκλίσεις έναντι της Τουρκίας-1

Περίπου 50 λεπτά διήρκεσε η συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη και Γεννηματά.

Οσον αφορά την προσπάθεια αποκλιμάκωσης που καταβάλει η Γερμανία, η Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί πως είναι θετική, αλλά αναμένει και άλλα βήματα καθώς «η Μέρκελ θέλει η προεδρία της να συνδεθεί με πράγματα θετικά και σημαντικά για την Ε.Ε. και «δεν θέλει η Σύνοδος να σβήσει λόγω μιας δοκιμασίας». Από το Μαξίμου δεν υπήρξε επισήμως σχόλιο για τις δύο συναντήσεις, με κυβερνητικούς πάντως να κάνουν λόγο για «γόνιμο διάλογο» και βήμα «συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων» που αποτελεί «σταθερή επιδίωξη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης».

Προτάσεις με στόχο την ανάσχεση της επιθετικότητας

«Οφείλετε να αποτρέψετε το “Oruc Reis”» διεμήνυσε στον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας όπως δήλωσε επισήμως μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την ανάγκη για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να συζητηθούν κυρώσεις εις0 βάρος της Τουρκίας, εάν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση. «Τους τελευταίους οκτώ μήνες υπάρχει μία επικίνδυνη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, τόσο στην Ανατολική όσο και στην Κεντρική Μεσόγειο.

Απέναντι σε αυτή την κλιμάκωση, η χώρα οφείλει να έχει εθνική στρατηγική. Και αυτό χρειάζεται πολιτική συνεννόηση» ανέφερε στις δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας τη σαφή αιχμή πως η ενημέρωση από τον πρωθυπουργό ήρθε, «ενώ ολόκληρος ο τουρκικός στόλος βρίσκεται νότια και νοτιοανατολικά της Ρόδου και του Καστελλόριζου» και «ενώ έχει ήδη προαναγγελθεί παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, δηλαδή σεισμικές έρευνες και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «συνέστησε» στον πρωθυπουργό την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και αντίστοιχη κίνηση στα νότια και ανατολικά της Κρήτης εάν δεν ευοδωθεί ο καθορισμός ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ακόμα, «επίσης είχα τη δυνατότητα να κουβεντιάσω με τον Μητσοτάκη και για τη στάση της Ευρώπης» χαρακτηρίζοντας τις διαφορές «σε μεγάλο βαθμό ευρωτουρκικές».

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε πως «η διαφορά μας με την Τουρκία είναι μόνο η υφαλοκρηπίδα, που ταυτίζεται με την ΑΟΖ», χαρακτηρίζοντας τη Συνθήκη της Λωζάννης «αδιαπραγμάτευτη» και το τουρκολιβυκό μνημόνιο «ανυπόστατο και παράνομο».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «οφείλουμε να λύσουμε (σ.σ. τη διαφορά μας) μέσα από τον διάλογο με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου» αλλά «όχι όμως υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών».

Από την πλευρά της η κ. Γεννηματά δήλωσε με το πέρας της συνάντησης με τον πρωθυπουργό πως «κανένας εκβιασμός με πρόσχημα τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας δεν πρέπει να μείνει χωρίς απάντηση». Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για «κρίσιμες στιγμές για τον τόπο», καθώς «η τουρκική επιθετικότητα κλιμακώνεται επικίνδυνα». Η κ. Γεννηματά κατέληξε λέγοντας πως «οι Ελληνες ενωμένοι οφείλουμε να ορθώσουμε το ανάστημά μας με νηφαλιότητα, αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα».

Ο κ. Βελόπουλος μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, που κράτησε μισή ώρα, κινήθηκε σε σκληρή γραμμή, δηλώνοντας πως «η ΑΟΖ με Κύπρο πρέπει να γίνει χθες» και ότι «εάν τουρκικό πλοίο παραβιάσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα είναι casus belli».

O κ. Βελόπουλος πρότεινε επίσης να μην περνούν από την Εγνατία Οδό φορτηγά με τουρκικά προϊόντα προς ευρωπαϊκές χώρες και κάλεσε τους Ελληνες εφοπλιστές να σταματήσουν να κάνουν πλοία σε Τουρκία για να χτυπηθεί η γειτονική χώρα οικονομικά.

Η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 09.30 και στις 10.30 με τον γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή