Τάση αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο διαπιστώνει ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Κυρ. Μητσοτάκη

Τάση αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο διαπιστώνει ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Κυρ. Μητσοτάκη

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε φάση αποκλιμάκωσης έχει μπει η κατάσταση έντασης στο Αιγαίο, αναφέρει ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, Αλέξης Διακόπουλος, αποκλείοντας ρητά το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Διακόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα δυνατή με ισχυρή αποτρεπτική δύναμη, και διαθέτοντας μια θέση μέσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, «δεν είναι εύκολο να της κάνεις αυτό το μπούλινγκ και να πετύχεις».

Όπως ανέφερε, αυτή η τάση αποκλιμάκωσης απορρέει από τον συνδυασμό της αποφασιστικότητας που επέδειξε η ελληνική πλευρά με τις πολιτικές πιέσεις που άσκησε στην Τουρκία το διεθνές σύστημα. Από τις πολιτικές αυτές πιέσεις ξεχώρισε την πρωτοβουλία της Γερμανίδας καγκελάριου, τονίζοντας ότι η Άγκελα Μέρκελ προέβη στην πιο δυναμική παρέμβαση.

Ακόμη, χαρακτήρισε σωτήρια την πρόσφατη συνάντηση του Ιμπραήμ Καλίν με την Ελένη Σουρανή στο Βερολίνο, εξηγώντας πως λαμβάνοντας μέρος σε αυτή τη συνάντηση, η Αθήνα αφαίρεσε κάθε πρόσχημα και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν φέρει ευθύνη για οποιαδήποτε ένταση.

Σύμφωνα με τον κ. Διακόπουλο, η Αθήνα πρέπει να βρει ένα modus vivendi με την Άγκυρα, αλλά με όρους και πλαίσιο που έχει θέσει με σαφήνεια η ίδια. «Το πλαίσιο είναι το Διεθνές Δίκαιο και οι όροι η καλή γειτονία. Και το ‘χουμε πει πολλές φορές, ότι δε συζητάμε υπό πίεση και υπό πειθαναγκασμό», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εντούτοις, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Κυριάκου Μητσοτάκη σημείωσε ότι η επιφυλακή δεν θα παύσει όσο τα τουρκικά πλοία δεν επιστρέφουν στις βάσεις τους και όσο η τουρκική Navtex παραμένει σε ισχύ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή