Κλίμα αισιοδοξίας δημιούργησε διεθνώς η συνάντηση

Κλίμα αισιοδοξίας δημιούργησε διεθνώς η συνάντηση

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλίμα αισιοδοξίας δημιούργησε και διεθνώς η πρώτη συνάντηση Κληρίδη – Ντενκτάς στο πλαίσιο των απ’ ευθείας συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού. O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Ισμαήλ Τζεμ μίλησε για την «καλύτερη ευκαιρία των τελευταίων ετών», ο Γερμανός ομόλογός του κ. Γιόσκα Φίσερ εξέφρασε την ελπίδα του «οι δύο πλευρές να επιτύχουν σύντομα μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση», ενώ και ο αρμόδιος κομισάριος για τη Διεύρυνση κ. Γκίντερ Φερχόγκεν χαρακτήρισε ως «επιτυχία της Ευρώπης» την έναρξη των συνομιλιών, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «η έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για την ένταξη της Κύπρου στην Ενωση έχει αρχίσει».

Από πολιτικής πλευράς, βέβαια, τη μεγαλύτερη βαρύτητα φέρει μάλλον η χθεσινή ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών την οποία υπογράφει ο κ. Φίσερ. Σε αυτήν, αφού εκφράζεται η «προσδοκία» της γερμανικής κυβερνήσεως, να «αξιοποιηθεί από τις δύο πλευρές η ευκαιρία που παρουσιάζεται με τις απ’ ευθείας συνομιλίες», επισημαίνεται ότι «η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με λυμένο το πολιτικό πρόβλημα, δεν θα ωφελήσει μόνον τις δύο κοινότητες στο νησί, αλλά και την ειρήνη και τη σταθερότητα στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο κ. Φερχόγκεν

Διπλωματικά σαφέστατος, αντιθέτως, υπήρξε χθες ο Γερμανός επίτροπος Γκίντερ Φερχόγκεν, ο οποίος αποσαφήνισε με τον πλέον ξεκάθαρο για την Τουρκία τρόπο την άποψη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως έναντι της επικείμενης εντάξεως της Κύπρου στους κόλπους της. O ίδιος δήλωσε επί λέξει ότι «η Αγκυρα δεν διαθέτει κανενός είδους βέτο αναφορικά με την ένταξη της Κύπρου», προσέθεσε ότι «η επίλυση του Κυπριακού δεν αποτελεί αντικείμενο παζαριού για την εκπλήρωση των άλλων αναγκαίων κριτηρίων που έχει αναλάβει η Αγκυρα έναντι της Ενωσης» και κατέληξε με τη φράση ότι «η Τουρκία στο Κυπριακό είναι στη θέση του οφειλέτη». Στο «κοινό όραμα που πρέπει να έχουν για το μέλλον», τέλος, αναφέρθηκε ο κ. Τζεμ. O Τούρκος ΥΠΕΞ, αποφεύγοντας τούτη τη φορά τις προκλητικές δηλώσεις, προτίμησε να τονίσει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, ότι «αν οι δύο πλευρές προσδιορίσουν κοινούς στόχους, τότε θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν και όλα τα υπόλοιπα πολύ δύκολα προβλήματα που υπάρχουν». Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, χαριτολογώντας, επεσήμανε ότι «είμαστε μεσογειακοί, άνθρωποι του Αιγαίου και όταν βρισκόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο για να πιούμε έναν καφέ ή ένα τσάι, τα πράγματα μπορούν να προχωρήσουν μπροστά»…

Στο πλαίσιο της πολιτικής εξασφαλίσεως ανταλλαγμάτων για τις διευκολύνσεις και την ευρύτερη υποστήριξη που παρέχει στις ΗΠΑ, ο κ. Ετσεβίτ ζήτησε βοήθεια για την αντιμετώπιση του στρατιωτικού χρέους ύψους πέντε δισ. δολαρίων προς την Ουάσιγκτον. O κ. Ράμσφελντ δεν σχολίασε το συγκεκριμένο τουρκικό αίτημα, αναφέρει το πρακτορείο AP, αλλά είπε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν τι θα μπορούσε να γίνει για να αντιμετωπισθούν τα οικονομικά και εμπορικά αιτήματα της Τουρκίας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT