Αρχισαν τα δύσκολα σε καλό κλίμα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H συμφωνία για εντατικές διαπραγματεύσεις -τρεις φορές την εβδομάδα- στην οποία κατέληξαν χθες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γλαύκος Κληρίδης με τον εκπρόσωπο των Τουρκοκυπρίων κ. Ραούφ Ντενκτάς, δεν μπορεί να προδικάσει φυσικά το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, αλλά καταδεικνύει ότι οι απ’ ευθείας συνομιλίες θα έχουν τον χαρακτήρα του επείγοντος, καθώς το χρονοδιάγραμμα εντάξεως της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ενισχύει τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας προκειμένου να ενσωματωθεί η Κύπρος στην Κοινότητα με λελυμένο το πολιτικό πρόβλημα, αν και αυτό δεν προϋποτίθεται βεβαίως συμφώνως προς τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής του Ελσίνκι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κληρίδης είναι της απόψεως -και αυτό τελικώς αναμένεται να συμβεί- ότι οι συζητήσεις θα αρχίσουν από τα «δύσκολα» θέματα, με πρώτιστο το νέο καθεστώς της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο θα πρέπει να έχει μια διεθνή εκπροσώπηση, θα είναι Ομοσπονδία, διζωνική και δικοινοτική, δίχως δικαίωμα αποσχίσεως. Εάν υπάρξει συμφωνία επί του θέματος αυτού, τότε θα εξετασθούν τα άλλα ζωτικά προβλήματα.

Αναφορικώς με την ατμόσφαιρα που επεκράτησε χθες, ο ανταποκριτής της «K» στη Λευκωσία K. Γεννάρης μεταδίδει:

Η αφετηρία των απ’ ευθείας διαπραγματεύσεων Κληρίδη – Ντενκτάς επί της ουσίας του Κυπριακού τα είχε όλα:

– Εναν Ντενκτάς να επιμένει να προσπαθεί να δημιουργεί εντυπώσεις και να προκαλεί προβλήματα με σαφή επιδίωξη την εξουδετέρωση του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών και των παραμέτρων που έχει καθορίσει με τις αποφάσεις του για τη λύση του Κυπριακού.

– Εναν εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα να προσπαθεί να παραμερίζει τα εμπόδια, αποφεύγοντας ρήξη με τον Ντενκτάς, αλλά και προσπαθώντας να του δίνει διεξόδους.

– Εναν Κληρίδη ψύχραιμο, αποφασισμένο να μην παρασυρθεί στα παιχνίδια του Ντενκτάς, αλλά και επιφυλακτικό ως προς τη συνέχεια, αναμένοντας υπομονετικά να κριθεί η αξιοπιστία του Ντενκτάς και της τουρκικής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Εντατικές διαπραγματεύσεις

Η έναρξη των απ’ ευθείας διαπραγματεύσεων στο ελεγχόμενο από την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ αεροδρόμιο της Λευκωσίας, κατέληξε στην απόφαση για εντατικές διαπραγματεύσεις, τρεις φορές την εβδομάδα, Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, υπό συνθήκες μάλιστα συσκότισης, χωρίς δηλαδή την παρουσία των μέσων ενημέρωσης και χωρίς ανακοινώσεις.

Ο Ντενκτάς δεν έχει ενδοιασμούς να ξεκαθαρίσει ότι οι συνομιλίες αυτές «δεν έχουν σχέση με τις διακοινοτικές συνομιλίες, αλλά είναι συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο Κληρίδη – Ντενκτάς» και ότι «αρχίζει νέο κεφάλαιο και νέα σελίδα». Από ελληνοκυπριακής πλευράς, οι επιφυλάξεις που διατυπώνονταν τις τελευταίες ημέρες εξακολουθούν να ισχύουν, αλλά παραμένει επίσης και η εκτίμηση ότι η βούληση για λύση και η αξιοπιστία της τουρκικής πλευράς θα κριθούν στις αμέσως επόμενες συναντήσεις.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT