Αλ. Τσίπρας: Εξαιρετικά ανησυχητική η εικόνα της οικονομίας

Αλ. Τσίπρας: Εξαιρετικά ανησυχητική η εικόνα της οικονομίας

5' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η εικόνα της ελληνικής οικονομίας είναι εξαιρετικά ανησυχητική», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών «Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας».

«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε πτωτική πορεία 12 μήνες τώρα. Οι επιπτώσεις από το lockdown στην Ελλάδα θα είναι ισχυρές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Μιλήσατε για τη μεσαία τάξη αλλά στην πράξη εργαστήκατε μόνο υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων, που δεν έχουν σχέση με τα συμφέροντα της μεσαίας τάξης και της επιχειρηματικότητας».

«Για μια ακόμη φορά αντιμετωπίσατε την κρίση αυτή με λανθασμένο τρόπο, δεν πήρατε διδάγματα από την κρίση του 2010. Διαχειριστήκατε τους διαθέσιμους πόρους λέγοντας "μπόρα είναι θα περάσει" και λέγοντας ότι το 2021 θα είναι χρονιά ανάκαμψης. Όμως κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει αν η ανάκαμψη την επόμενη χρονιά θα είναι μεγαλύτερη από την φετινή ύφεση. Είπατε ότι ήταν πολιτική επιλογή να δώσετε τα αναδρομικά στους συνταξιούχους. Αλλά είναι υποχρέωσή σας, όχι επιλογή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, «προβληματίζομαι όταν σας ακούω να μιλάτε για δημοσιονομικά όρια και να κάνετε υπαινιγμούς που μας κάνουν να καταλαβαίνουμε ότι κάτι ετοιμάζετε. Περιμένουμε να δούμε το πλάνο σας, αλλά βλέπουμε δημοσιεύματα που δείχνουν ότι κινείστε σε λάθος κατευθύνσεις».

«Θα ζητησώ να φέρετε έγκαιρα στη δημοσιότητα και σε διαβούλεση στη Βουλή την έκθεση Πισσαρίδη καθώς και τη δική σας πρόταση. Άλλωστε το σχέδιο ξεπερνά την θητεία διακυβέρνησής σας, αφορά την επόμενη 6ετία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «Η κατάληξη της συνόδου κορυφής σε σχέση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν, είναι πολλά βήματα πίσω. Υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθεί κυρίως ο ευρωπαϊκός Νότος σε μια νέα κρίση χρέους. Σας ακούσαμε στο τέλος της συνόδου να χαρακτηρίζετε τον συμβιβασμό δίκαιο και εύλογο. Αλλά για ποιόν; Για εμάς που χάσαμε ή για τους βόρειους που κέρδισαν; Δεν κατανοώ τι εννούσατε εκείνο το βράδυ», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως είναι κρίσιμο να δούμε: «Αν η χώρα έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να απορροφήσει αυτά τα χρήματα και εάν προκειμένου να είμαστε εντάξει στο πλαίσο που τίθεται, θα προχωρήσουμε μόνοι μας σε όσα διαρρέουν από την έκθεση Πισσαρίδη (ιδιωτικοποιήσεις κλπ).

«Και είναι κρίσιμο να δούμε τι σχέση χρέους-ΑΕΠ θα προκύψει», επεσήμανε.

Οπως σημείωσε «η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα ένα τολμηρό σχέδιο για την ανάταξη της οικονομίας. Που θα δώσει όραμα και προοπτική στις νέες γενιές ότι δεν θα περάσουν όσα πέρασαν οι προηγούμενες. Δεν βλέπω να έχετε πρόθεση για ένα τέτοιο σχέδιο».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για πτωτική πορεία της οικονομίας από τον Σεπτέμβριο του 2019 και ότι «εργάστηκε μόνο υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων, φίλων και γνωστών». Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξαρχής πρότεινε «έγκαιρα, εμπροσθοβαρή μέτρα για την αναχαίτιση της κρίσης, της ανεργίας και των λουκέτων που έρχονται σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις», ενώ ο κ. Μητσοτάκης -αντί για έμπρακτη στήριξη στους εργαζόμενους και την αγορά- κινήθηκε «ανεπαρκώς» και με την εκτίμηση ότι η κρίση θα είναι σύντομη και θα ακολουθήσει ισχυρή ανάκαμψη το 2021. Όμως, «καμία πρόβλεψη διεθνούς οργανισμού δεν λέει ότι η ανάκαμψη που θα έχουμε την επόμενη χρονιά είναι αρκετή για να καλύψει την ύφεση που θα έχουμε φέτος».

Ο ίδιος είπε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» την κρίση που «ήδη έχει πέσει στα κεφάλια της μεσαίας τάξη». Δηλαδή, ότι δεν πήρε γενναία εμπροσθοβαρή μέτρα και «όταν πια η ύφεση θα αγγίξει στα τέλη του έτους τα δυσθεώρητα επίπεδα των προβλέψεων» θα έρθει να πει στον λαό: «Ετοιμαστείτε για μερικά χρόνια λιτότητας ακόμα γιατί φταίει η πανδημία». Προσέθεσε πως ήδη η κυβέρνηση στρώνει το έδαφος γι' αυτή τη στάση της σχολιάζοντας ότι βλέπουν το φως της δημοσιότητας ορισμένες από τις προβλέψεις της έκθεσης Πισσαρίδη «με κατευθύνσεις σε αναντιστοιχία με όσα προεκλογικά είχατε πει». Ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να φέρει άμεσα στη δημοσιότητα την έκθεση Πισσαρίδη και να θέσει έγκαιρα σε ουσιαστική συζήτηση στη Βουλή τις προτάσεις και τις προβλέψεις σε ό,τι αφορά το αναπτυξιακό πλάνο.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στην απόφαση της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης, στα θετικά και τα αρνητικά. Σημείωσε ως εξαιρετικά αρνητική την αλλαγή της αναλογίας ανάμεσα στις επιχορηγήσεις και στο δανεισμό -σε βάρος των επιχορηγήσεων- αλλά και ως λόγο για προβληματισμό την αποδοχή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των θέσεων των χωρών του πλούσιου Βορρά, για μείωση των επιχορηγήσεων και για δικαίωμα φρένου στην εκταμίευσή τους αν δεν πληρούνται σκληροί όροι και προϋποθέσεις. «Απέναντι σε όλα αυτά τα κρίσιμα θέματα δεν σας ακούσαμε να υψώνετε τη φωνή σας. Ενώ μετά το τέλος της Συνόδου χαρακτηρίσατε"δίκαιο και εύλογο" έναν συμβιβασμό που αφαιρεί 110 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων από την αρχική πρόταση και θέτει αυστηρούς όρους στις εκταμιεύσεις. Δίκαιο και εύλογο για ποιον; Για εμάς που χάσαμε ή για τους Βόρειους που κέρδισαν;», σχολίασε προς τον κ. Μητσοτάκη. Σχολίασε επίσης αρνητικά τους «πανηγυρισμούς» του κ. Μητσοτάκη για «τα δήθεν 70 δισ. που κερδίσατε, βάζοντας στο λογαριασμό και κονδύλια του ΠΔΠ που θα παίρναμε είτε έτσι είτε αλλιώς», προσθέτοντας ότι σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές, η συμφωνία θα αφήσει την Ελλάδα με περίπου 7 δισ. λιγότερες επιχορηγήσεις σε σχέση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 4% του ελληνικού ΑΕΠ.

Πρώτη Κατοικία

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας και την «ολοκληρωμένη στρατηγική» που ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με παρεμβάσεις που «βελτίωσαν σημαντικά την κατάσταση, με αποτέλεσμα αφενός την αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αφετέρου τη διευκόλυνση σημαντικής μερίδας υπερχρεωμένων προσώπων, νοικοκυριών και επαγγελματιών». Αντίθετα, χαρακτήρισε «ταφόπλακα» για την προστασία της πρώτης κατοικίας τον νέο πτωχευτικό πλαίσιο που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση αλλά δεν έχει φέρει έως σήμερα. «Αντ' αυτού, μας παρουσιάζετε ένα σχέδιο 'γέφυρα', αποφεύγοντας ωστόσο να μας πείτε, τι θα συνδέει αυτή η γέφυρα. Ποια θα είναι, δηλαδή, η επόμενη ημέρα για την προστασία της κύριας κατοικίας», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Υποστήριξε ότι η ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση «δεν αποτελεί πλαίσιο προστασίας» και ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των οφειλετών θα περάσει κάτω από τη γέφυρα». «Φέρνετε πρόγραμμα επιδότησης, χωρίς ρύθμιση οφειλών, για λίγους μήνες και για λίγους οφειλέτες. Ένα πρόγραμμα, που όχι μόνο δεν αξιοποιεί και δεν συνδυάζεται με τα υφιστάμενα εργαλεία, αλλά απεναντίας απαιτεί την παραίτηση του οφειλέτη από αυτά», είπε. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει συνειδητά ένα σχέδιο να αφήσει να λήξει ένα πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας που παρείχε και ρύθμιση οφειλών και επιδότηση της δόσης «και να ανοίξετε τον δρόμο σε μια εφιαλτική προοπτική χιλιάδων πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας».

Κάλεσε την κυβέρνηση να υιοθετήσει την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ που επεκτείνεται έως το τέλος του 2020 και θα περιλαμβάνει αυξημένη κρατική επιδότηση για τους δανειολήπτες εκείνους που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που «πατάει πάνω στον ισχύοντα νόμο για την Προστασία της Πρώτης Κατοικίας, διευρύνει ωστόσο σημαντικά το πεδίο του, για να απαντήσει και στη σημερινή δύσκολη συγκυρία». «Αλλιώς θα αναλάβετε την πολιτική ευθύνη για το οξύτατο κοινωνικό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί», είπε στον κ. Μητσοτάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή