Γ. Γεραπετρίτης για Τουρκία: Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα

Γ. Γεραπετρίτης για Τουρκία: Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα πως η Ελλάδα δεν δέχεται τελεσίγραφα, έστειλε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σημειώνοντας πως «δεν αντιλαμβάνομαι πως η Τουρκία θα πετάξει το μπαλάκι της ενοχής στην Ελλάδα, δεν είμαστε εμείς ο ανίσχυρος παίκτης, η Τουρκία δεν είναι σε θέση να επιβάλλει όρους».

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ακόμη ότι βρισκόμαστε σε μια φάση σχετικής ύφεσης της έντασης με την Τουρκία και πως η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του διάλογου, στη βάση όμως των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. «Με δύο διευκρινίσεις, πρώτον, ότι η χώρα μας συζητά τα ανοιχτά ζητήματα μόνο με τις θαλάσσιες ζώνες, υφαλοκρηπίδα και οικονομική ζώνη. Και δεύτερον, πάγια θέση είναι ότι δεν μπορείς να προσέρχεσαι σε διάλογο, ο οποίος θα μπορεί να είναι εποικοδομητικός παρά μόνον αν τα προσερχόμενα μέρη έχουν παραιτηθεί από οποιεσδήποτε επιθετικές ενέργειες».

«Εχουμε πείσει και τον πλέον αμφισβητία ότι έχουμε και τα διπλωματικά ερείσματα και την επιχειρησιακή δυνατότητα, όπως φάνηκε και στον Εβρο και τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο, έτσι ώστε αυτό να λειτουργεί αποτρεπτικά για τον οποιονδήποτε επιδεικνύει επιβουλή. Εκείνος που χρειάζεται περισσότερη περίσκεψη στις επιθετικές του ενέργειες, είναι ο γείτονάς μας, η Τουρκία», επεσήμανε. 

«Υπάρχει περιθώριο για συνεννόηση», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας, για να προσθέσει πως πρέπει να υπάρχει ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας.

Σε ερώτηση αν θα μπορούσε η Ελλάδα να συμφωνήσει με την Τουρκία σε τμηματική οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε πως επιδιώκουμε να λύνουμε τα προβλήματα στην ολότητα του, ενώ σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού τις προσεχείς ημέρες, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις αλλά οχι κάτι μεγάλο, δεν θα υπάρξουν ριζικού μετασχηματισμοί είπε χαρακτηριστικά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή