Δύσκολες ώρες περνάει στη Βουλή ο κ. Ευθυμίου

Δύσκολες ώρες περνάει στη Βουλή ο κ. Ευθυμίου

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Παιδείας κ. Π. Ευθυμίου με την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς και η ισχνή πλειοψηφία με την οποία η κυβερνητική παράταξη ενέκρινε τις διατάξεις για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών (ψήφοι 137 έναντι 130), χαρακτήρισε τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή. Ωστόσο, οι εκκρεμότητες παραμένουν, καθώς την επομένη εβδομάδα θα διεξαχθεί η ονομαστική πλειοψηφία που έχει ήδη ζητήσει η Ν.Δ. για την επίμαχη διάταξη που αφορά στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς.

Ειδικότερα, η ονομαστική ψηφοφορία για τα άρθρα 3, 4 και 5 του νομοσχεδίου επεφύλαξε μια «χαμηλή πλειοψηφία», η οποία, σε συνδυασμό με το γεγονός της απουσίας 7 βουλευτών του ΚΚΕ και 2 του ΣΥΝ -τα κόμματα της Αριστεράς αντετίθεντο στις διατάξεις- πιθανότατα θα δημιουργούσε αιφνιδίως πρόβλημα. Η Νέα Δημοκρατία, διά του κ. Πρ. Παυλόπουλου, καθώς και του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου στη συζήτηση κ. Εμμ. Κεφαλογιάννη επισήμανε αυτή τη διάσταση. «Μπορεί να υπερψηφίστηκαν οι διατάξεις θεσμικά, αλλά πολιτικά είναι νόθες. Η Ν.Δ., ως κυβέρνηση, θα καταργήσει αυτό το νομοσχέδιο», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος. Η χθεσινή διαδικασία, όμως, ανέδειξε ένα ακόμη πρόβλημα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, τοπικιστικού χαρακτήρα πλην όμως εξαιρετικά… πρωτοποριακό. Συγκεκριμένα, με δήλωσή τους, οι βουλευτές Ηρακλείου και Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Σ. Βρέτζος, Φ. Ιωαννίδης, Μ. Καρχιμάκης, Σ. Ματζαπετάκης, Μ. Στρατάκης και Ευαγγελία Σχοιναράκη, ανέφεραν πως απείχαν της ψηφοφορίας, διαμαρτυρόμενοι με αυτόν τον τρόπο για την μη ίδρυση μεταβατικής έδρας του Εφετείου στο Ηράκλειο, τονίζοντας πως «θα συνεχίσουν τον αγώνα»!..

Η επίμαχη διάταξη

Οσο για την επίμαχη διάταξη που αφορά στη μονιμοποίηση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, κατά τη Ν.Δ., η σύγκρουση συνεχίστηκε και χθες. Ο κ. Π. Ευθυμίου επέμεινε σθεναρά στη θέση πως με τη διάταξη δεν γίνεται κάτι τέτοιο, και επικαλέστηκε εκ νέου τη γνωμάτευση του Συνταγματολόγου κ. Δ. Τσάτσου, διανέμοντας στους βουλευτές δήλωση του καθηγητή, σύμφωνα με την οποία η Ν.Δ. διαστρέβλωσε τη γνωμάτευσή του. Η Νέα Δημοκρατία επέμεινε και χθες πως πρόκειται για μονιμοποίηση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, επιστρατεύοντας «βαρύ πυροβολικό». Επί του θέματος τοποθετήθηκαν οι κ. Δ. Σιούφας, Πρ. Παυλόπουλος, Μ. Κεφαλογιάννης, Γ. Καλός, πλήθος βουλευτών και ο κ. Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος χρησιμοποίησε βαρύτατους χαρακτηρισμούς για τον υπουργό, όπως «νεκροθάφτης της Παιδείας». Επίσης τόσο ο κ. Στ. Μάνος όσο και ο κ. Ψαχαρόπουλος αντιτάχθηκαν της ρύθμισης, ενώ θα την καταψηφίσει και ο κ. Β. Κοντογιαννόπουλος, ο οποίος χειροκροτήθηκε από τη Ν.Δ. κατά την τοποθέτησή του. Σημειώνεται πως όλοι οι αγορητές της αντιπολίτευσης απέδωσαν πρόθεση στον κ. Ευθυμίου να δημιουργήσει «προσωπικό στρατό από τους συνδικαλιστές εν όψει της καθόδου του στις επόμενες εκλογές». Υπέρ, πάντως, της επίμαχης διάταξης, με το επιχείρημα ότι «υπάρχουν και χειρότερα» τάχθηκε και το ΚΚΕ δια του κ. Α. Σκυλάκου, προφανώς το ίδιο θα πράξει και ο ΣΥΝ, γεγονός που «απελευθερώνει» την κυβερνητική πλειοψηφία και όσους τυχόν έχουν αντιρρήσεις.

Οι ξένοι παρατηρητές που παρακολουθούν από πολύ κοντά τις εξελίξεις κρίνουν ότι τα πράγματα είναι θετικότερα απ’ ό,τι ενδεχομένως να φαίνονται μετά και τις επικοινωνιακές επιδείξεις από μέρους του Ραούφ Ντενκτάς στην πρώτη συνάντηση. Οπου προσπάθησε να εμφανισθεί περίπου ως ο «οικοδεσπότης» για να κερδίσει «πόντους».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT