Γιάννος κατά Παπανδρέου για διαλλακτικότητα

Γιάννος κατά Παπανδρέου για διαλλακτικότητα

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη διαφωνία μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου και του υπουργού Αμυνας κ. Γ. Παπαντωνίου για την ακολουθούμενη πολιτική της Αθήνας έναντι της Αγκυρας ανέκυψε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο κ. Παπαντωνίου υποστήριξε συγκεκριμένα ότι είναι λάθος να αποστέλλονται, στην παρούσα ειδικά φάση, μηνύματα διαλλακτικότητας προς την Αγκυρα, για να του απαντήσει ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου ότι οι διπλωματικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση και η διαξαγωγή ενός αναβαθμισμένου διαλόγου με την Τουρκία αποτελούν την καλύτερη ασφάλεια για τη χώρα. Στη συζήτηση παρενέβη ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης, ο οποίος συντάχθηκε πλήρως με τον υπουργό Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας προς τον κ. Παπαντωνίου ότι «η Ελλάδα δεν δέχεται πιέσεις», καθώς και ότι «εμείς ζητήσαμε να ανοίξει το Κυπριακό».

Παρεμφερείς με του κ. Σημίτη θέσεις ανέπτυξαν και οι περισσότεροι εκ των υπουργών που έλαβαν τον λόγο στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου. Μάλιστα, ορισμένοι εξ αυτών παρατήρησαν πως ο υπουργός Αμυνας προσέγγιζε με εντελώς διαφορετικό τρόπο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και το ύψος των αμυντικών δαπανών, μέχρι πριν από τρεις μήνες, όταν ήταν ακόμη επικεφαλής στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Κατά τη χθεσινή παρέμβασή του στο υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός Αμυνας αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, ενώ εκτίμησε ότι εν όψει της ένταξης της Κύπρου και της προσέγγισης του χρόνου κατά τον οποίο η Τουρκία θα κληθεί να υλοποιήσει τις αποφάσεις του Ελσίνκι, η επιθετικότητα της Αγκυρας θα αυξηθεί. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε ο κ. Παπαντωνίου, η Αθήνα θα πρέπει να αποστέλλει σαφή μηνύματα ότι δεν προτίθεται να δεχθεί διαπραγμάτευση επί κυριαρχικών της δικαιωμάτων, αλλά και να αυξήσει την αμυντική της ισχύ.

Από τους λοιπούς υπουργούς, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. N. Χριστοδουλάκης σημείωσε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για την άσκηση «εξωτερικής οικονομικής πολιτικής», ενώ η εισαγωγή του ευρώ δημιουργεί τις προοπτικές για ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας στα Βαλκάνια. O υπουργός Ανάπτυξης κ. A. Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη η κυβέρνηση να διαμορφώσει μια συνεκτική πολιτική που θα συνδυάζει τολμηρές πρωτοβουλίες στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής με την οικονομική ανάπτυξη και την αμυντική επάρκεια. O υπουργός Εργασίας κ. Δ. Ρέππας προέβη σε μια αναδρομή των διαφόρων φάσεων της εξωτερικής πολιτικής από το 1996 μέχρι σήμερα, η οποία καταδεικνύει, όπως είπε, την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας, ενώ προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να γίνουν προσπάθειες για τη διεξαγωγή «παράλληλων» διαπραγματεύσεων για το Αιγαίο και την Κύπρο. Θετικές για την ασκούμενη εξωτερική πολιτική θέσεις διατύπωσαν, τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, και οι κ. υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ κ. Βάσω Παπανδρέου και Πολιτισμού κ. Ευαγγ. Βενιζέλος. Σημειώνεται ότι κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο κ. Σημίτης ενημέρωσε τους παριστάμενους υπουργούς για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον πρόεδρο της Κύπρου κ. Κληρίδη, ο οποίος σύντομα θα επισκεφθεί την Αθήνα.

Ο Καραμανλής έστειλε την Μπακογιάννη

Θέλοντας με διπλωματικό τρόπο να εκφράσει τη δυσφορία του για το γεγονός ότι δεν ενημερώνεται από τον ίδιο τον κ. K. Σημίτη σχετικά με τα αποτελέσματα της πρωθυπουργικής επίσκεψης στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. K. Καραμανλής παρέπεμψε τον υπουργό Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου στην κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ως αρμόδια συντονίστρια θεμάτων εξωτερικής πολιτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. O κ. Καραμανλής επικαλέστηκε «βεβαρημένο πρόγραμμα» στο αίτημα που είχε καταθέσει το υπουργείο Εξωτερικών να συναντηθεί με τον κ. Παπανδρέου είτε χθες είτε σήμερα, ημέρες που ο υπουργός ενημερώνει τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς. Κατόπιν τούτου, την ενημέρωση για το ταξίδι από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα την έχει η κ. Μπακογιάννη, η οποία θα συναντηθεί με τον κ. Παπανδρέου την ερχόμενη Πέμπτη.

Εν τω μεταξύ, κάθε άλλο παρά αισιόδοξη δήλωσε χθες η γραμματέας του KKE κ. Αλ. Παπαρήγα για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος και την ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των συζητήσεων του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον. H κ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι «το ταξίδι του κ. Σημίτη δεν ήταν ούτε καταστροφή ούτε σωτήριο για την Ελλάδα» και τόνισε ότι «όσο το Αιγαίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο του NATO και των ΗΠΑ που στηρίζουν την τουρκική πολιτική, τόσο θα διογκώνεται και η αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων». H γραμματέας του KKE υποστήριξε επίσης ότι «είναι λάθος να υπάρχει προκαταβολική αισιοδοξία για το Κυπριακό, καθώς η ένταξη του νησιού στην Ενωση πιθανόν να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από εκείνα που υποτίθεται ότι θα λύσει».

«Ανακοινώνω την άρση της απαγορεύσεως ταξιδιών προς την Τουρκία, έτσι ώστε οι πολίτες μας να αισθάνονται άνετα όταν πηγαίνουν σε αυτή την υπέροχη χώρα για να την επισκεφθούν και να απολαύσουν την πλούσια ιστορία ενός εκ των σημαντικοτέρων φίλων και συμμάχων μας», είπε ο κ. Μπους. Στον οικονομικό τομέα η Τουρκία αναμένει να εισπράξει δάνειο 10 δισ. δολαρίων από το Διεθνές Οικονομικό Ταμείο, καθώς και επί πλέον ένα δισ. δολάρια ετησίως για τα επόμενα δύο χρόνια. H απόφαση αναμένεται να ληφθεί σήμερα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT