Παραπομπή Σαλβίνι από την ιταλική Γερουσία

Παραπομπή Σαλβίνι από την ιταλική Γερουσία

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Η ιταλική Γερουσία έδωσε χθες το πράσινο φως για την παραπομπή σε δίκη του επικεφαλής του αντιμεταναστευτικού κόμματος της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, για την υπόθεση «ομηρίας» στη θάλασσα 164 διασωθέντων από το σκάφος «Open Arms».

Ως υπουργός Εσωτερικών, τον Αύγουστο του 2019, ο Σαλβίνι απαγόρευε την πρόσδεση του σκάφους σε ιταλικά λιμάνια επί τρεις εβδομάδες.

Η ψήφος υπέρ της παραπομπής του Σαλβίνι (149-141) κρίθηκε χθες το πρωί, όταν η κεντροαριστερή παράταξη Italia Viva, του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, ανακοίνωσε ότι θα συνταχθεί με την πρόταση παραπομπής. «Κρατώ το κεφάλι ψηλά», δήλωσε ο Σαλβίνι κάνοντας λόγο για «νίκη των διακινητών και όσων προτιμούν την πολυθρόνα από την αξιοπρέπεια». «Ακόμη μία φορά, η Δικαιοσύνη χρησιμοποιείται από την Αριστερά ως όπλο για να απαλλαγεί από τους αντιπάλους της», είπε ο πρώην πρωθυπουργός και σύμμαχος του Σαλβίνι, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. «Το ίδιο όπλο χρησιμοποίησαν και εναντίον μου».

Η αποβίβαση ανθρώπων που έχουν διασωθεί στη θάλασσα είναι υποχρέωση των κρατών και η παραπομπή του Σαλβίνι περιλαμβάνει και την κατηγορία της αθέτησης καθήκοντος. Κατά την ομιλία του στη Γερουσία, ο γερουσιαστής Πίετρο Γκράσο σημείωσε ότι έγγραφα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δείχνουν την αντίθεση του τότε πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε, στις ενέργειες του ισχυρού αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Ο Σαλβίνι υποστηρίζει ότι η πολιτική των κλειστών λιμανιών ήταν πολιτική ολόκληρης της κυβέρνησης συνασπισμού ανάμεσα στο Κίνημα 5 Αστέρων και τη Λέγκα. Πέρυσι τον Αύγουστο, ο Σαλβίνι έριξε την κυβέρνηση, επιδιώκοντας να πάει σε εκλογές, αλλά τα 5 Αστέρια συμμάχησαν με το Δημοκρατικό Κόμμα, σχηματίζοντας τη δεύτερη κυβέρνηση Κόντε, που βρίσκεται ακόμη στην εξουσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή