«Παράθυρο» για μονιμοποιήσεις

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με «όχημα» τη μονιμοποίηση 170 συμβασιούχων του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας, που εξετάζεται θετικά από το υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, ανοίγει ένα μεγάλο «παράθυρο» για μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ ραγδαίες είναι οι εξελίξεις και στο κρίσιμο ζήτημα των προσλήψεων. Οι διοικήσεις των ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Ολυμπιακής, του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου (ΔΕΠ), των Ελληνικών Διυλιστηρίων Ασπροπύργου (ΕΛΔΑ), της Δημόσιας Επιχείρισης Αερίου (ΔΕΠΑ), των Ερευνητικών Πανεπιστημιακών Ινστιτούτων και όλων των φορέων που έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο και διαπραγματεύονται ελεύθερα τις μετοχές τους αποδεσμεύονται από την υποχρέωση να «λογοδοτούν» στο ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις προσωπικού. Από την εφαρμογή του νόμου 2190/94 εξαιρούνται ρητά και οι θυγατρικές τους επιχειρήσεις (Ολυμπιακή Αεροπλοΐα, Ολύμπικ Κέτεριγκ, ΟΤΕ-ΝΕΤ, ΟΤΕ-Leasing κ.ά.).

Η τροποποίηση

Επειτα και από σχετική γνωμοδότηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, το υπουργείο θα προχωρήσει στην τροποποίηση του συστήματος προσλήψεων, ενώ καταρτίζει και νέο νόμο για το καθεστώς των εκτάκτων αντιμετωπίζοντας ριζικά το θέμα της μονιμοποίησής τους, εν όψει της έκδοσης του εκτελεστικού νόμου του νέου Συντάγματος και της ενσωμάτωσης σχετικής κοινοτικής οδηγίας (1999/70) που αφορά τη συμφωνία-πλαίσιο για την εργασία ορισμένου χρόνου. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ θα αποστείλει στον υπουργό υπόμνημα για να συμπεριληφθούν οι κατηγορίες των συμβασιούχων, οι οποίοι παρέμειναν στις υπηρεσίες τους με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων ή με πρωτόδικες δικαστικές αποφάσεις. Ο αριθμός τους ανέρχεται σε περίπου 2.000.

Η αρχή γίνεται με τους συμβασιούχους του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας, οι οποίοι αν και εργάζονται με συμβάσεις που ανανεώνονται τα τελευταία οκτώ χρόνια (υπηρετούν από 80 έως 160 μήνες) δεν εντάχθηκαν στην προηγούμενη ρύθμιση του ν. 2839/2000. Η τότε υπουργός κ. Β. Παπανδρέου δεν δέχθηκε να προσμετρηθεί στην προϋπηρεσία τους το διάστημα εκείνο που στηρίζεται σε δικαστικές αποφάσεις ή στα ασφαλιστικά μέτρα κι έτσι εξαιρέθηκαν από τις τελευταίες μονιμοποιήσεις.

Δέσμευση

Τη Δευτέρα πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Κ. Σκανδαλίδης δεσμεύτηκε, -κατά τη χθεσινή συνάντησή του με το νομικό σύμβουλο της ΑΔΕΔΥ κ. Αλ. Μητρόπουλο- να υποβάλει ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, (όπως είχε αντίστοιχα γίνει στην περίπτωση των συμβασιούχων του ΤΕΒΕ) για τη μονιμοποίηση των 170 υπαλλήλων. Σε περίπτωση που η απάντηση του Νομικού Συμβουλίου είναι αρνητική, το υπουργείο μελετά την περίπτωση να επαναπροκηρύξει τις θέσεις, με προϋποθέσεις και κριτήρια, που να πληρούν μόνον οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι.

Με τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου θα μονιμοποιηθούν επίσης περίπου 5.000 γιατροί του ΙΚΑ, πολλοί από τους οποίους υπηρετούν επί 15 χρόνια και όσοι συμβασιούχοι είχαν τετράμηνες διακοπές μεταξύ των συμβάσεών τους και δεν εντάχθηκαν στην προηγούμενη ρύθμιση της κ. Παπανδρέου, ενώ παραμένει ανοικτό το θέμα για τους εκτάκτους των δημοτικών επιχειρήσεων (υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τις 6.000). Σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται δύσκολο να υπαχθούν στη ρύθμιση.

Επανακαθορισμός

κριτηρίων

Οι αλλαγές στον νόμο περί προσλήψεων θα εστιαστούν στον επανακαθορισμό των κριτηρίων πρόσληψης (τίτλοι σπουδών, επιπλέον τυπικά προσόντα, κοινωνικά κριτήρια, εντοπιότητα, εμπειρία) με βάση τη διαδικασία της σειράς προτεραιότητας (μόρια), στην καθιέρωση τεστ πολλαπλών επιλογών στους γραπτούς διαγωνισμούς και στην παραχώρηση στους δήμους, στις νομαρχίες και σε άλλους φορείς της δυνατότητας να εκδίδουν οι ίδιοι τις προκηρύξεις για την πλήρωση θέσεων.

Οι προσλήψεις θα έχουν τριετή χρονικό ορίζοντα και όλες οι δημόσιες υπηρεσίες υποχρεούνται να υποβάλουν τα αιτήματά τους για τα επόμενα τρία χρόνια έως και το 2004 μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου.

Κάθε υπουργείο θα πρέπει να υποβάλει συνολικό αίτημα, τόσο για τις δικές του ανάγκες σε προσωπικό, όσο και για τις ανάγκες των φορέων που εποπτεύει επισυνάπτοντας και τα αναλυτικά στοιχεία των φορέων. Τα αιτήματα που θα υποβάλλονται για έγκριση μεμονωμένα ή εκτός των πλαισίων του τριετούς προγραμματισμού δεν λαμβάνονται υπόψη.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, από φέτος την άνοιξη πρόκειται να ανοίξουν ελληνικά γραφεία ευρέσεως εργασίας στη

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT