«Δεν έχουμε νοοτροπία υποτέλειας και εξάρτησης»

«Δεν έχουμε νοοτροπία υποτέλειας και εξάρτησης»

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερός στην εξωτερική πολιτική που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια έναντι της Τουρκίας, παρά τις πρόσφατες προκλήσεις της Αγκυρας, εμφανίσθηκε ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης, ενώ επανέλαβε ότι το επόμενο διάστημα θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για θέματα τα οποία η κυβέρνηση έφερε με πρωτοβουλίες της στο προσκήνιο, όπως το Κυπριακό ή ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η υλοποίηση των αποφάσεων του Ελσίνκι για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Παράλληλα, ο κ. Σημίτης επανέλαβε ότι το ταξίδι του στις ΗΠΑ ήταν απολύτως επιτυχημένο και έγινε σε ισότιμη βάση. Οπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, «στην Ελλάδα δεν ταιριάζει ο φόβος, δεν έχει σήμερα θέση η παλιά νοοτροπία της υποτέλειας και της εξάρτησης».

Ειδικότερα, για τα μείζονα εθνικά θέματα, ο κ. Σημίτης υπογράμμισε, αναφερόμενος στο Κυπριακό, ότι «θέλουμε μια Ευρώπη η οποία σύντομα θα περιλαμβάνει και την Κύπρο στο πλαίσιο της διαδικασίας διεύρυνσης», ενώ σε σχέση με την Αγκυρα υπογράμμισε πως «εργαζόμαστε για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία, πιέζοντάς την ώστε να τερματιστεί το ταχύτερο κάθε αρνητικό κλίμα.

Μάλιστα, με αφορμή τη φιλολογία, ακόμη και από κυβερνητικά στελέχη, όπως ο υπουργός Αμυνας κ. Γ. Παπαντωνίου για ενδεχόμενη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, ο πρωθυπουργός εμφανίσθηκε καθησυχαστικός, υπογραμμίζοντας πως «η νέα εποχή απαιτεί επαγρύπνηση όχι τόσο για πιθανούς κινδύνους, αλλά για την αποφυγή της χαλάρωσης και της αυταρέσκειας».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT