Γ. Κουμουτσάκος από Λέσβο: Η ελληνογερμανική συνεργασία στο μεταναστευτικό αποδίδει καρπούς

Γ. Κουμουτσάκος από Λέσβο: Η ελληνογερμανική συνεργασία στο μεταναστευτικό αποδίδει καρπούς

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το μέγεθος της πρόκλησης, της ανθρωπιστικής από τη μια και της ασφάλειας από την άλλη, είναι τόσο μεγάλο που ξεπερνά την Ελλάδα. Η αλληλεγγύη είναι απαραίτητη από πλευράς Ευρώπης για να αντιμετωπιστεί» τόνισε την Τρίτη, κατά την επίσκεψη του στους καταυλισμούς αιτούντων άσυλο στη Λέσβο, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος.

Όπως είπε, «με τον πρωθυπουργό του γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας/Βεστφαλίας, συζητήσαμε εκτενώς τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, τους άξονες της ανθρωπιστικής βοήθειας στο πλαίσιο της συνεργασίας Ελλάδας-Γερμανίας, καθώς και τις γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας και επηρεάζουν τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Η ελληνογερμανική συνεργασία είναι συνεχής και αποδίδει καρπούς».

Ο αναπληρωτής υπουργός συνοδεύει στη Λέσβο τον πρωθυπουργό του ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας/Βεστφαλίας, Άρμιν Λάσετ, ο οποίος όπως είπε επισκέπτεται το νησί προκειμένου «να σχηματίσει προσωπική άποψη για την κατάσταση στη Λέσβο». Τον κ. Λάσετ συνοδεύει και ομόλογος του κ. Κουμουτσάκου, υπουργός του γερμανικού κρατιδίου, Γιοάχιμ Σταμπ.

Νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στον καταυλισμό του ΚΥΤ και στο δημοτικό χώρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ. Η πρόθεση να επισκεφθούν τον καταυλισμό που βρίσκεται εκτός του ΚΥΤ -τη λεγόμενη «ζούγκλα»- αρχικά δεν ευοδώθηκε, αφού μικρή ομάδα αιτούντων άσυλο φώναζαν συνθήματα. Ωστόσο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αργότερα οι κ. Κουμουτσάκος και Λάσετ περιηγήθηκαν στον χώρο και συζήτησαν με αιτούντες άσυλο και μέλη μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται εκεί.

Επίσης ο Γερμανός πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Δημαρχείο Μυτιλήνης όπου συνομίλησε με τον δήμαρχο της πόλης Στρατή Κύτελη, ο οποίος επισήμανε στον κ. Λάσετ ότι «ο λαός της Μυτιλήνης έχει φθάσει στα όρια ανοχής του και ζητά από την Ευρώπη και ειδικά από τη Γερμανία συγκεκριμένες πράξεις στήριξης και ανακούφισης στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής οικογένειας».

Το μεσημέρι η αποστολή συναντήθηκε με Γερμανούς αστυνομικούς της Frontex που βρίσκονται αυτήν την περίοδο στη Λέσβο και κατάγονται από το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας/Βεστφαλία. Πριν αναχωρήσουν για Αθήνα η γερμανική αντιπροσωπία επρόκειτο να πραγματοποιήσει με σκάφος του Λιμενικού Σώματος αυτοψία στην ελληνοτουρκική οριογραμμή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή