Στέιτ Ντιπάρτμεντ για AOZ: Υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφωνιών

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για AOZ: Υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφωνιών

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα για τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, σχετικά με την οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης την οποία υπέγραψαν την Πέμπτη οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, έστειλε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ επεσήμανε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν όλα τα κράτη να επιλύουν ειρηνικά τις διαφωνίες τους για ζητήματα που αφορούν τα όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Σημειώνεται πως ο κ. Δένδιας μετέβη χθες στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου ενώ είχαν προηγηθεί ολονύχτιες διμερείς διαπραγματεύσεις προκειμένου να διευθετηθούν και οι τελευταίες εκκρεμότητες.

Διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για μία ισορροπημένη συμφωνία, «απολύτως σύμφωνη με το δίκαιο της θάλασσας» όπως αυτό έχει εφαρμοσθεί σε πρακτική και νομολογία, ενώ η Αθήνα θεωρεί ότι δια της υπογραφής της συμφωνίας, το μήνυμα που εκπέμπεται διεθνώς είναι ότι η Ελλάδα  «δεν κάνει παράνομες συμφωνίες, ούτε εξαναγκάζει άλλες χώρες σε λεόντειες συμφωνίες. Διαπραγματεύεται και προβαίνει σε οριοθετήσεις με βάση το δίκαιο της θάλασσας και η ορθότητα της πολιτικής μας έναντι παράνομων ενεργειών, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αποδεικνύεται από το ότι το Κάιρο οριοθέτησε με την Ελλάδα, παρά τις μάταιες προσπάθειες της Τουρκίας να πλειοδοτήσει προσφέροντας στην Αίγυπτο μεγαλύτερη ΑΟΖ».

Παράλληλα, επισημαίνεται πως η υπογραφείσα οριοθέτηση είναι τμηματική, αποτελεί δηλαδή τμήμα συνολικής, μεταγενέστερης οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών, η οποία σε κάθε περίπτωση αντιμετωπίζει αποτελεσματικά «την παράνομη απόπειρα της Τουρκίας να οριοθετήσει ΑΟΖ απευθείας με την Αίγυπτο παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες».

Διαβάστε επίσης

Συμφωνία – «κλειδί» για εξουδετέρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου

Η ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου βάσει της συμφωνίας του Καΐρου

Τσαβούσογλου: Ακυρη η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή