«Συμφωνία Καΐρου»: Προτεραιότητα η κύρωση από τα Κοινοβούλια Ελλάδας και Αιγύπτου

«Συμφωνία Καΐρου»: Προτεραιότητα η κύρωση από τα Κοινοβούλια Ελλάδας και Αιγύπτου

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη λακωνική απάντηση «το συντομότερο», κορυφαία κυβερνητική πηγή απάντησε χθες στο ερώτημα της «Κ» αναφορικά με το πότε η συμφωνία με την Αίγυπτο θα τεθεί προς έγκριση από τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας. Λίγο νωρίτερα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας –κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ΣΚΑΪ– έλεγε πως θα απευθυνθεί στον πρόεδρο της Βουλής Κων. Τασούλα με το αίτημα «το ελληνικό Κοινοβούλιο να δώσει προτεραιότητα στη συμφωνία».

Ως γνωστόν, η Βουλή έχει διακόψει τις εργασίες της έως τις 24 Αυγούστου, ως θερινό διάλειμμα μετά ένα δωδεκάμηνο εντονότατου νομοθετικού έργου.

Σε εκκρεμότητα δεν υπάρχουν αυτή την ώρα σημαντικά προς επεξεργασία και ψήφιση νομοσχέδια, οπότε αμέσως μετά το άνοιγμα της Ολομέλειας, εκτιμάται ότι προτεραιότητα θα δοθεί στην εν λόγω συμφωνία για την κύρωσή της. Η πράξη αυτή θεωρείται αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου στη συνέχεια να αναρτηθεί στα Ηνωμένα Εθνη. Εως χθες το απόγευμα τουλάχιστον, δεν είχε ζητηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, από τη Βουλή να προβεί σε έκτακτο «άνοιγμα» αποκλειστικά για την κύρωση αυτή.

Αλλωστε, εντός των αμέσως προσεχών ημερών θα προηγηθεί η ενδελεχής ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων από την κυβέρνηση. «Η αντιπολίτευση θα πάρει πλήρη φάκελο με έγγραφα, δεν έχουμε κρυφή διπλωματία», είπε χθες ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε πως θα έχει συναντήσεις για το θέμα αυτό και με εκπροσώπους των κομμάτων. Υπενθύμισε, πάντως, με αφορμή σχετικό ερώτημα αλλά και μέρος της κριτικής που ασκείται ήδη από την αντιπολίτευση, ότι επί του τρόπου διαπραγμάτευσης αυτής της συμφωνίας υπήρξε και ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό. Παράλληλα και ειδικά ως προς την αντίστοιχη «υποχρέωση» του Καΐρου, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως η Αίγυπτος έχει εκλογές για τη Γερουσία αυτό το Σαββατοκύριακο, οπότε υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί εκεί περίπου ένα δίμηνο για να περάσει η συμφωνία.

Διαβάστε επίσης

Το παρασκήνιο της «συμφωνίας του Καΐρου»

Ερντογάν: Ανύπαρκτη η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, θα ξεκινήσουμε γεωτρήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT