Ανοιχτή γραμμή Βερολίνου με Αθήνα και Αγκυρα, «παρακολουθεί» την κατάσταση η ΕΕ

Ανοιχτή γραμμή Βερολίνου με Αθήνα και Αγκυρα, «παρακολουθεί» την κατάσταση η ΕΕ

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διαρκή επαφή τόσο με την Αθήνα όσο και με την Αγκυρα βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η γερμανική κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει Deutsche Welle.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η γερμανική κυβέρνηση, ως προεδρεύουσα της ΕΕ, βρίσκεται επίσης σε ανοιχτή γραμμή και με άλλες πρωτεύουσες και διεθνείς οργανισμούς, ενώ θα πρέπει να θεωρείται, κατά το γερμανικό δίκτυο, ότι σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχει και η καγκελάριος. Ούτως ή άλλως αυτές τις ημέρες ήταν προγραμματισμένο να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Ερντογάν, αναφέρεται στην εν λόγω ανταπόκριση.

Η κλιμάκωση της έντασης μετά και τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX απασχόλησε νωρίτερα και το κυβερνητικό μπρίφινγκ στο Βερολίνο, καθώς η γερμανική κυβέρνηση επέκρινε τη νέα τουρκική NAVTEX που εκδόθηκε το πρωί για έρευνες του Oruc Reis νοτίως του Καστελόριζου.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, η Άγκυρα θα πρέπει να τηρήσει τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Η μη τήρηση τους θα οδηγούσε στην επιδείνωση της σχέση της με την ΕΕ. Όπως τόνισε ο ίδιος εκπρόσωπος, «περαιτέρω σεισμολογικές έρευνες αυτό το διάστημα θα έστελναν οπωσδήποτε το λάθος μήνυμα. Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι η αποκλιμάκωση της έντασης. Η Ελλάδα και η Τουρκία θα πρέπει να διεξάγουν τον «προγραμματισμένο διάλογο» τόνισε ο εκπρόσωπος.

Παρακολουθεί την κατάσταση η ΕΕ

 

Στενά παρακολουθεί η ΕΕ την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως τονίζει πηγή της ΕΕ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ «είναι σε επικοινωνία για την κατάσταση με διάφορους ηγέτες».

Επιπροσθέτως, η ίδια πηγή υπογράμμισε ότι «η επόμενη Σύνοδος Κορυφής είναι προγραμματισμένη για το Σεπτέμβριο». Ανάμεσα στα ζητήματα που θα συζητηθούν είναι αυτό της Τουρκίας, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να δοθούν «όσο πλησιάζει η συνάντηση», επισημαίνει η ευρωπαϊκή πηγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή