Κληρίδης – Ντενκτάς συζητούν για εξουσίες

Κληρίδης – Ντενκτάς συζητούν για εξουσίες

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη ουσιαστική συνάντηση του προέδρου της Κύπρου κ. Γλαύκου Κληρίδη με τον εκπρόσωπο των Τουρκοκυπρίων κ. Ραούφ Ντενκτάς πραγματοποιήθηκε χθες, ήταν διάρκειας δύο περίπου ωρών και στράφηκε γύρω από θέματα κατανομής των εξουσιών, ένα σημαντικότατο ζήτημα το οποίο συμφώνησαν και οι δύο ηγέτες να διαπραγματευθούν. Αρμόδιες πηγές διατυπώνουν την εκτίμηση ότι και οι δύο ηγέτες άρχισαν από χθες να αλληλοβολιδοσκοπούνται για τις προσθέσεις τους, που σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσουν τις προοπτικές των διαπραγματεύσεων. Η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί ότι με τη συζήτηση αυτή θα αρχίσει να κρίνεται και η αξιοπιστία του Ντενκτάς και της Τουρκίας.

Οι σύμβουλοι

Από την πλευρά του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πρόβλημα με τους συμβούλους του, καθώς θέλει να αποκλείσει στελέχη της ψευδοκυβέρνησης και, κυρίως, τον λεγόμενο «υπουργό Εξωτερικών» κ. Ταχσίν Ερτουρούλογλου, ο οποίος θεωρείται ιδιαίτερα σκληρός. Μαζί με τον κ. Ντενκτάς ήταν χθες στις συνομιλίες ο γραμματέας του κ. Ερτούν Ολγκιούν και ο «μέντορας» της σκληρής γραμμής Τούρκος συνταγματολόγος κ. Μουμτάζ Σοϊσάλ.

Ο ίδιος ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε στα κατεχόμενα ότι θα συνοδεύεται και από «λειτουργούς» του ψευδοϋπουργείου Εξωτερικών, ανάλογα με το συζητούμενο θέμα.

Πέραν όμως των απευθείας συνομιλιών που θα συνεχίζονται με ρυθμό τρεις συναντήσεις την εβδομάδα, παρατηρούνται και άλλες πρωτοβουλίες προσεγγίσεως.

Οικονομικό φόρουμ

Επισημαίνεται ότι ομάδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, η οποία συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, αποφάσισε την ίδρυση οικονομικού φόρουμ για την Κύπρο. Το οικονομικό φόρουμ θα υποβάλλει απόψεις, μελέτες και εισηγήσεις για τη βελτίωση των κοινωνικο-οικονομικών σχέσεων, μεταξύ των δύο κοινοτήτων, πριν και μετά τη λύση του Κυπριακού. Δύο σημαντικοί στόχοι του φόρουμ είναι η εξίσωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος και της ανταγωνιστικότητας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου κ. Μιχάλης Παπαπέτρου χαρακτήρισε γελοίο και προβοκατόρικο τον ισχυρισμό της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Κίμπρισλι» ότι ομάδα Ελληνοκυπρίων έχει συνυπογράψει σχέδιο λύσης το οποίο αναφέρεται σε «Ηνωμένες Πολιτείες της Κύπρου». Ο κ. Παπαπέτρου, του οποίου το όνομα αναφέρεται επίσης, διέψευσε κατηγορηματικά ότι η ομάδα αυτή ασχολήθηκε με οποιοδήποτε συνταγματικό θέμα.

Ο Κύπριος εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι στις συναντήσεις της ομάδας εκείνης, η οποία δεν υφίσταται πλέον, εκφράζονταν απόψεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με στόχο να έλθουν πιο κοντά οι δύο κοινότητες. Η ελληνοκυπριακή ομάδα όμως, πρόσθεσε, τόνιζε πάντα με έμφαση τις θέσεις της πλευράς μας και γι’ αυτό έρχονταν σχεδόν πάντα σε αντιπαράθεση με την τουρκοκυπριακή, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει ποτέ καμία συμφωνία ή κατάληξη.

Η κ. Καίτη Κληρίδου, θυγατέρα του προέδρου Κληρίδη, το όνομα της οποίας αναφέρεται επίσης στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα, διέψευσε ότι υπάρχει τέτοιο σχέδιο λύσης και ανέφερε πως αυτά δεν είναι θέματα που μπορεί να διαπραγματευτεί μια ομάδα πολιτών.

Οι δημοσιογράφοι

Τέλος, εν σχέσει με τις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να σημειωθεί ότι δοκιμασία των δημοσιογράφων που καλύπτουν τις απευθείας διαπραγματεύσεις Κληρίδη-Ντενκτάς θα έχει βάθος χρόνου. Επίσημη ενημέρωση δεν πρόκειται να υπάρξει εκτός εάν και εφόσον τα Ηνωμένα Εθνη αποφασίσουν σε κάποιο μελλοντικό στάδιο να ανακοινώσουν όσα τα ίδια θα επιλέξουν να δημοσιοποιήσουν. Και βεβαίως, από εκεί και πέρα, υπάρχουν όσα μπορεί κανείς να αντιληφθεί μέσα από τις καθημερινές δηλώσεις του κ. Ραούφ Ντενκτάς.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT