Σκληρή κριτική από Καραμανλή για την Εθνική

Σκληρή κριτική από Καραμανλή για την Εθνική

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κραυγαλέα περίπτωση κυβερνητικής ανευθυνότητας, απόδειξη αγνοίας της ελεύθερης αγοράς και αδιαμφισβήτητη μαρτυρία κομματικού καιροσκοπισμού αποτελούν τα διαδραματισθέντα σε ό,τι αφορά το εγχείρημα συνέωσης της Εθνικής Τράπεζας με την Alpha Bank», τόνισε χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. K. Καραμανλής, μιλώντας στην εκδήλωση της εταιρείας ανωτάτων στελεχών επιχειρήσεων με θέμα: «H ώρα του management». Ταυτόχρονα, όμως, ζήτησε ψυχραιμία απ’ όλους, ώστε να αμβλυνθεί το κόστος της κρίσης και να μετριασθούν οι παράπλευρες ζημίες: «Ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη, η Νέα Δημοκρατία, υπογράμμισε ο κ. Καραμανλης, συνιστά εμπιστοσύνη στην ανοιχτή ελεύθερη αγορά. Αυτήν την ώρα -συμπλήρωσε- προέχει η ανάγκη νηφαλιότητας, ώστε να μην δοθεί στην κοινωνία και στην αγορά ο πανικός που κατέλαβε την κυβέρνηση». Την ίδια ώρα, ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού της Ν.Δ. κ. Γιώργος Σουφλιάς, μιλώντας σε άλλη εκδήλωση, επεσήμαινε ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τα αναγκαία μεγάλα βήματα στην οικονομία, γιατί εφαρμόζει ένα λάθος μείγμα πολιτικής, που δεν στηρίζεται στις διαρθρωτικές αλλαγές και στη μείωση του κράτους».

Η χθεσινή του ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. K. Καραμανλής, ήταν μία εφ’ όλης της ύλης κριτική εναντίον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά. Παραδέχθηκε μεν ότι οι κυβερνήσεις της τελευταίας επταετίας, παρά την αρχική δυστοκία τους, υιοθέτησαν τις επιλογές του κόμματός του και ακολούθησαν την κατεύθυνση προς την ONE, αλλά από την άλλη πλευρά υπογράμμισε ότι «η χώρα μας είναι τελευταία μεταξύ των 15, σε ανταγωνιστικότητα, προτελευταία στην παραγωγικότητα, τελευταία στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ παρουσιάζει στασιμότητα στην βιομηχανική παραγωγή».

Κατήγγειλε ακόμη τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, ενώ υπενθύμισε για τα θέματα:

– Του Κτηματολογίου, ότι διεκόπη εξ αιτίας της έλλειψης διαφάνειας η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, και επεβλήθη η επιστροφή 19,5 δισ. δραχμών.

– Των Ολυμπιακών Αγώνων: όλες οι κατασκευές εμφανίζουν καθυστερήσεις από 3 έως και 33 μήνες, ενώ αντί έργων υποδομής επιλέγονται λύσεις έκτακτης ανάγκης.

– Της περίπτωσης του OTE, όπου ο κερδοφόρος οργανισμός του Δημοσίου έμεινε στα αζήτητα, για να καταδεικνύει πόσο σφιχτά δένουν την κυβέρνηση οι κρίκοι της διαπλοκής και της εξάρτησης.

Για το θέμα της αποτυχίας της συγχώνευσης των δύο τραπεζών ο κ. K. Καραμανλής αναρωτήθηκε: «Σε ποια σοβαρή χώρα θα έμενε στη θέση του ο διοικητής της Εθνικής; Δεν μπορεί η κυβέρνηση να προπαγανδίζει πως ό,τι καλό συμβαίνει, είναι δικό της και πως για ό,τι κακό ακολουθεί, φταίνε πάντα -μα πάντα- όλοι οι άλλοι». Το σοβαρότερο είναι ότι η κυβέρνηση, για μία ακόμη φορά απέδειξε ότι λειτουργεί ως καθεστώς και ότι δεν λειτουργούν οι θεσμοί, κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Καραμανλής.

Ο κ. Γ. Σουφλιάς

Ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Σουφλιάς, μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Διπλωματούχων Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «Αλλαγή Πορείας», επισήμανε ότι το ναυάγιο της Εθνικής με την Alpha θα έχει «πολλαπλή αρνητική σημασία». «Δεν είναι μόνον το ναυάγιο της συγχώνευσης, η αναστάτωση, η αβεβαιότητα που θα επιφέρει στο τραπεζικό σύστημα της χώρας και στους εργαζομένους σε αυτό, αλλά είναι και το θλιβερό δείγμα γραφής, πρώτον απίστευτης προχειρότητας και δεύτερον με πόση ανευθυνότητα αυτοί οι άνθρωποι, που διαχειρίζονται τις τύχες του τόπου, πολιτικοποιούν ακόμα και πράξεις που θα έπρεπε να γίνονται αποκλειστικά και μόνον με τους κανόνες της αγοράς. Εχουν αντικαταστήσει την πολιτική και την ευθύνη με τα επικοινωνιακά τρικ».

Ανάληψη ευθύνης

Για το ίδιο θέμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος ζήτησε την παραίτηση του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας επισημαίνοντας ότι «η παραίτηση αυτή είναι το ελάχιστο δείγμα ανάληψης ευθύνης για το ναυάγιο της συγχώνευσης και τις επιπτώσεις του». O γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Σιούφας υπογράμμισε ότι «ενώ η κυβέρνηση χθες πανηγύριζε γι’ αυτήν τη συγχώνευση και κατηγορούσε τη Νέα Δημοκρατία που επεσήμαινε αδυναμίες, σήμερα σιωπά και κρύβεται». O συντονιστής της OKE, Οικονομικών Υποθέσεων κ. Γ. Αλογοσκούφης επισήμανε με δήλωσή του ότι η εξέλιξη της όλης υπόθεσης «αποδεικνύει ότι στόχος στην ουσία ήταν η κρατικοποίηση της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας της χώρας».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT