Μάχη οπισθοφυλακής στα χειρουργεία

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απρόβλεπτες διαστάσεις με διαφαινόμενες σοβαρές επιπτώσεις στην παροχή υπηρεσιών υγείας προσλαμβάνει ο πόλεμος των πανεπιστημιακών γιατρών με το υπουργείο Υγείας, ο οποίος μεταφέρεται κυριολεκτικώς… στα χειρουργεία. H σύγκρουση που ξεκίνησε πριν από περίπου οκτώ μήνες με αποχή των πανεπιστημιακών γιατρών από το εκπαιδευτικό, ερευνητικό και κλινικό έργο -καθώς αντιδρούν σε διατάξεις του νόμου 2889/01 του υπουργείου Υγείας- έφθασε τώρα σε οριακό σημείο, όπου μεγάλη μερίδα των πανεπιστημιακών γιατρών «αποχωρεί» από το (νέο) ΕΣΥ, διαχωρίζοντας το κλινικό έργο που προσέφερε στο ΕΣΥ με το εκπαιδευτικό έργο και τις ανάγκες αυτού. Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Υγείας δεν υποχωρεί στις πιέσεις των πανεπιστημιακών και εμμένει στην απόλυτη εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 2889/01 «Βελτίωση και Εκσυγχρονισμός του ΕΣΥ», που αφορούν το εργασιακό καθεστώς τους, επισημαίνοντας το ασυμβίβαστο της παράλληλης απασχόλησης των πανεπιστημιακών και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Στην τελευταία -χρονικά- φάση της σύγκρουσης οι πανεπιστημιακοί γιατροί που έχουν δηλώσει ενυπογράφως ότι δεν θα παρέχουν κλινικό έργο στο ΕΣΥ κατηγορούν τους διοικητές των νοσοκομείων, ότι τους απαγορεύουν την άσκηση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών τους καθηκόντων στις πανεπιστημιακές κλινικές. Πώς απαντούν οι διοικητές των νοσοκομείων; «Οι πανεπιστημιακοί κατόπιν εγγράφου αιτήσεώς τους έχουν παύσει να αποτελούν στελέχη κλινικής, εργαστηρίου ή μονάδας εγκαταστημένης σε νοσοκομείο του ΕΣΥ, οπότε έχει αποκοπεί απολύτως ο δεσμός τους με το δημόσιο νοσοκομείο».

Σημειώνεται ότι αιτήσεις με τις οποίες δηλώνουν ότι δεν θα παρέχουν κλινικό έργο στα νοσοκομεία έχουν υποβάλει περίπου 200 μέλη του Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, εκ των 350 μελών που έχουν αμιγώς κλινικές ειδικότητες.

Ετσι, μετά το προχθεσινό ιλαροτραγικό περιστατικό που καταγράφηκε στο Λαϊκό, όταν η διοίκηση του νοσοκομείου δεν επέτρεψε αρχικώς σε δύο πανεπιστημιακούς γιατρούς να χειρουργήσουν ασθενείς, που παράλληλα εκτελούσαν εκπαιδευτικό έργο παρουσία φοιτητών. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «K» η πρόεδρος του Συλλόγου ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και καθηγήτρια Φαρμακολογίας κ. Λίλα Αστερίου, ο διοικητής στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο κ. Ανδρέας Καρταπάνης απαγόρευσε σε πανεπιστημιακό γιατρό τη διεξαγωγή επέμβασης σε ουρολογικό περιστατικό. Ωστόσο, εξαιτίας της βαρύτητας της κατάστασης του ασθενή, τελικά πρυτάνευσε η κοινή λογική και η εγχείρηση διενεργήθηκε κανονικά.

Αποφασισμένοι

Πάντως, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Σύλλογος ΔΕΠ της Ιατρικής Αθηνών, αλλά και οι πανεπιστημιακοί γιατροί δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε διοικητικές και δικαστικές ενέργειες κατά των αποφάσεων των διοικήσεων. Παράλληλα, τόσο ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Χρήστος Κίττας όσο και η πρυτανεία του πανεπιστημίου έχουν αποστείλει επιστολή στις διοικήσεις των νοσοκομείων με τις οποίες «υπενθυμίζουν» την αναρμοδιότητά τους στο να απομακρύνουν μέλος ΔΕΠ από πανεπιστημιακή κλινική, σύμφωνα με τους νόμους 1268/82 και 2530/97 του υπουργείου Παιδείας και το άρθρο 16 του Συντάγματος που αναφέρεται στην αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου.

«Η Ιατρική Σχολή Αθηνών δεν μπορεί να λειτουργήσει αφού παρεμποδιζόμαστε στην άσκηση του εκπαιδευτικού μας έργου. Και φυσικά ιατρική εκπαίδευση δεν νοείται χωρίς ασθενή», τονίζει στην «K» η κ. Αστερίου. «Είχαμε επισημάνει από την αρχή ότι με τον νόμο 2889/01 του υπουργείου Υγείας, θα φτάσουμε στο σημείο που εξω-πανεπιστημιακά όργανα θα επεμβαίνουν στο εκπαιδευτικό μας έργο, και όπως φαίνεται επιβεβαιωνόμαστε. Μάλιστα αυτή η κατάσταση θα είναι πιο εμφανής εντός των προσεχών ημερών. Εμείς πάντως είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να κάνουμε μάθημα στους φοιτητές, ακόμα και εάν τελικά αυτό θα γίνει στο πεζοδρόμιο»…

Ενταση στη Βουλή

Ενταση πυροδότησε στη Βουλή διάταξη του νομοσχεδίου που αφορά στην επιλογή των διοικητών των πανεπιστημιακών νοσοκομείων και ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Νικήτας Κακλαμάνης διαφώνησε με τυχόν διορισμό του κ. Παπαγεωργίου στη θέση του διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, λέγοντας «αξιέπαινη μεν η προσφορά του, αλλά ένας επιχειρηματίας γούνας δεν μπορεί να διοικεί νοσοκομείο». O υπουργός Παιδείας κ. Π. Ευθυμίου υπεραμύνθηκε της «συνεργασίας» του νέου ΕΣΥ και των Ιατρικών Σχολών.

Οπως και να έχει, ο δρ Φάξον και ο δρ Κρόφορντ, συντάκτες της έκθεσης, προειδοποιούν τους πάσχοντες από νεφρική ανεπάρκεια, που στα πρώτα στάδια δεν έχει συμπτώματα, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη χρήση αντιφλεγμονωδών σκευασμάτων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT