Στήριξη, όχι «λευκή επιταγή»

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρός εμφανίστηκε ο κ. Καραμανλής στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό του για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και προειδοποιώντας ότι η στήριξη που προσφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση «δεν σημαίνει και λευκή επιταγή». O κ. Καραμανλής χαρακτήρισε ανησυχητικό το γεγονός ότι «η κυβέρνηση διολισθαίνει σε παραχωρήσεις προς την Τουρκία, η οποία δεν έχει αλλάξει συμπεριφορά» και υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν ομολογήσει εμμέσως ότι διεξάγεται μυστικός διάλογος. «Ποιος διάλογος, με ποιο αντικείμενο και σε ποια βάση», διερωτήθηκε, για να προσθέσει ότι όλοι μας επιθυμούμε το διάλογο με την Τουρκία, αλλά υπό τις προϋποθέσεις του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου και των συνθηκών. «Θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν συζητούνται», πρόσθεσε, για να συμπληρώσει ότι «τώρα φαίνονται οι αδυναμίες της απόφασης του Ελσίνκι».

Επικριτικός για Ευρωστρατό

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν στις αναφορές του για τον Ευρωστρατό, όπου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τους χειρισμούς της έχει ακυρώσει τον κυριότερο λόγο της ένταξης της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα που αφορούσε την κατοχύρωση της ασφάλειάς της. Προέβλεψε δε ότι οι προοπτικές για το θέμα είναι δυσοίωνες και θα χρειαστεί πανεθνική προσπάθεια, την οποία δεν επιθυμεί η κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Καραμανλής εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τις απευθείας συνομιλίες που έχουν αρχίσει και προέταξε ως πρώτο στόχο την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Για την καλύτερη εξυπηρετήση του στόχου αυτού, κάλεσε την κυβέρνηση να καταστήσει από τώρα σαφές στους εταίρους μας ότι δεν νοείται διεύρυνση της E.E. χωρίς να περιλαμβάνει την Κύπρο στο πρώτο κύμα της, καθώς και να εξασφαλίσει την ένταξη στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2003.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT