Με την αυτοπεποίθηση της νίκης

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την αυτοπεποίθηση του «αυριανού πρωθυπουργού» εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. K. Καραμανλής στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε κατά τη διάρκεια γεύματος της Ενωσης Αντοποκριτών Ξένου Τύπου. O κ. Καραμανλής μίλησε εφ’ όλης της ύλης, επικρίνοντας το σύνολο της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, στην οποία καταλόγισε «καθεστωτική νοοτροπία» και τόνισε ότι «δεν την εμπιστευόμαστε στον χειρισμό σημαντικών θεμάτων». Εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, τις οποίες, διευκρίνισε, δεν ζητεί επειδή δεν μπορεί να τις επιβάλει. Ιδιαίτερα αυστηρός ήταν στις αναφορές του στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και επικρίνοντας την κυβέρνηση για «μυστική διπλωματία».

Ο κ. Καραμανλής κράτησε κλειστά τα χαρτιά του σε ό,τι αφορά τις δημοτικές εκλογές. Αλλά δεν έχασε την ευκαιρία, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, να καταστήσει σαφές στην κ. Μπακογιάννη ότι οι τελικές αποφάσεις για τον Δήμο της Αθήνας ανήκουν στον ίδιο καθώς και ότι εάν επιλέξει τη δημαρχία θα πρέπει να εξαντλήσει την τετραετή θητεία. Ζήτησε εκ νέου την απομάκρυνση του κ. Θ. Καρατζά από τη διοίκηση της Εθνικής μετά το «φιάσκο», όπως το χαρακτήρισε, της συγχώνευσης και εξέφρασε, τέλος, την ανησυχία του για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Απαντώντας στον κ. Καραμανλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. X. Πρωτόπαπας τον κατηγόρησε ότι «έριξε το προσωπείο της δήθεν «υπεύθυνης στάσης» στα εθνικά θέματα και τάχιστα επέστρεψε στη γραμμή της πόλωσης και του διχασμού».

Ανάλογος σεισμός είχε συμβεί στις 26 Ιουνίου 1926. «Είχε μέγεθος 7 Ρίχτερ και επίκεντρο στη θαλάσσια περιοχή της Ρόδου», εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος. «Μάλιστα, είχε γίνει πολύ αισθητός στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια, όπου είχαν προκληθεί και ζημιές, ενώ μερικά χιλιόμετρα βόρεια της Ρόδου είχε μόλις γίνει αισθητός». Το φαινόμενο δεν είναι, επίσης μεσογειακή… αποκλειστικότητα. «Ανάλογες περιπτώσεις έχουν παρατηρηθεί στο ινδονησιακό και το ιαπωνικό τόξο».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT