Τη νέα υγειονομική μονάδα του ΚΥΤ Μόριας επισκέφθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Τη νέα υγειονομική μονάδα του ΚΥΤ Μόριας επισκέφθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη νέα υγειονομική μονάδα του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της  Μόριας επισκέφθηκε,λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Η Ελλάδα κλήθηκε να πληρώσει πολύ μεγάλο, να σηκώσει πολύ σημαντικό μέρος από το βάρος του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος για όλη την Ευρώπη. Και ιδιαίτερα η Λέσβος μαζί με κάποια άλλα νησιά» είπε η κυρία Σακελλαροπούλου μετά την επίσκεψη της στη νέα υγειονομική δομή.

Την Πρόεδρο συνόδευαν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης και η πρέσβειρα της Ολλανδίας στην Ελλάδα Στελλα Ρούνερ Γκρούμπασις.

«Η κινητή υγειονομική μονάδα που βλέπουμε και είχε την πρωτοβουλία δημιουργίας της η Ολλανδική κυβέρνηση και πρέπει να την επικροτήσουμε, είναι μια απόδειξη της αλληλεγγύης των Ευρωπαίων. Αυτό που ζητούμε από την αρχή. Ότι πρέπει δηλαδή, όλη η Ευρώπη να καταλάβει ότι πρέπει να στηρίξει και να αναλάβει ένα μέρος αυτού του βάρους» επεσήμανε.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε την πρέσβη ως εκπρόσωπο της Ολλανδικής κυβέρνησης «εκ μέρους όλου του ελληνικού λαού, γιατί πραγματικά είναι μια σημαντική μονάδα η οποία μπορεί να βοηθήσει ώστε να έχουμε μια καλύτερη και ανθρώπινη νοσηλεία για τους ανθρώπους αυτούς, τους απεγνωσμένους που βρίσκονται στη Μόρια, και αυτή τη στιγμή παραμένουν εκεί για όσο χρόνο χρειαστεί και μέχρις ότου γίνουν οι κινήσεις αποσυμφόρησης που έχουν ήδη ξεκινήσει».

Η κυρία Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε, επίσης, και στη δυνατότητα «να στηριχθεί και η τοπική κοινωνία, διότι μπορεί να αποκτήσει αμέσως το νησί διπλάσιο αριθμό μονάδων εντατικής φροντίδας από αυτόν που ήδη έχει το νοσοκομείο της Μυτιλήνης το οποίο σήκωσε όλο το βάρος τόσο καιρό».

«Αυτή λοιπόν τη διπλή στήριξη και των ανθρώπων που ζουν στη Μόρια αλλά κυρίως της τοπικής κοινωνίας είναι κάτι που πρέπει να μας κάνει όλους χαρούμενους μέσα στις δύσκολες συνθήκες που καλούμαστε να ζήσουμε και ιδιαίτερα στις συνθήκες της πανδημίας που δεν ξέρουμε τι μας φέρνουν κάθε μέρα. Αυτό είναι κάτι που πραγματικά με χαροποιεί και ελπίζω να το αντιληφθούν όλοι με αυτήν την έννοια» κατέληξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σχολιάζοντας με τον τρόπο αυτό αντιδράσεις ομάδας κατοίκων του χωριού της Μόριας που αποπειράθηκαν να μην επιτρέψουν την είσοδο της αποστολής στην υγειονομική δομή.

Σημειώνεται πως η υγειονομική μονάδα της Μόριας είναι συνολικής επιφάνειας 450 τετραγωνικών μέτρων και χωρητικότητας 62 κλινών. Λειτουργεί 24 ώρες και διαθέτει χώρο υγειονομικής απομόνωσης και ξεχωριστό χώρο υγειονομικής νοσηλείας. Η μονάδα, δωρεά της κυβέρνησης της Ολλανδίας, δημιουργήθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και τον συντονισμό της γενικής γραμματείας Υποδοχής Αιτούντων 'Ασυλο και της Τεχνικής Υπηρεσίας του υπουργείου, αναφέρει η ανακοίνωση.

Πρόκειται για μια κινητή κατασκευή από φουσκωτές σκηνές με αίθουσες, οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους δημιουργώντας ένα σύστημα, το οποίο λειτουργεί ως μια αυτόνομη υγειονομική μονάδα. Η κατασκευή εδράζεται σε χώρο δίπλα στο ΚΥΤ Μόριας, διαμορφωμένο από το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας και τον Ελληνικό Στρατό.  Η νέα υγειονομική μονάδα στελεχώνεται από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό του υπουργείου Υγείας -ΕΟΔΥ- καθώς και από προσωπικό συνεργαζόμενων ΜΚΟ.

Με αφορμή τη λειτουργία της νέας υγειονομικής μονάδας του ΚΥΤ Μόριας,ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου δήλωσε πως «η νέα μονάδα διαθέτει 62 κρεβάτια και τέσσερα κρεβάτια μονάδας αυξημένης φροντίδας. Είναι εξοπλισμένη με σύγχρονα μηχανήματα και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά όλες τις ανάγκες που μπορεί να έχει το ΚΥΤ της Μόριας τους επόμενους μήνες».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την αποσυμφόρηση της Μόριας, ο κ. Μηταράκης απάντησε «Από τη Μόρια έχουν ήδη φύγει οι μισοί από όσους διέμεναν εδώ το Φεβρουάριο του 2020 και έχουμε αντιμετωπίσει και τις νέες ροές που υπήρξαν όλο αυτό το διάστημα. Στόχος μας είναι η αποσυμφόρηση όλων των δομών και στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα». 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή