ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χ. Μάας: Απαιτείται αποκλιμάκωση, η παραμικρή σπίθα μπορεί να φέρει καταστροφή

Χ. Μάας: Απαιτείται αποκλιμάκωση, η παραμικρή σπίθα μπορεί να φέρει καταστροφή

Την ανάγκη άμεσης αποκλιμάκωσης της ελληνοτουρκικής έντασης επεσήμανε εκ νέου ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.  

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ εξέφρασε την ελπίδα του ότι θα υπάρξει λύση χωρίς στρατιωτική βία και στο πλαίσιο ειλικρινούς διαλόγου, ζήτησε να σταματήσει άμεσα κάθε προκλητικότητα και συμπλήρωσε ότι η παραμικρή μικρότερη σπίθα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να προκαλέσει καταστροφή.

Επεσήμανε επίσης ότι η Γερμανία θα υποστηρίζει, με όλες της τις δυνάμεις, την διαδικασία διαλόγου πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

«Η εμμονή στην παραβατικότητα δεν οδηγεί πουθενά» δήλωσε νωρίτερα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
 
Ο κ. Δένδιας τόνισε αναφερόμενος στην Τουρκία ότι «αντί για κινήσεις αποκλιμάκωσης βλέπουμε νέες προκλήσεις» ενώ σημείωσε ότι αυτές οι συμπεριφορές και οι κινήσεις υπονομεύουν την σταθερότητα στην περιοχή και συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
 
Επίσης ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών σημείωσε ότι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο χρειάζεται ρωμαλέα υπεράσπιση απέναντι στις δυνάμεις οπισθοδρόμισης.
 
Ο Νίκος Δένδιας ζήτησε να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία στο επικείμενο Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών ενώ αναφερόμενος στην προοπτική διαλόγου με τη γείτονα χώρα υπόγραμμισε:«Πολλοί μας συνιστούν διάλογο. Όμως διάλογος δεν υφίσταται υπό το καθεστώς των απειλών», ανέφερε.