Στις Καστανιές Εβρου οι κ. Χρυσοχοΐδης και Νιχάμερ

Στις Καστανιές Εβρου οι κ. Χρυσοχοΐδης και Νιχάμερ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας Καρλ Νιχάμερ συναντήθηκε χθες το πρωί ο Ελληνας υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Η συνάντηση έγινε στον 7ο όροφο του μεγάρου της λεωφόρου Κατεχάκη και στη συνέχεια οι δύο άνδρες μετέβησαν στον Εβρο και συγκεκριμένα στο Ελληνικό Φυλάκιο 1 στις Καστανιές. Εκεί ο κ. Νιχάμερ ενημερώθηκε για τα γεγονότα του περασμένου Μαρτίου, όπως και για τις εργασίες συντήρησης και ενίσχυσης του φράχτη. Κατά την παραμονή του στα σύνορα ο Αυστριακός αξιωματούχος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με άνδρες του Frontex, μεταξύ αυτών και με αρκετούς συμπατριώτες του Αυστριακούς. «Ο υπουργός ενημερώθηκε και για τα γεγονότα του Μαρτίου και για τις σημερινές εξελίξεις από τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και του Στρατού. Από τον Μάρτιο οι σημαίες της Ευρώπης είναι εδώ. O Frontex είναι εδώ. Η φύλαξη των συνόρων συνεχίζεται, η Ευρώπη με την κατασκευή του φράχτη θωρακίζεται», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Από την πλευρά του ο κ. Νιχάμερ, μετά την ενημέρωση που του έγινε για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στην αίθουσα συσκέψεων του Στρατιωτικού Φυλακίου 1, τόνισε ότι «η Αυστρία θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας και θα τη βοηθήσει σε ό,τι χρειαστεί». Νωρίτερα, σε δηλώσεις τους από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οι κ. Νιχάμερ και Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκαν εκτενώς στη βοήθεια που παρείχε η Αυστρία σε προσωπικό και εξοπλισμό για την αντιμετώπιση της κρίσης του Μαρτίου. «Επρεπε να δώσουμε ένα σαφές μήνυμα προς την κατεύθυνση της Τουρκίας πως δεν θα εγκαταλείψουμε κανέναν μόνο του», υπογράμμισε ο Aυστριακός υπουργός, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δηλώσεις του αναφορικά με την τρέχουσα συγκυρία. Κι αυτό διότι κατηγόρησε την Τουρκία ότι «έρχεται με πίεση εις βάρος της Ελλάδας και, όπως είδαμε, παράνομοι μετανάστες χρησιμοποιούνται προς την κατεύθυνση αυτή». Απέδωσε μάλιστα σε οργανωμένη προπαγάνδα τα δημοσιεύματα και τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις μεταναστών από το Λιμενικό Σώμα: «Γίνεται χρήση οργανωμένης προπαγάνδας κατά της Ελλάδας και εις βάρος της Ελλάδας, εσφαλμένα fake news κατά του Λιμενικού Σώματος, κατά των προσπαθειών της Ελλάδας να προστατεύσει τα ευρωπαϊκά σύνορα». Τέλος, αποκάλυψε ότι στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξέφρασε τη βούληση της Αυστρίας να δώσει 2 εκατ. ευρώ «ώστε να ενισχύσουμε την κατάσταση επιτόπου στο θέμα της ιατρικής υποστήριξης των ανθρώπων στα σύνορα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή