Βολές κατά Ε.Ε από το τουρκικό ΥΠΕΞ μετά τη σύνοδο του Βερολίνου

Βολές κατά Ε.Ε από το τουρκικό ΥΠΕΞ μετά τη σύνοδο του Βερολίνου

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ενόχλησή του για τα αποτελέσματα της συνόδου των ΥΠΕΞ της ΕΕ εκδήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, αναφέροντας ότι δεν είναι στην αρμοδιότητα της ΕΕ να ζητά διακοπή των τουρκικών δραστηριοτήτων στην ανατολική Μεσόγειο.

To τουρκικό ΥΠΕΞ μάλιστα επαναλαμβάνει τους γνωστούς ισχυρισμούς ότι νησιά όπως το Καστελόριζο δεν έχουν υφαλοκρηπίδα. 

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «αιτία της έντασης» είναι η Ελλάδα και η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», λόγω των μαξιμαλιστικών θέσεών τους ενώ καταλογίζει ευθύνες στην ΕΕ αναφέροντας ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο προκαλείται από την «άνευ όρων στήριξη της ΕΕ σε Αθήνα και Λευκωσία, οι οποίες αγνοούν τα δικαιώματα της Άγκυρας και των τουρκοκυπρίων».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η αιτία της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η Ελλάδα και η ‘Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου” με τις μαξιμαλιστικές ενέργειες και απαιτήσεις τους που είναι ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο. Η άνευ όρων υποστήριξη της ΕΕ, με το πρόσχημα της αλληλεγγύης της Ένωσης, σε αυτό το δίδυμο, που αγνοεί τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο, επιτείνει περαιτέρω την ένταση.

Δεν δικαιούται η ΕΕ ούτε να επικρίνει τις πετρελαϊκές δραστηριότητες της χώρας μας εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας, ούτε να απαιτεί να τις σταματήσουμε. Διότι, όπως επιβεβαίωσε και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ΕΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα στο θέμα αυτό. Αυτή η απαίτηση αντιβαίνει τόσο στο κεκτημένο της ΕΕ, όσο και στο Διεθνές Δίκαιο.

Καλούμε την ΕΕ και τα κράτη-μέλη να μην υποστηρίξουν τα μαξιμαλιστικά αιτήματα της Ελλάδας που είναι ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο, με το πρόσχημα της αλληλεγγύης της Ένωσης.

Η Ελλάδα δεν είναι κράτος αρχιπελάγους. Είναι αντίθετο με το Διεθνές Δίκαιο και τη νομολογία να έχουν τα ελληνικά νησιά -και ειδικά το Καστελόριζο- υφαλοκρηπίδα.

Η προσφυγή της ΕΕ στις κυρώσεις, όταν η Τουρκία τονίζει πάντα τη σημασία του διαλόγου και της διπλωματίας, αφ’ ενός δεν βοηθά στην επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων, αφ’ ετέρου ενισχύει περαιτέρω την αποφασιστικότητα της χώρας μας (….)

Εάν το ζητούμενο είναι μια ειλικρινής λύση, η Ελλάδα και η “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου” πρέπει να αντιληφθούν ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη και να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να ενεργούν με βάση τους λανθασμένους υπολογισμούς όσων βρίσκονται από πίσω τους. Κατά συνέπεια, εάν η ΕΕ επιθυμεί λύση στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να ενεργήσει αμερόληπτα και να είναι έντιμος διαμεσολαβητής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή