Χάγη για υφαλοκρηπίδα όλα ανοιχτά στο Κυπριακό

Χάγη για υφαλοκρηπίδα όλα ανοιχτά στο Κυπριακό

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας «ανήσυχος και σκληρός υπουργός Εξωτερικών», κατά την αίσθηση αρκετών μελών της επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, ενημέρωσε χθες τους βουλευτές για τα μείζονα θέματα εξωτερικής πολιτικής με αιχμή βεβαίως τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Ο κ. Γ. Παπανδρέου σε μια κεκλεισμένων των θυρών -κατά δική του επιθυμία- συνεδρίαση μίλησε για την κρισιμότητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κατά τη διανοιγόμενη περίοδο και όσο πλησιάζει ο χρόνος προς την ολοκλήρωση τής εντάξεως της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η αίσθηση των βουλευτών ήταν ότι «εκφράσθηκαν αυξημένες ανησυχίες λόγω των διεθνών πιέσεων που ασκούνται στη χώρα μας και επίσπευση των εξελίξεων εν όψει της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. το 2003. Εξ’ ου και προκύπτει η κρισιμότητα της καταστάσεως το 2002». Η συζήτηση κατά τον ίδιο, αλλά και βουλευτές από όλα τα κόμματα χαρακτηρίσθηκε ως εποικοδομητική και θα συνεχισθεί και την ερχόμενη εβδομάδα. Το πρώτο θέμα που έθεσε ο κ. Παπανδρέου εξ αρχής ήταν ότι το επιστημονικό συμβούλιο του υπουργείου του (κ.κ. Ρούκουνας, Φατούρος) ετοιμάζεται πυρετωδώς για τη νομική προετοιμασία της χώρας για το ενδεχόμενο προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης και ότι σε επίπεδο πολιτικών εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών «διεξάγεται διάλογος σε ανιχνευτικό επίπεδο» για τις προθέσεις της Τουρκίας. Προκληθείς από τους κ. κ. Μολυβιάτη και Παπαθεμελή ο κ. Παπανδρέου κατ’ επανάληψη τόνισε ότι για την Ελλάδα μόνο θέμα επιλύσεως μέσω της Χάγης είναι το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας. Προσέθεσε ότι η Τουρκία τυχόν αποδεχόμενη κατόπιν διπλωματικού ελιγμού τη δικαιοδοσία του διεθνούς δικαστηρίου θα μπορούσε να φέρει όποιο θέμα θέλει, όμως πάγια θέση μας παραμένει η επιφύλαξή μας για τη δικαιοδοσία επί θεμάτων ασφαλείας, όπου εντάσσεται το θέμα αποστρατιωτικοποιήσεως των νησιών.

Ειδικότερα για το θέμα του ελληνοτουρκικού διαλόγου και αναφορικώς με τις πρόσφατες δηλώσεις Ετσεβίτ, ο κ. Παπανδρέου τον χαρακτήρισε και πάλι «ανιχνευτικό με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, τις αρχές της εδαφικής ακεραιότητας και του σεβασμού των συνόρων και τις αποφάσεις του Ελσίνκι», υπογραμμίζοντας ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχθούμε διαπραγμάτευση επί των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Το Κυπριακό

Αναφορικώς με το Κυπριακό παρουσιάσθηκε επιφυλακτικός και τόνισε ότι είναι νωρίς να βγουν συμπεράσματα για το διεξαγόμενο διάλογο «ο οποίος είναι θετικό ότι έχει μπει στην ουσία και όχι στις προϋποθέσεις», προσθέτοντας ότι από τη στάση της Τουρκίας θα αξιολογηθεί στην πορεία των διαπραγματεύσεων. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ειδικός απεσταλμένος του OHE για το Κυπριακό κ. Ντε Σότο έχει διατυπώσει την εκτίμηση ότι οι πιθανότητες να καταλήξει θετικά ο διάλογος των κ. Κληρίδη-Ντενκτάς είναι απολύτως μοιρασμένες (50%), αλλά η εκτίμηση αυτή αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα από την ελληνική πλευρά. Για το θέμα του Ευρωστρατού ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ούτε ο προεδρεύων της Ε.Ε. Ισπανός υπουργός Εξωτερικών κ. Πικέ θεωρεί την τριμερή συμφωνία της Κωνσταντινουπόλεως ως θέσφατο κι ότι ο διάλογος θα συνεχισθεί με γνώμονα τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων μας. Τη Δευτέρα πάντως θα συναντηθεί με τον Χαβιέ Σολάνα για διαβουλεύσεις.

Στο περιθώριο της συζητήσεως ο κ. Παπανδρέου γνωστοποίησε ότι σύντομα θα δοθεί στα κόμματα το προσχέδιο για τη σύσταση Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής μέσα στο τρέχον έτος κατά τη συνταγματική επιταγή. Εξάλλου ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ι. Καψής ζήτησε να υπάρξει ξεχωριστή συζήτηση για το θέμα που ετέθη από τον παραιτηθέντα υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ι. Ζαφειρόπουλο σχετικώς με τις επιχορηγήσεις σε μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Σχετική ερώτηση κατέθεσε και ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Ε. Στυλιανίδης. Ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι υπάρχει απόλυτη διαφάνεια και θα καταθέσει όλα τα στοιχεία στη Βουλή.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT