Υστατη προσέγγιση των αγροτών

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστατη προσπάθεια κατέβαλε χθες η κυβέρνηση να μεταπείσει τους αγρότες για να μην προχωρήσουν στις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει για τη Δευτέρα, ενώ οι παραγωγοί καταστρώνουν συνεχώς «επιτελικά σχέδια» για να είναι αποτελεσματική η αντίδρασή τους με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή. H κυβέρνηση έκανε και χθες πολιτικές απόπειρες για εξεύρεση συναινετικής λύσης, ενώ ευρεία σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών, K. Σκανδαλίδη, με ζητούμενο τον τρόπο που θα αντιμετωπιστούν «φαινόμενα» αποκλεισμού κεντρικών οδικών αξόνων, σε περίπτωση που οι αγρότες καταλάβουν τους δρόμους με τα τρακτέρ τους. Παράλληλα, ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς, συναντήθηκε, αργά χθες το βράδυ, με αντιπροσωπεία αγροτών στη Μακεδονία, παρουσία του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, κ. Γ. Πασχαλίδη, σε μια ύστατη προσπάθεια να «ανακόψει» έστω και την τελευταία στιγμή τις κινητοποιήσεις. Πάντως το όλο κλίμα δεν άφηνε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας…

Πάντως, χθες, οι αγρότες της περιοχής Χαλκιδικής συνέχισαν τις κινητοποιήσεις που έχουν αρχίσει πριν ακόμα δοθεί το σήμα της επίσημης έναρξης. Από προχθές έχουν παρατάξει 150 περίπου τρακτέρ και άλλα γεωργικά μηχανήματα στον κόμβο της Σωζοπόλεως στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – N. Μουδανιών. Οι αγρότες έκλεισαν προχθές δύο φορές τον δρόμο και χθες για τρίτη φορά απέκλεισαν συμβολικά για μία ώρα και πάλι το κομβικό σημείο, με αποτέλεσμα η συγκοινωνία να διεξάγεται από παρακαμπτήριο. Μάλιστα σε ένδειξη διαμαρτυρίας έκαψαν ένα παλιό τρακτέρ.

Νέες συσκέψεις

Ταυτόχρονα, σε πολλές αγροτικές περιοχές της χώρας πραγματοποιήθηκαν χθες συσκέψεις προκειμένου να οργανωθεί η πανελλαδική αγροτική κινητοποίηση της Δευτέρας. Οι αγρότες της Θεσσαλίας αποφάσισαν χθες να εντείνουν τις προσπάθειες για την επιτυχία των κινητοποιήσεων. «Στόχος είναι», όπως δήλωσε ο πρόεδρος των αγροτικών συλλόγων Καρδίτσας, κ. B. Μπούτας «όλα τα τρακτέρ της Θεσσαλίας να κατέβουν στα Τέμπη». Παραμένει αδιευκρίνιστο αν οι αγρότες της Θεσσαλίας θα προχωρήσουν και σε αποκλεισμούς δρόμων, εφόσον, όπως δήλωσαν, είναι κάτι που θα αποφασιστεί κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων.

Οπως φαίνεται, η σύγκληση της διυπουργικής επιτροπής για την ανασυγκρότηση της υπαίθρου, την Τετάρτη και οι συνακόλουθες δηλώσεις για «ιδιαίτερη φροντίδα» στην ύπαιθρο δεν λειτούργησαν κατευναστικά. Μάλιστα ο υπεύθυνος του τομέα Γεωργίας, βουλευτής Βοιωτίας, κ. Ευ. Μπασιάκος, δήλωσε ότι «η επιτροπή αρκέστηκε δυστυχώς, σε διαπιστώσεις, διακηρύξεις και αόριστες υποσχέσεις. Τελικώς κανείς δεν κατάλαβε γιατί συνεκλήθη». Γεγονός είναι, ότι η υπόσχεση της «ανασυγκρότησης της υπαίθρου» λίγο πριν από τις αγροτικές κινητοποιήσεις δεν ακούγεται πολύ πειστική. Οι αγρότες διεκδικούν καλύτερες τιμές στα αγροτικά προϊόντα, όπως επίσης και εγγυήσεις ότι θα τους δοθούν οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές που υπέστησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία. Επίσης στα αγροτικά αιτήματα προστέθηκε τώρα και η αντίθεση στην ανακοίνωση ιδιωτικοποίησης της ATE και των θυγατρικών της. Μέχρι αργά χθες το βράδυ βρισκόταν σε εξέλιξη σύσκεψη του υπουργού Γεωργίας, με τους αγρότες της Μακεδονίας. Ταυτόχρονα, κυβερνητικά στελέχη υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών K. Σκανδαλίδη και με τη συμμετοχή των δύο υφυπουργών Γεωργίας, B. Αργύρη και Φ. Χατζημιχάλη συνεδρίασαν απομακρύνοντας κάμερες και δημοσιογράφους. Μετά το τέλος της συνεδρίασης δεν έγιναν επίσημες δηλώσεις, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου κυβερνητικά στελέχη θα επιχειρήσουν για μια ακόμη φορά να ενημερώσουν τους αγρότες για τις κυβερνητικές θέσεις, ενώ στόχος είναι, οι εθνικές οδοί να παραμείνουν ανοιχτές με κάθε τρόπο.

Στο περιθώριο της συζητήσεως ο κ. Παπανδρέου γνωστοποίησε ότι σύντομα θα δοθεί στα κόμματα το προσχέδιο για τη σύσταση Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής μέσα στο τρέχον έτος κατά τη συνταγματική επιταγή. Εξάλλου ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ι. Καψής ζήτησε να υπάρξει ξεχωριστή συζήτηση για το θέμα που ετέθη από τον παραιτηθέντα υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ι. Ζαφειρόπουλο σχετικώς με τις επιχορηγήσεις σε μη κυβερνητικές οργανώσεις.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT