Συνθήκες Ιουνίου σε ΠΑΣΟΚ – κυβέρνηση

Συνθήκες Ιουνίου σε ΠΑΣΟΚ – κυβέρνηση

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκληρή απάντηση στους σαράντα πέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι, με πρώτο τον άλλοτε στενό συνεργάτη του κ. Θ. Τσουκάτο υπέγραψαν την πρόταση για το Ασφαλιστικό, αλλά και σε όσους με δηλώσεις ή παρεμβάσεις τους επαναφέρουν στο προσκήνιο σενάρια διαδοχής και συμβάλουν στη δημιουργία κλίματος κρίσης στο κυβερνών κόμμα έδωσε χθες ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης.

Ο κ. Σημίτης κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ανέγνωσε στους υπουργούς του ένα σύντομο κείμενο για τις τελευταίες εξελίξεις, το οποίο προκάλεσε αίσθηση, καθώς περιελάμβανε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες την εκτίμηση ότι ενέργειες όπως αυτή των «σαρανταπέντε» συνιστούν «μορφή υπονόμευσης του ΠΑΣΟΚ».

Ο κ. Βενιζέλος

Από τη σχετική αποστροφή του Πρωθυπουργού πήρε αμέσως αποστάσεις ο υπουργός Πολιτισμού κ. Ευαγγ. Βενιζέλος. O κ. Βενιζέλος, αν και κατέστησε σαφές ότι δεν συμφωνεί με την πρωτοβουλία των βουλευτών, έσπευσε να προσθέσει ότι θα ήταν σκόπιμο η διατύπωση την οποία χρησιμοποίησε ο κ. Σημίτης να αλλάξει. «Δεν είναι δυνατόν να δίνουμε την εικόνα ότι ως κυβέρνηση έχουμε απέναντί μας σαρανταπέντε βουλευτές», φέρεται να σημείωσε συγκεκριμένα ο υπουργός Πολιτισμού.

Πράγματι, ο κ. Σημίτης συναίνεσε στην αλλαγή. Ετσι μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου, και παρουσιάζοντας την εισήγηση του πρωθυπουργού ο υπουργός Τύπου κ. Χρ. Πρωτόπαπας χρησιμοποίησε μια και πάλι έντονη -αλλά όχι εξίσου σκληρή- διατύπωση, αναφέροντας πως «τέτοιες ενέργειες δεν διευκολύνουν, αλλά εξ’ αντικειμένου δυσχεραίνουν μια πολιτική που εξελίσσεται μεθοδικά και σταθερά προς θετική κατεύθυνση».

«Αστοχη» κίνηση

Παράλληλα, ο κ. Πρωτόπαπας μεταφέροντας στοιχεία από την εισήγηση του κ. Σημίτη χαρακτήρισε την κίνηση των «σαρανταπέντε» «άστοχη», ενώ υπογράμμισε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι «να λύσει το ασφαλιστικό, προσεγγίζοντας το πρόβλημα διαφορετικά απ’ ό,τι την προηγούμενη φορά, με τη λύση να ανταποκρίνεται στις κατευθύνσεις που έχουν αποφασιστεί στο Συνέδριο και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη και την ψήφο όλων».

Η εκφρασθείσα κατ’ αυτόν τον έντονο τρόπο δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού δεν ήταν τυχαία. O κ. Σημίτης εκτιμά ότι η πρωτοβουλία των βουλευτών είναι άκρως υπονομευτική για την προώθηση μιας ουσιαστικής παρέμβασης στο Ασφαλιστικό, αφού εξωθεί τη ΓΣΕΕ σε μαξιμαλιστικές θέσεις.

Εξίσου αυστηρός ήταν όμως ο πρωθυπουργός και στις γενικότερες αναφορές του για τα φαινόμενα εσωστρέφειας, τους ενδοκυβερνητικούς κραδασμούς και τη «διαδοχολογία» που επανακάμπτουν στο ΠΑΣΟΚ διαμορφώνοντας συνθήκες κρίσης ανάλογες μ’ αυτές του περασμένου Ιουνίου, όταν και αναγκάστηκε να προσφύγει στη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου. Ενισχύοντας εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων, ότι ενδεχομένως το διαρκώς επιδεινούμενο κλίμα δεν είναι άσχετο με επιδιώξεις μεγάλων συμφερόντων που επιθυμούν να ασκήσουν πίεση προς την κυβέρνηση, ο κ. Σημίτης κατέστησε συγκεκριμένα σαφές ότι «είναι αποφασισμένος να βάλει τέρμα στην εσωστρέφεια».

Η… αδράνεια

Ενώ, αμέσως μετά ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «H εσωστρέφεια παρασύρει στην αδράνεια. Υπάρχει χειροκρότημα, υπάρχει επιδοκιμασία όλων εκείνων που βλέπουν την πολιτική ως αντιπαράθεση προσώπων, είτε αρέσκονται να προβάλλουν δράματα. H πολιτική όμως δεν είναι αυτό». «Το συνέδριό μας έδωσε καθαρές λύσεις και ζήτησε άλλες συμπεριφορές, και αυτές τις άλλες συμπεριφορές έχουμε την υποχρέωση να τις τηρούμε», κατέληξε ο κ. Σημίτης.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός στήριξε επίσης πλήρως τους υπουργούς Υγείας κ. Αλ. Παπαδόπουλο και Παιδείας κ. Π. Ευθυμίου, οι οποίοι συναντούν έντονες αντιδράσεις στις μεταρρυθμίσεις που προωθούν στους τομείς ευθύνης τους. Πάντως, ο υπουργός Πολιτισμού κ. Ευαγγ. Βενιζέλος έθεσε το ζήτημα της ελλιπούς ενημέρωσης των μελών του υπουργικού συμβουλίου για την ουσία των θεμάτων που δημιουργούν τριβές στους χώρους της υγείας και της παιδείας, σημειώνοντας πως έτσι καθίσταται δυσχερής η υπεράσπιση των κυβερνητικών θέσεων στα συγκεκριμένα «μέτωπα» από τους άλλους υπουργούς.

Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών κ. K. Σκανδαλίδης παρατήρησε ότι το πολιτικό κλίμα έχει επιβαρυνθεί και ζήτησε, προκειμένου η κυβέρνηση να ανακάμψει, την ανάληψη πρωτοβουλιών από το κόμμα και τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των υπουργών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT