Κομπίνα πολλών δισ. από στελέχη της ETBA

Κομπίνα πολλών δισ. από στελέχη της ETBA

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατάχρηση αρκετών δισεκατομμυρίων δραχμών, που όπως φημολογείται ξεπερνούν τα 10 δισ. δρχ., από κύκλωμα στελεχών της ETBA Finance (θυγατρικής της ETBA) και έναν ιδώτη ανακοινώθηκε αιφνιδίως σε συνέντευξη Τύπου χθες το απόγευμα, από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκο Χριστοδουλάκη και τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Δημήτρη Μπατζελή.

Οπως έγινε γνωστό, κατά τους ελέγχους (due diligence) που πραγματοποιούνται σε όλες τις θυγατρικές της ETBA, στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της τράπεζας, προέκυψαν ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη κυκλώματος διαφθοράς στην ETBA Finance. Το κύκλωμα προέβαινε σε παράνομες τοποθετήσεις κεφαλαίων της εταιρείας ζημιώνοντας την τράπεζα και το ελληνικό Δημόσιο.

Με απόφαση της διοίκησης της ETBA τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Σπύρος Στεφανάτος, ο διευθυντής της εταιρείας Γ. Καραγιαννίδης, ο προϊστάμενος λογιστηρίου Δημήτριος Φραγκοδημητρόπουλος και η προϊσταμένη οικονομικών υποθέσεων Γεωργία Σμπαρούνη.

Στην υπόθεση εμπλέκεται και κάποιος ιδιώτης με το όνομα Δημητριάδης.

Πώς έγιναν οι καταχρήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρήματα που καταχράσθηκαν προέρχονταν από τις ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων προβληματικών εταιρειών, των οποίων την εκκαθάριση είχε αναλάβει η ETBA Finance, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η Πειραϊκή Πατραϊκή και ο Οργανισμός Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων. Κατά τη διαδικασία της εκκαθάρισης, η ETBA Finance ρευστοποιούσε περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών, εισπράττοντας για λογαριασμό του Δημοσίου το αντίτιμο της ρευστοποίησης, το οποίο η εταιρεία όφειλε να καταθέτει σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό τρίτης τράπεζας (Εurobank).

Οι εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα, μεταξύ των οποίων -όπως αναφέρεται και από τη διοίκηση της ETBA- πρέπει να περιλαμβάνονται οπωσδήποτε υπάλληλοι του λογιστηρίου, αντί να καταθέτουν τα χρήματα στον συγκεκριμένο λογαριασμό, τα κατέθεταν μέσω του Δημητριάδη σε λογαριασμό τρίτου.

Συγκεκριμένα, η ETBA Finance, όταν ολοκληρωνόταν η ρευστοποίηση, εσέπραττε το αντίτιμο με επιταγή εις διαταγήν της εταιρείας (ETBA Finance). Υπάλληλος της εταιρείας οπισθογραφούσε την επιταγή και την παρέδιδε στον Δημητριάδη, ο οποίος είχε δική του ΕΛΔΕ και εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος της Eurobank.

O Δημητριάδης ως κομιστής της επιταγής κατέθετε ή επένδυε τα χρήματα σε λογαριασμό τρίτου (σε προθεσμιακές καταθέσεις, repos, ενώ κατά διαστήματα μεγάλα ποσά τοποθετούνταν στο XAA, σύμφωνα με πληροφορίες μέσω της χρηματιστηριακής εταιρείας ΑΒΑΞ). Στα βιβλία της ETBA Finance υπήρχαν πλαστές απλές αποδείξεις καταθέσεων (χωρίς τις συμβάσεις των repos κ.λπ.), γεγονός που οδήγησε και στη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Οι έλεγχοι

Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι διενεργούνται από νέο ορκωτό ελεγκτή που προσελήφθη πρόσφατα για το due diligence, ο οποίος αναζήτησε ένα repos αξίας 200 εκατ. δρχ. που είχε λήξει και έλαβε την απάντηση από το λογιστήριο ότι θα το φέρουν σε δύο ημέρες.

Τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι είναι τουλάχιστον περίεργο κατά τη διάρκεια όλων των προηγούμενων ετών να μην είχε γίνει ποτέ διασταύρωση και επαλήθευση στοιχείων, ενώ είναι εξ ίσου περίεργο πώς το Δημόσιο δεν αναζήτησε τα χρήματα από τις ρευστοποιήσεις, γεγονός που δημιουργεί υπόνοιες για ενδεχόμενη εμπλοκή στην υπόθεση ανώτερων στελεχών και δικηγόρων και όχι μόνον ορισμένων απλών υπαλλήλων.

Η υπόθεση έχει ανατεθεί με εντολή του υπουργού κ. Χριστοδουλάκη στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ζητήθηκε η παρέμβαση του εισαγγελέα, ενώ έχει ενημερωθεί επίσης η Τράπεζα της Ελλάδος, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αλλά και η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, που έχει αγοράσει την ΕΤΒΑ.

Χθες το απόγευμα πάντως, κλιμάκια του ΣΔΟΕ βρίσκονταν στα γραφεία της ETBA Finance, στην ΑΒΑΞ Χρηματιστηριακή και στο γραφείο του Δημητριάδη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT