Κληρίδης: Δεν δέχθηκα πιέσεις από ΗΠΑ

Κληρίδης: Δεν δέχθηκα πιέσεις από ΗΠΑ

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη δυσφορία του εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Γλαύκος Κληρίδης σχετικά με τις δημοσιογραφικές και άλλες πληροφορίες που κυκλοφορούσαν επίμονα τις τελευταίες ημέρες για απομάκρυνση οπλικών συστημάτων από την νήσο, ως αποτέλεσμα πιέσεων από τον Αμερικανό πρέσβη. Οι πληροφορίες αυτές είδαν το φως της δημοσιότητας ως συνέχεια των δημοσιευμάτων για τα εγκαίνια γραφείου της αμερικανικής πρεσβείας στα Κατεχόμενα και για τη δεξίωση που παρέθεσε ο Αμερικανός πρέσβης, στην οποία παρόντες ήταν ο διοικητής των κατοχικών δυνάμεων, ο «πρέσβης» της Τουρκίας στα Κατεχόμενα και ψευδοϋπουργοί. Οι εξηγήσεις της αμερικανικής πρεσβείας δεν ικανοποίησαν την κυπριακή κυβέρνηση, ωστόσο έκδηλη είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να κλείσει το θέμα.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης διαψεύδει με γραπτή δήλωσή του ότι έγινε δέκτης πιέσεων, παραινέσεων ή οποιασδήποτε μορφής υποδείξεων για την άμυνα της Κύπρου και τα οπλικά συστήματα της Εθνικής Φρουράς από τον Αμερικανό πρέσβη ή οποιονδήποτε άλλο ξένο διπλωμάτη. Ανάλογες διαβεβαιώσεις έδωσαν ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος δήλωσε επίσης ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ε.Φ. προχωρούν κανονικά και ότι στην Κύπρο έφθασαν αθόρυβα, όπως τόνισε, πολλά οπλικά συστήματα. Οι πληροφορίες περί πιέσεων σχετίζονται άμεσα με τις απευθείας διαπραγματεύσεις, με τις οποίες σχετίζονται επίσης οι πληροφορίες για συζητήσεις επί συγκεκριμένων εγγράφων λύσης του Κυπριακού μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου κ. Παπαπέτρου, το όνομα του οποίου αναφέρεται σε σχέση με τις συζητήσεις αυτές, διαβεβαίωσε ότι οι συζητήσεις ανάγονται στο παρελθόν, αποτελούν είδος πνευματικών ασκήσεων και εντάσσονται στο πλαίσιο των προσωπικών απόψεων που εκφράζει ο καθένας, χωρίς να δεσμεύουν απολύτως κανέναν άλλο.

Οι συνομιλίες

Οι συνομιλίες στο μεταξύ εισήλθαν στη δεύτερη εβδομάδα, με την 5η συνάντηση Κληρίδη – Ντενκτάς χθες να επικεντρώνεται και πάλι στο θέμα-κλειδί, τις εξουσίες και τις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης. Οι επιδιώξεις του Ντενκτάς καθίστανται ολοένα και περισσότερο πρόδηλες και αποσκοπούν, όπως προκύπτει από δικές του δηλώσεις και δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου, στη διαμόρφωση «αρχών επίλυσης του Κυπριακού», οι οποίες ουσιαστικά θα απομακρύνονται από εκείνες του ΟΗΕ και θα εδράζονται στις τουρκικές αξιώσεις. Ο Ντενκτάς επιμένει στη δημιουργία «νέου συνεταιρισμού», με αφετηρία, όπως λέει, τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου, από τις οποίες θέλει να κρατήσει όσα επιθυμεί -τουρκικές εγγυήσεις, «δικαίωμα» επέμβασης κ.λπ.- αλλά και στη δημιουργία νέου κράτους, ώστε να φαίνεται ότι αυτό δημιουργείται με την εκχώρηση κυριαρχίας από τα δύο κράτη που επιμένει ότι υφίστανται στην Κύπρο. Και συνεπώς, να έχει τη δυνατότητα να αποχωρήσει με την κυριαρχία «του», εάν και εφ’ όσον ο «νέος συνεταιρισμός» δεν λειτουργήσει.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Μιχάλης Παπαπέτρου εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Ντενκτάς προσέρχεται στις συνομιλίες για να παραμείνει σε αυτές για αρκετό καιρό, χωρίς βεβαίως να αποκαλύπτει οτιδήποτε για τις θέσεις που εκφράζει. Τέλος, έγινε γνωστό ότι εκτός από τις «τακτικές» συναντήσεις Κληρίδη – Ντενκτάς αύριο και την Παρασκευή, θα υπάρξει και μία «έκτακτη» μεθαύριο, με αντικείμενο τους αγνοουμένους.

Επιπλέον, από την έρευνα διαφαίνεται πως η εσωτερική επικοινωνία των επιχειρήσεων για την πολιτική κατά του οικονομικού εγκλήματος, παραμένει ανεπαρκής.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT