Το ομοσπονδιακό ευρωπαϊκό μοντέλο στηρίζει η Ελλάδα

Το ομοσπονδιακό ευρωπαϊκό μοντέλο στηρίζει η Ελλάδα

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προσήλωση της Ελλάδας στην ομοσπονδιακή μετεξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και τις θέσεις της χώρας για τα βασικά ευρωπαϊκά ζητήματα, εξέθεσε ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης στη χθεσινή επίσημη επίσκεψή του στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες.

«Η Ελλάδα επιθυμεί την εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε πραγματική πολιτική ένωση με ομοσπονδιακό σύστημα», σημείωσε ο πρωθυπουργός, με την επισήμανση ότι «το ομοσπονδιακό μοντέλο είναι ικανό να διαφυλάξει τη συνοχή, την ισότητα και τις ίσες ευκαιρίες»… Οπως μάλιστα τόνισε, η ενθουσιώδης υποδοχή του ευρώ από τους πολίτες της Ενωσης ενισχύει την «πίεση για ακόμα περισσότερη ενοποίηση». Ωστόσο, διαπίστωσε, ομιλών κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, οι διαδικασίες που εγκαινιάσθηκαν στη Λισσαβώνα και στο Τάμπερε για τον εκσυγχρονισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας, αφ’ ενός, και μια κοινή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου, αφ’ ετέρου, «καθυστερούν».

Οι λαθρομετανάστες

Ως εκ τούτου, στο πλαίσιο της ανάληψης της προεδρίας της E.E. από την Ελλάδα η οποία, όπως είπε, αντιμετωπίζει ιδιαίτερο πρόβλημα λαθρομετανάστευσης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι επείγει η ανάπτυξη κοινής πολιτικής ασύλου και επανεισδοχής των λαθρομεταναστών στις χώρες προέλευσής τους. Προς τούτο δε, ζήτησε τη δημιουργία ειδικού χρηματοδοτικού μηχανισμού για τις διαδικασίες επαναπροώθησης των λαθρομεταναστών. Εθεσε, τέλος, το πάγιο ελληνικό αίτημα για τη δημιουργία ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου μετανάστευσης.

Σε ό,τι αφορά το στόχο της Λισσαβώνας, να καταστεί η ευρωπαϊκή οικονομία «η πλέον ανταγωνιστική του κόσμου το 2010», ο πρωθυπουργός έθεσε ως καθοριστικούς παράγοντες την τεχνολογία και την εκπαίδευση, τις πολιτικές για την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή και, τέλος, την αποτελεσματικότερη λειτουργία των αγορών. Ειδικά για τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στόχοι της κυβέρνησης είναι η διατήρηση ισχυρών αναπτυξιακών επιδόσεων αλλά μακροοικονομικής σταθερότητας, η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών (ιδιωτικοποιήσεις, ανταγωνισμός, δημόσια εκπαίδευση, υγεία) και, τέλος, η καταπολέμηση της ανεργίας και η προώθηση της κοινωνικής πολιτικής.

Η διεύρυνση

Ομως, «το πρώτο και κύριο θέμα» για την Ευρώπη σήμερα είναι η διεύρυνση της Ενωσης. Ομιλών προς τους επιτρόπους, ο πρωθυπουργός τόνισε πως πρόκειται για προτεραιότητα της Ελλάδος. Πρόκειται όμως, εντέλει, και «για το όραμα μιας δημοκρατικής, ευημερούσας και ειρηνικής Ευρώπης», η οποία εκτός των άλλων θα περιλαμβάνει τις χώρες της Νότιας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης». Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Τουρκία και την ευρωπαϊκή προοπτική της, ο πρωθυπουργός μας ανέφερε ότι κατά τη συζήτηση που είχε για το θέμα με τους επιτρόπους, υπήρξε συμφωνία πως η χώρα ουδόλως πληροί τις προϋποθέσεις ένταξής της στην Ε.Ε.

Τέλος, για τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, ο πρωθυπουργός ανέφερε εν συντομία ότι σε αυτές εντάσσονται η ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις υποψήφιες χώρες, η αναμόρφωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καθώς και η προώθηση της κοινωνικής ατζέντας και των ζητημάτων που άπτονται του μέλλοντος της Ευρώπης. Αλλωστε, η Συντακτική Συνέλευση που θα αναλάβει να δρομολογήσει το «μέλλον» αυτό, θα ολοκληρώσει τις εργασίες της επί ελληνικής προεδρίας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT