«Ωρα αλήθειας» για ελληνοποιήσεις

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθοριστική για την εναπομένουσα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ΠΑΣΟΚ – Νέας Δημοκρατίας, όσον αφορά στην εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων, αλλά και των ενδεχόμενων συζητήσεων για αλλαγή εκλογικού νόμου, είναι η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής, με αντικείμενο την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση Εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής για τις παράνομες ελληνοποιήσεις, από το 1990 έως και σήμερα.

Και αυτό διότι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Νέα Δημοκρατία θα εκλάβει τη στάση του ΠΑΣΟΚ ως «δίκη προθέσεων» και θα θέσει στον κ. Σημίτη ένα σαφές δίλημμα: ή αποδέχεται την πρόταση ώστε να καταδειχθούν οι όποιες ευθύνες αρμοδίων και να ξεκαθαριστεί απολύτως το τοπίο ή θα αρνηθεί και αυτήν την επιτροπή, αποδεχόμενος όμως ταυτοχρόνως πως «η έκταση επηρεασμού του εκλογικού σώματος στις εκλογές της 9ης Απριλίου ήταν πολύ μεγάλη», αλλά και ότι το ΠΑΣΟΚ προτίθεται να χρησιμοποιήσει τις ίδιες μεθόδους στις επόμενες εκλογές.

Πολιτικές πρωτοβουλίες

Η τυχόν απόρριψη της σύστασης Εξεταστικής θα σημάνει για τη Ν.Δ. πως δεν εμπιστεύεται κανέναν από το ΠΑΣΟΚ και προχωρεί σε περαιτέρω πολιτικές πρωτοβουλίες. Σημειώνεται πως η σημερινή πρόταση είναι η δεύτερη εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ίδιο θέμα, κατόπιν των νέων στοιχείων που προέκυψαν από το πόρισμα του εισαγγελικού λειτουργού κ. Ισίδωρου Ντογιάκου, από το οποίο προκύπτουν ευθύνες στους υπουργούς Εσωτερικών, Εξωτερικών και Δημοσίας Τάξεως από το 1996 έως και σήμερα. Το πόρισμα Ντογιάκου προστίθεται στην προηγούμενη έρευνα του πρέσβη κ. Δημητρίου, γεγονός που κατά την αξιωματική αντιπολίτευση συνιστά μείζον θέμα.

Είναι δεδομένο πως ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Καραμανλής θα ανεβάσει τους τόνους της κριτικής του εστιάζοντας στην ποιότητα της Δημοκρατίας και δεν αποκλείεται η κριτική του να γενικευθεί εφ’ όλης της ύλης των χειρισμών της κυβέρνησης.

Στο ΠΑΣΟΚ, πάντως, με δεδομένη την εσωκομματική κρίση, αλλά και το γεγονός ότι το θέμα έρχεται για δεύτερη φορά και κατόπιν δεύτερου εισαγγελικού πορίσματος, επικρατεί προβληματισμός για την στάση που θα ακολουθηθεί.

Κι αυτό διότι το προηγούμενο επιχείρημά του ότι οι περισσότερες ελληνοποιήσεις έγιναν την περίοδο 1990-1993 αποδυναμώνεται από το γεγονός ότι η Ν.Δ. προτείνει εξεταστική και γι’ αυτήν την περίοδο. Ετσι, χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του ΚΤΕ Εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να συζητηθεί η στρατηγική αντιμετώπισης της σημερινής επίθεσης. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπέρ της πρότασης θα ταχθεί ο ΣΥΝ, ενώ προς αυτήν την κατεύθυνση φέρεται να κλίνει και το ΚΚΕ. Φ. Κ. – Ν. Τσ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT