Σε κλίμα ηττοπάθειας οι παρεμβάσεις στο Ε.Γ.

Σε κλίμα ηττοπάθειας οι παρεμβάσεις στο Ε.Γ.

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πολλές αρνητικές επισημάνσεις για την εικόνα που μεταδίδει η κυβέρνηση και το κλίμα έντονης πολιτικής ρευστότητας που τείνει να διαμορφωθεί, αλλά και ο προβληματισμός για το ενδεχόμενο μια δεινή ήττα του ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές να δρομολογήσει συνθήκες αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης, κυριάρχησαν στις τοποθετήσεις αρκετών μελών του Ε.Γ. κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του οργάνου υπό τον κ. Σημίτη. Παράλληλα, όλα τα κορυφαία στελέχη αποδοκίμασαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια περί «σύντομης δεξιάς παρένθεσης» που αποτέλεσαν αντικείμενο εκτεταμένης παρασκηνιακής συζήτησης στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος το τελευταίο διάστημα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λαλιώτης στην τοποθέτησή του εμφανίσθηκε πλήρως εναρμονισμένος με τον πρωθυπουργό, με τον οποίο είχε εξάλλου συνεργασία λίγη ώρα νωρίτερα. H κ. Βάσω Παπανδρέου χαρακτήρισε «αρνητικό» το κλίμα και «ορόσημο» τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ υποστήριξε ότι τον πολιτικό λόγο της κυβέρνησης χαρακτηρίζει «διγλωσσία» καθώς και ότι η τελευταία «οφείλει να κάνει διάλογο με την κοινωνία και όχι με τους παράγοντες». Για κρίση διακυβέρνησης έκανε λόγο και ο κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος εμφανίσθηκε εξαιρετικά ανήσυχος για τις προοπτικές του ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς εκλογές. Μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε ότι στόχος της Ν.Δ. είναι να σύρει την κυβέρνηση σε εκλογές πριν από την έναρξη της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Την εικόνα έντονης αβεβαιότητας που επικρατεί στην κοινοβουλευτική ομάδα μετέφερε ο κ. Κακλαμάνης, ενώ άφησε αιχμές για την κατάσταση που επικρατεί στο κόμμα και τη νεολαία. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι χώρος αναφοράς του ΠΑΣΟΚ ήταν και παραμένουν οι κεντρώοι ψηφοφόροι. O κ. Βενιζέλος ζήτησε το ΠΑΣΟΚ να πείσει ότι διατηρεί τον έλεγχο των εξελίξεων, ενώ πρότεινε ο πρωθυπουργός να προβεί σε τρεις δημόσιες επισημάνσεις: Οτι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν επηρεάζει τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης, ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2004 και ότι του ΠΑΣΟΚ θα ηγηθεί ο κ. Σημίτης. Από την πλευρά του, ο κ. Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε ότι «τα σενάρια παρενθέσεων δεν αποτελούν πολιτική απάντηση, αλλά χρειαζόμαστε στρατηγική δεκαετίας για τη χώρα» και επισήμανε την ανάγκη «επανασύνδεσης με τον λαό».

Τα φαινόμενα διαφθοράς

Ο κ. Γ. Παπανδρέου ζήτησε το ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπίσει «με επιθετικό τρόπο τα φαινόμενα διαφθοράς», ενώ ο κ. Ρέππας πρότεινε να αποσταλεί στα κόμματα της Αριστεράς επιστολή δέκα σημείων για διάλογο, με στόχο την προγραμματική σύγκλιση. O κ. Νεονάκης ζήτησε συστράτευση ενόψει των δημοτικών εκλογών και άφησε να εννοηθεί ότι ορισμένοι «μπορεί να έχουν στο μυαλό τους σενάρια Πορτογαλίας», όπου ως γνωστόν υπήρξε αλλαγή πρωθυπουργού έπειτα από ήττα. Τέλος, η κ. Τόνια Αντωνίου σημείωσε ότι η Ν.Δ. έχει αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων και εμφανίζει διεισδυτικότητα σε όλους τους πολιτικούς χώρους, ενώ η κ. Μιλένα Αποστολάκη ζήτησε επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και βελτίωση των «αντανακλαστικών» της κυβέρνησης σε όλα τα θέματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή