ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άγνοια των έκνομων ενεργειών δηλώνουν Γερμενής, Ηλιόπουλος και Μπούκουρας

agnoia-ton-eknomon-energeion-dilonoyn-germenis-iliopoylos-kai-mpoykoyras-2000769

Πλήρη άγνοια για έκνομες ενέργειες και για εγκληματική οργάνωση δήλωσαν απολογούμενοι στις ανακρίτριες της υπόθεσης οι τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Ευστάθιος Μπούκουρας, Γιώργος Γερμενής και Παναγιώτης Ηλιόπουλος, οι οποίοι βρίσκονται πλέον στις φυλακές, ο πρώτος στο Ναύπλιο και οι άλλοι δυο στον Κορυδαλλό. Μάλιστα, ο βουλευτής Κορίνθου, κ. Μπούκουρας, ανέφερε χαρακτηριστικά σχετικά με τις αποδιδόμενες στην οργάνωση επιθέσεις κατά μεταναστών: «Ανατριχιάζω με όσα ακούω, δεν με εκφράζουν όλα αυτά, δεν μου το επιτρέπει η θρησκεία μου».

Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο βουλευτής φέρεται να υποστήριξε: «Φοβόμουν και ντρεπόμουν που ο Ρουπακιάς είχε προβεί σε αυτή την πράξη». Επίσης, ο κ. Μπούκουρας εξέφρασε την «αποδοκιμασία» του για τα όπλα που βρέθηκαν σε σπίτια συγκατηγορουμένων του, συμπεριλαμβανόμενου του Νίκου Μιχαλολιάκου, πλην όμως συμπλήρωσε πως «ίσως να δείχνουν κάποιο χόμπι συλλογής όπλων».

Ο κατηγορούμενος προέβη σε αναφορές θαυμασμού στον Ανδρέα Παπανδρέου και επεσήμανε πως είναι συνεργαζόμενος με τη Χρυσή Αυγή, όπως ο Π. Τατσόπουλος με τον ΣΥΡΙΖΑ και η Λ. Κανέλλη με το ΚΚΕ, ενώ είπε πως μαθαίνει πακιστανικά για να συνεννοείται με τους υπαλλήλους του.

Ο βουλευτής δέχθηκε ερωτήσεις από τις δικαστικές λειτουργούς σχετικά με τη διαφοροποίηση που εξέφρασε, υποστηρίζοντας ότι είναι πρόσφατος υποστηρικτής και όχι μέλος της Χρυσής Αυγής:

-Ανακρίτρια: Σε συνέντευξη σας στις 2/1/2013 λέτε ότι από «το 2003 παρακολουθώ εξ αποστάσεως τη Χρυσή Αυγή (σ.σ. ενώ στο υπόμνημα του αναφέρει ότι εντάχθηκε το 2011) και τις δράσεις της και από το 2009 έχω την τιμή να ανήκω ως απλός στρατιώτης δίνοντας πρώτες μάχες στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονα απελευθερώνοντας την πρώτη πλατεία της πατρίδας μας».

-Στ. Μπούκουρας: Επειδή στην τοπική Κορίνθιας κατέβηκα μετά τα μέσα του 2011 δεν ήμουν αποδεκτός και αρεστός από τους παλιούς υποστηρικτές -μέλη της Χ.Α., το έλεγα αυτό για να αρχίσω να κερδίζω την αποδοχή τους. Δεν ήμουν αποδεκτός επειδή προέρχομαι από το ΠΑΣΟΚ.

-Ανακρίτρια: Στην ίδια συνέντευξη όμως παρότι «νεοφώτιστος» στη Χ.Α., όπως λέτε, υπερθεματίζετε υπέρ του καθεστώτος του Γεωργίου Παπαδοπούλου.

-Κατηγορούμενος: Αναφέρομαι σε κάποιες συγκεκριμένες θέσεις της επταετίας που είναι τα αγροτικά δάνεια που έδωσε στους αγρότες για να φτιάξουν σπίτια με τον μοναδικό όρο η τουαλέτα να είναι εντός της οικίας.

Στην απολογία του ο Γ. Γερμενής καταδίκασε «κάθε πράξη βίας», όπως μεταξύ άλλων τις επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου στο Πέραμα και τη Σαλαμίνα το βράδυ της 13ης Σεπτεμβρίου εναντίον μελών του ΠΑΜΕ. «Τις καταδικάζω απερίφραστα. Και μόνο που το ακούω είναι αποκρουστικό» φέρεται να είπε στις δυο ανακρίτριες.

«Είμαι αθώος και ο μέχρι σήμερα προηγούμενος βίος μου στην κοινωνία είναι τύπος και υπογραμμός» είπε ο βουλευτής και τόνισε ότι η Χρυσή Αυγή αποτελεί πολιτικό κόμμα και σε καμία περίπτωση οργάνωση.

Απαντώντας σε ερώτηση των ανακριτριών για τις δηλώσεις του Νίκου Μιχαλολιάκου περί απόλυτης πειθαρχίας στρατιωτικού τύπου στο κόμμα, ο Γ. Γερμενής είπε: «Εννοεί την πειθαρχία κόμματος. Όπως βλέπουμε και πρόσφατα από τον Σαμαρά, όποιος δεν έχει την πειθαρχία κόμματος διαγράφεται. Εμείς δεν το έχουμε κάνει αυτό. Όλα τα κόμματα έχουν αυτή τη γραμμή, όπως έγινε και με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο τρίτος βουλευτής Π. Ηλιόπουλος απολογούμενος ισχυρίστηκε για τα τάγματα εφόδου: «Εγώ στη Χρυσή Αυγή δεν έχω δει τάγματα εφόδου. Στις ανοικτές συγκεντρώσεις του κόμματος, είμαστε το μοναδικό πολιτικό κόμμα, το οποίο όταν κάνει μια πολιτική συγκέντρωση ταυτόχρονα σχεδόν, αναγγέλλεται και μια αντισυγκέντρωση. Οι εικόνες που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο από τη ΧΑ είναι κάποιες ομάδες περιφρούρησης. Όπως αυτό συμβαίνει και στα υπόλοιπα κόμματα, ειδικά στο ΚΚΕ». Τόνισε επίσης ότι «δεν θεωρώ τον εαυτό μου ηγετικό μέλος του κόμματος».

Αναφερόμενος στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο κ. Ηλιόπουλος φέρεται να είπε: «Καταδικάζω απερίφραστα το γεγονός της δολοφονίας. Είμαι βέβαιος και σίγουρος ότι δεν υπήρχε από κανέναν (σ.σ. εντολή) να γίνει μια δολοφονία. Όταν ένα πολιτικό κόμμα που η χαμηλότερη δημοσκόπηση μας δίνει 15%, θα ήταν πολιτική αυτοκτονία να δοθεί τέτοια εντολή να σκοτωθεί ο Π. Φύσσας».

Απαντώντας σε ερωτήσεις των ανακριτριών σχετικά με το υλικό της δικογραφίας στο οποίο περιλαμβάνονται και βίντεο με δηλώσεις του αρχηγού και ηγετικών στελεχών στις οποίες αποτυπώνονται προτροπές βίας, ο βουλευτής απάντησε: «Κατάλληλος να το κρίνει το αρχειακό υλικό είναι ο ελληνικός λαός. Ο κόσμος έρχεται πλέον και μετά τη δίωξη μου, γιατί έγινα πιο αναγνωρίσιμος, μας σταματάει στο δρόμο και μας λέει μόνο εσείς μπορείτε να σώσετε την Ελλάδα. Όλοι οι Έλληνες έχουν τα ίδια δικαιώματα, ανεξαρτήτως της φυσικής τους κατάστασης. Αυτή είναι η άποψη μου και την υπογράφω και με χέρια και με πόδια. Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ βία, δεν την αποδέχομαι για κανένα λόγο στη ζωή μου».

Αναφέρει επίσης για τον αρχηγό του κόμματος: «Ο Μιχαλολιάκος σέβεται τους θεσμούς και τα όργανα του κράτους, τις δημοκρατικές διαδικασίες και γι’ αυτό σέβεται τις δημοκρατικές διαδικασίες και προτείνει στην Κεντρική Επιτροπή και την κάθοδο του κόμματος στις εκάστοτε εκλογικές αναμετρήσεις. Σαν άνθρωπος δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ βία και από τις γενικότερες συζητήσεις που έχουμε κάνει είναι εναντίον της. Σε εκατοντάδες ομιλίες προτρέπει σε μη βία…».