Αιφνιδιαστική απεργία τραπεζικών για το Ασφαλιστικό

Αιφνιδιαστική απεργία τραπεζικών για το Ασφαλιστικό

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, η οποία αντέδρασε έντονα στο Σχέδιο Νόμου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, προετοιμάζοντας νέα απεργία με τη ΓΣΕΕ στις 18 Ιουνίου, στον πόλο που αντιτίθεται στις κυβερνητικές ρυθμίσεις, εντάχθηκε χθες και η OTOE.

H Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας των τραπεζοϋπαλλήλων, αιφνιδιάζοντας με την ομοφωνία της, προκήρυξε για αύριο, εικοσιτετράωρη απεργιακή κινητοποίηση. Σήμερα, με την εισαγωγή του Σχεδίου στη Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, το Γενικό Συμβούλιο της συνδικαλιστικής οργάνωσης θα δώσει εξουσιοδότηση στην E.E. για την προκήρυξη 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών, προκειμένου να υιοθετηθούν οι θέσεις της OTOE για τη σύσταση Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων.

Επίσης, με επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Δ. Ρέππα, η OTOE ζητεί να μην ενταχθούν υποχρεωτικά, μετά το 2008, τα Ειδικά Ταμεία του κλάδου, στο IKA-ETAM, να εξαιρεθούν τα επικουρικά ταμεία και οι ειδικοί λογαριασμοί που λειτουργούν με τη μορφή ΝΠΙΔ από τις ρυθμίσεις του Σχεδίου και να αφαιρεθεί η διάταξη με την οποία προβλέπεται η σταδιακή μείωση των συντάξεων.

Μέσω των αιτημάτων που διατυπώνει η OTOE αναδύεται, κι ένα σοβαρότατο πρόβλημα για τις υποχρεώσεις που καλούνται να εκπληρώσουν οι Τράπεζες που εισφέρουν στα Ειδικά Ταμεία. Σύμφωνα με το Σχέδιο Νόμου, οι τράπεζες θα συνεχίζουν να καταβάλλουν το ίδιο ύψος εισφοράς και μετά τη συγχώνευση των Ειδικών Ταμείων στο «ενιαίο» ΙΚΑ.

Με αυτή τη διάταξη, μόνο η Εθνική Τράπεζα θα επωμιστεί για τη συνταξιοδότηση των υπαλλήλων της μέσα στην επόμενη τριακονταετία 500-600 δισ. δρχ. Αντιθέτως, από τη ρύθμιση δεν θίγονται τράπεζες που ασφαλίζουν, για κύρια σύνταξη, το προσωπικό τους στο IKA (Εμπορική, ALPHA, Eurobank). Επίσης, συμβολική κατάληψη στα κεντρικά γραφεία της Τραπέζης της Ελλάδος πραγματοποίησε χθες ο Σύλλογος προσωπικού της τράπεζας.

Οι νέες απεργιακές αποφάσεις, συνοδεύτηκαν χθες κι από την έντονη κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης. O Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γ. Σουφλιάς, με δηλώσεις του, ύστερα από τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του κόμματος με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, τόνισε: «Το νομοσχέδιο με τις αποσπασματικές του διατάξεις δεν λύνει το πρόβλημα του ασφαλιστικού. Απλώς, το κουκουλώνει. Εμείς θα το καταψηφίσουμε και δεν θα πάμε σε διαγωνισμό παροχών χωρίς αντίκρισμα». Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Δ. Σιούφας με δήλωσή του στην «K» απέκλειε οποιοδήποτε ενδεχόμενο «σιωπηρής συνενοχής» της Ν.Δ. για την παροχή δυνατότητας στην KO του ΠΑΣΟΚ να υπερψηφίσει το Σχέδιο Νόμου πριν από τη λήξη των εργασιών της Βουλής.

Με τη ΓΣΕΕ

Πάντως, η συνάντηση της ΓΣΕΕ με τους εκπροσώπους της Ν.Δ. (Δ. Σιούφα, Γ. Σουφλιά, Πρ. Παυλόπουλο, Ευαγ. Μεϊμαράκη, N. Κακλαμάνη, Γ. Αλογοσκούφη, Γ. Γιακουμάτο και Δ. Κοντό) και η αντιπαράθεση που προκλήθηκε, έδωσε στην ΠΑΣΚΕ την ευκαιρία να ασκήσει έντονη κριτική προς τους αντιτιθέμενους στο Σχέδιο Νόμου. «Κάποιοι, δήθεν προοδευτικοί, συμπτύσσουν μέτωπα για να μην προωθηθεί το Νομοσχέδιο. Ομως, για τις διατάξεις του -εάν κι όταν γίνει κυβέρνηση, η Ν.Δ.- θα αγωνίζονται μαζί μας, με σύνθημα: κάτω τα χέρια από την ασφάλιση», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η συνδικαλιστική παράταξη του ΠΑΣΟΚ.

Ο ΣΥΝ

Το νομοσχέδιο θα καταψηφίσει και ο Συνασπισμός, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του κόμματος σε χθεσινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου. Μάλιστα, ο κ. N. Κωνσταντόπουλος αποκάλυψε ότι το Σχέδιο Νόμου για το οποίο, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, είχε προηγηθεί και ειδική συμφωνία με το Νομικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, δεν τηρεί τους όρους της συνταγματικότητας. «Την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, που θεσμοθετείται με το άρθρο 9 του Σχεδίου, ως νέα ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή, τη διορίζει με απλή υπουργική απόφαση ο υπουργός Εργασίας, κατά παράβαση του νέου Συντάγματος. Το νέο Σύνταγμα στο άρθρο 101 A ορίζει ότι όλες οι ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές διορίζονται από τη Διάσκεψη προέδρων της Βουλής με αυξημένη πλειοψηφία 4/5», επισήμανε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Σχολιάζοντας δε, την ανακολουθία του Σχεδίου με το Σύνταγμα, τόνισε ότι «αποκαλύπτει την προχειρότητα και την επιπολαιότητα με την οποία νομοθετεί η κυβέρνηση στο πλέον κρίσιμο κοινωνικό θέμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή