«H Κύπρος οπωσδήποτε στην E.E.»

«H Κύπρος οπωσδήποτε στην E.E.»

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο σημαντικά πολιτικά «δώρα» άφησε στην ελληνική κυβέρνηση ο Βρετανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Πίτερ Χέιν, κατά την διήμερη επίσκεψή του στη χώρα μας: την επαναβεβαίωση της δέσμευσης του Λονδίνου για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση με το πρώτο κύμα της διεύρυνσης, τον προσεχή Δεκέμβριο, ανεξάρτητα από την έκβαση των συνομιλιών Κληρίδη – Ντενκτάς για την επίλυση του Κυπριακού και τα εγκωμιαστικά σχόλια της κυβέρνησής του για τις προσπάθειες εξάρθρωσης της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη».

Ο κ. Χέιν διατύπωσε με σαφήνεια τη θέση του Λονδίνου για την Κύπρο, προκαλώντας μεγάλη ανακούφιση στην Αθήνα η οποία ανησυχεί για τη στάση που θα ακολουθήσουν οι εταίροι κατά την ώρα των «μεγάλων αποφάσεων» στο θέμα της ένταξης της Μεγαλονήσου στην E.E. Αναφερόμενος ο κ. Χέιν στις σχετικές συζητήσεις του με τον κ. Γ. Παπανδρέου, δήλωσε: «Συνεργαζόμαστε στενά με την ελληνική κυβέρνηση για να υπάρξει συμφωνία επίλυσης του Κυπριακού. Θέλουμε να μπει η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως ενωμένο νησί. Ελπίζουμε ότι η τουρκική κυβένρηση θα εργασθεί πιο δραστήρια σ’ αυτήν την κατεύθυνση, κάτι που ήδη έχει κάνει η Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, θα σεβαστούμε την απόφαση της συνόδου κορυφής του Ελσίνκι. Αν, όπως όλα δείχνουν, ολοκληρωθούν αισίως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, τότε το ελληνικό τμήμα της Κύπρου θα έχει το δικαίωμα να ενταχθεί στην Ενωση. Σ’ αυτό το ζήτημα δεν θα υπάρξει υπαναχώρηση, πράγμα που πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Αλλά η ένταξη του ενός μόνον τμήματος της Κύπρου θα είναι μια κακή λύση, δεδομένου ότι θα προκαλέσει εντάσεις στην περιοχή και στο ίδιο το νησί. Ελπίζω ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά αντιλαμβάνεται το πρόβλημα».

Ο κ. Χέιν -ο οποίος είχε επίσης συζητήσεις με τον υπουργό Οικονομικών κ. Νίκο Χριστοδουλάκη και τον Ελληνα ομόλογό του κ. Τάσο Γιαννίτση- εξέφρασε την πεποίθησή του ότι επί ελληνικής προεδρίας θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η πανηγυρική τελετή υπογραφής της συνθήκης διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης με δέκα νέα μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, μετά την σχετική πολιτική απόφαση που αναμένεται να ληφθεί στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο. «Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή, δεδομένου ότι θα τεθεί τέλος στην ιστορική διαίρεση της Ευρώπης εξαιτίας του Ναζισμού και της σοβιετικής κυριαρχίας στην Ανατολική Ευρώπη μετά τον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο Βρετανός αξιωματούχος.

Για την «17Ν»

Ικανοποίηση από την πλευρά του Λονδίνου εκφράσθηκε και για το θέμα της τρομοκρατίας. «Είχα την ευκαιρία να συγχαρώ τον κ. Γιώργο Παπανδρέου για την εκπληκτική δουλειά της ελληνικής κυβέρνησης και της αστυνομίας στην προσπάθεια εξάρθρωσης της οργάνωσης «17 Νοέμβρη»», δήλωσε ο κ. Χέιν μετά τις χθεσινές συνομιλίες του με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, στο κέντρο των οποίων βρέθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τη δίωξη της τρομοκρατίας και η ατζέντα της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το πρώτο εξάμηνο του 2003. O κ. Χέιν, ο οποίος συναντήθηκε επίσης με τους έξι Βρετανούς αξιωματικούς της «Σκότλαντ Γιαρντ», που βρίσκονται στην Ελλάδα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία των δύο χωρών στη δίωξη της «17 Νοέμβρη», τονίζοντας ότι η βρετανική συμβολή αφορούσε στην «τεχνική βοήθεια και σε συμβουλές ειδικών».

Ερωτηθείς για το αν οι πρόσφατες συλλήψεις μπορούν να μεταφρασθούν ως το τέλος της τρομοκρατίας στην Ελλάδα, απάντησε: «Δεν μπορώ να πω κάτι τέτοιο. Ωστόσο, πρόκειται για φοβερή πρόοδο, για ένα ισχυρό μήνυμα στους τρομοκράτες ότι έχουν εντοπισθεί, ότι η ικανότητα δράσης της «17 Νοέμβρη», όπως τη γνωρίσαμε μέχρι σήμερα, αποτελεί πλέον παρελθόν και ότι οι μέρες τους είναι μετρημένες. Αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα για όλον τον κόσμο, για την διεθνή εικόνα της Ελλάδας, που είχε υποστεί σοβαρή ζημιά από τις δραστηριότητες της «17 Νοέμβρη»».

Μπλερ: Συγχαρητήρια για «17Ν»

«Συγχαίρω πολύ θερμά τις ελληνικές Αρχές για τις ενέργειές τους στο θέμα της τρομοκρατίας. Είναι γεγονός ότι υπήρχε εδώ μεγάλος βαθμός ανησυχίας ότι η Ελλάδα δεν θα ενεργούσε ικανοποιητικά στο θέμα αυτό. Νομίζω ότι η ενεργητικότητα και η αποφασιστικότητα που έχουν επιδείξει οι ελληνικές Αρχές στο θέμα της τρομοκρατίας είναι πολύ ευπρόσδεκτες». Τη δήλωση αυτή έκανε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, όταν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κλήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις στο θέμα της τρομοκρατίας, στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή