Υστερία στα Τίρανα για τις ουρές στην Κακαβιά

Υστερία στα Τίρανα για τις ουρές στην Κακαβιά

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H κατάσταση στις μεθοριακές διαβάσεις Κρυσταλλοπηγής και Κακαβιάς, στα ελληνοαλβανικά σύνορα, όπου το Σαββατοκύριακο είχαν σχηματιστεί ουρές χιλιομέτρων από αυτοκίνητα με Αλβανούς οικονομικούς μετανάστες που εκμεταλλευόμενοι τη γιορτινή ανάπαυλα του Δεκαπενταύγουστου στην ελλάδα ταξίδεψαν στην πατρίδα τους και επέστρεφαν, έδειχνε να ομαλοποιείται από χθες, όμως ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των κρίσεων στις σχέσεις Αθήνας-Τιράνων λίγο έλειψε να προστεθεί.

Η αλβανική κυβέρνηση και ο Τύπος των Τιράνων «ελυσαν τα ζωνάρια» φορτίζοντας, με δηλώσεις αξιωματούχων και τροφοδοτούμενα από απίθανες φήμες, όπως κλείσιμο των συνόρων από την Ελλάδα κ.λπ. δημοσιεύματα, την ατμόσφαιρα για ένα γεγονός που λίγο ξεφεύγει από την καθημερινή εικόνα στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Λουάν Χαϊνταράγκα παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για να επιρρίψει ευθύνες στην Ελλάδα, για «τη χαώδη κατάσταση» που επικράτησε τις τελευταίες ημέρες στα σύνορα, ο πρέσβης της Αλβανίας στην Αθήνα, κ. Καστριότ Ρόμπο έλαβε εντολή «να ευαισθητοποιήσει τους επισήμους της Αθήνας», ο Αλβανός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη κ. Νίκο Δάμο διετάχθη να εγκατασταθεί στην Κρυσταλλοπηγή για να επιβλέπει το έργο των ελληνικών αρχών, ο επί των Εσωτερικών υπουργός κ. Λουάν Ράμα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Χρυσοχοΐδη και του ζήτησε να επιληφθεί για να βελτιωθεί η κατάσταση, ενώ ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος κ. Φατμίρ Μεντίου απαίτησε από την κυβέρνηση να αναθεωρήσει με αφορμή το μποτιλιάρισμα τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, τις οποίες δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «σχέσεις υποτέλειας»!

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κατάσταση στις συνοριακές διαβάσεις, ειδικά την Κυριακή, ήταν τραγική, καθώς χιλιάδες Αλβανοί που επέστρεφαν με τις οικογένειές τους στην Ελλάδα, παρέμεναν επί πολλές ώρες στην ουρά για να περάσουν τους ελέγχους στα τελωνεία.

Ολοι αυτοί οι άνθρωποι όμως έπρεπε να υποβληθούν σε εξονυχιστικούς ελέγχους, λόγω της Συνθήκης Σένγκεν, αλλά και γιατί η πλαστογραφία και το κάθε λογής λαθρεμπόριο ευδοκιμούν στη γείτονα.

Προξενεί εκ τούτου εντύπωση ο απίστευτα υπερβολικός θόρυβος που ξεσήκωσε μερίδα της πολιτικής ελίτ των Τιράνων, αλλά και των MME, τροφοδοτώντας κλίμα καχυποψίας στις σχέσεις με την Αθήνα, με αφορμή αντικειμενικές δυσκολίες και καταστάσεις για τις οποίες δεν μπορούν να καταλογίσουν σκοπιμότητα στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή