Περί τρομοκρατίας και άλλων δαιμονίων

Περί τρομοκρατίας και άλλων δαιμονίων

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θερμό το φετινό καλοκαίρι. Θερμό το κλίμα στα τηλεοπτικά παράθυρα, τα οποία φιλοξενούν σχολιαστές πάσης κατηγορίας και πάσης ποιότητος. Θερμό το αντικείμενο των σχολίων: H τρομοκρατία. Ολα τα άλλα θέματα ηρέμησαν και δεν απασχολούν. Τα εκάλυψαν οι διακοπές και τα μπάνια του λαού. Το συμπέρασμα των σχολιασμών; Αργεί να βγει. Αραγε τελειώσαμε με τους Ξηρούς και τους Σερίφηδες; Κοινοί κακοποιοί συγκρότησαν τη«17 Νοέμβρη»; Υπάρχουν ή όχι ιδελογικοί καθοδηγητές;

Στο ερώτημα έχει δώσει δύο φορές απάντηση ο Ανδρέας Παπανδρέου. Τον Απρίλη και το Νοέμβρη του 1974, με δηλώσεις του στον Nouvel Observateur είχε αναφερθεί στην ίδρυση μυστικών ομάδων δράσης που θα είναι ικανές να αντισταθούν στη βία του αστικού κράτους, με ηγέτες σε όλα τα επίπεδα δράσης. Κατά τη διάρκεια δε της πρωθυπουργίας του, ευρισκόμενος στο Πεκίνο, αμέσως μετά τη δολοφονία του επιχειρηματία Αγγελόπουλου, δήλωσε εν οργή, ότι είναι γνωστοί οι καθοδηγητές της εγκληματικής οργάνωσης, που είναι πνευματικοί άνθρωποι, ιδεολογικά τοποθετημένοι. Μόνο που η δήλωση εκείνη έμεινε στα χαρτιά και δεν είχε συνέχειας.Τώρα, έχουμε τη συνέχεια. Οι πρώτες αστυνομικές επιτυχίες έχουν στείλει πολλούς κατηγορουμένους φιλοξενούμενους στον Κορυδαλλό.

Μακρύς ο δρόμος

Τελειώσαμε; Οχι. O ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας. Και ο διδούς τα πρώτα συγχαρητήρια στην Ελληνική Αστυνομία πρεσβευτής κ. Μίλερ, σε πρόσφατη συνέντευξή του στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», που συνήθως απηχούν και τις θέσεις του Στέιτ Ντιπάρντμεντ, δηλώνει σαφώς ότι «δεν είμαστε καθόλου κοντά στο τέλος». Το μήνυμα, αλλά και όλα τα μηνύματα της διεθνούς κοινής γνώμης είναι σαφή: Απαιτείται η πλήρης εξάρθρωση της τρομοκρατίας σ’ αυτήν τη χώρα, που επί 27 ολόκληρα χρόνια βιώνει την απειλή στυγνών τρομοκρατικών χτυπημάτων.

Τι πρέπει να γίνει, εν όψει του ότι ενεργείται ανάκριση στη μεγάλη αυτή υπόθεση από τους εφέτες-ανακριτές που όρισε η ολομέλεια των εφετών της πρωτεύουσας;

Ασφαλώς, η ανάκριση θα προχωρήσει. Με τους συνηθισμένους και κάπως ταχύτερους, εν όψει κινδύνου παραγραφών, ρυθμούς. Λείπει όμως από την ενεργούμενη ανάκριση το πιο σημαντικό υλικό. Κι αυτό το υλικό βρίσκεται σε επίσημα έγγραφα στοιχεία της Στάζι,της αλήστου μνήμης Αστυνομίας της Ανατολικής Γερμανίας, τα οποία βρίσκονται στα χέρια των δικαστικών αρχών και απο τα οποία προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις περί σχέσεων αξιωματούχων και πρακτόρων της Στάζι με τρομοκρατικές οργανώσεις και με τον ΕΛΑ, περί σχέσεων μελών της Στάζι με ελληνικούς κύκλους, περί της συμμετοχής τους σε παράνομη εμπορία όπλων και διακίνηση βρώμικου χρήματος, περί εταιρειών που λειτουργούσαν υπό την καθοδήγηση και την ενίσχυση της Στάζι, περί θεμάτων που απασχόλησαν την Ανακριτική Επιτροπή της γερμανικής Βουλής, μετά το 1990 και που είναι ανακριτικά απαραίτητο να τεθούν υπ’ όψιν των εφετών-ανακριτών.

Αυτά τα στοιχεία υπάρχουν στη γνωστή ανακριτική δικογραφία, στην οποία ο εισαγγελέας κ. Δημ. Παπαγγελόπουλος άσκησε τον Φεβρουάριο του 2002, ποινική δίωξη για πέντε βαρύτατα κακουργήματα κατά γνωστού, για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και την παλαιά σχέση με τη Στάζι, επιχειρηματία.

Στοιχεία εν υπνώσει

Η δικογραφία αυτή, υπνώττουσα σε κάποιο ανακριτικό γραφείο της Σχολής Ευελπίδων, κινδυνεύει να ξεχασθεί απ’ όλους. H Δικαιοσύνη δεν έχει ασχοληθεί με αυτήν, καμία ανακριτική πράξη δεν έχει γίνει και κανείς δεν συγκινείται. Ούτε οι έχοντες την ευθύνη να εποπτεύουν την πορεία κάθε ανακριτικής έρευνας εισαγγελείς εφετών, και στην περίπτωση αυτής της δικογραφίας δεν υπάρχει πορεία. Γιατί; Είναι βέβαιο ότι πολλοί ενοχλούνται από την ύπαρξή της. Γιατί σ’ αυτήν -ιδίως σ’ αυτήν- υπάρχουν στοιχεία πολύτιμα που θα βοηθήσουν σημαντικά το δύσκολο έργο των εφετών-ανακριτών.

Η δικονομική λύση είναι απλή: Επιβάλλεται το ταχύτερο και αυτή η δικογραφία να αχθεί στην ολομέλεια του Εφετείου και να συμπορευθεί με την αφορώσα την τρομοκρατία ανάκριση. Να ορισθούν και σ’ αυτήν εφέτες-ανακριτές, που θα αναλάβουν το έργο των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής προς τις γερμανικές δικαστικές αρχές, για την εξασφάλιση όλων των στοιχείων περί τρομοκρατίας, που φιλοξενούν οι πλούσιοι φάκελοι της Στάζι.

Στο έργο του σχηματισμού αυτής της δικογραφίας έχει προσφέρει πολλά και η «Καθημερινή». Και είναι γνωστό ότι ο ενεχόμενος σ’ αυτήν γνωστός επιχειρηματίας ετόλμησε να κάμει αγωγή περί αποζημιώσεως στο Πρωτοδικείο Πειραιώς κατά της «Καθημερινής». H αγωγή του απορρίφθηκε. Και η εφημερίδα αυτή αναφέρεται σήμερα στη δικογραφία αυτή που πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ενιαίας ανάκρισης με την ενεργουμένη ήδη στο Εφετείο.Το απαιτεί η ανάγκη της πλήρους διελεύκανσης της υπόθεσης στο σύνολό της, που είναι και συμφέρον της Δικαιοσύνης. Εμείς το υποδεικνύουμε. H Δικαιοσύνη καλείται να πράξει το καθήκον της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή