Το πέρασμα Τζαννετάκου από τη Ν.Δ.

Το πέρασμα Τζαννετάκου από τη Ν.Δ.

4' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βράδυ της περασμένης Κυριακής ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής, αφού είχε εκφράσει τη μεγάλη και γνήσια χαρά του για τη νίκη της Ντόρας Μπακογιάννη στον δήμο Αθηναίων και του Χρήστου Αγραπίδη στον δήμο Πειραιώς, επισκέφθηκε τον Γιάννη Τζαννετάκο στο εκλογικό του γραφείο στο κέντρο της Αθήνας. H συνάντησή τους δεν είχε ασφαλώς τον θριαμβευτικό χαρακτήρα των προηγούμενων συναντήσεών του, μέσα στις επευφημίες των χιλιάδων νεοδημοκρατών που πανηγύριζαν έξαλλα την εκλογή της κ. Μπακογιάννη και του κ. Αγραπίδη. Εκεί το κλίμα ήταν βαρύ, μουντό, γκρίζο, έστω κι αν οι αποτυχόντες υποψήφιοι προσπαθούσαν να διατηρήσουν τη νηφαλιότητα και την αξιοπρέπειά τους. Χαιρετίζοντας τον κ. Τζαννετάκο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρκέσθηκε να του ψιθυρίσει, χωρίς να τον ακούσουν οι υπόλοιποι: «Γιάννη μου, γνωρίζω καλά τι έχει συμβεί και τι αγώνα έδωσες, παρά την υπονόμευση που δέχθηκες».

Η φράση αυτή ήταν ίσως το πιο παρήγορο στοιχείο για τον υποψήφιο υπερνομάρχη με την υποστήριξη(;) της Ν.Δ., μετά περίπου τρεις μήνες σκληρής κι έντονης αντιπαράθεσης, που αποτέλεσε ίσως και το κεντρικό σημείο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, με τον κ. Τζαννετάκο κορυφαίο μιας τραγωδίας, που εκτυλίχθηκε κι ενδεχομένως συνεχίζει να εκτυλίσσεται για τη Ρηγίλλης.

Σκληρή δοκιμασία

Για τον ίδιο τον κ. Τζαννετάκο, η διαδικασία αυτή των εκλογών εξελίχθηκε σε μια σκληρή δοκιμασία, που είναι βέβαιον ότι αν γνώριζε πώς θα κατέληγε, θα την απέφευγε. Για τον κ. Καραμανλή, που τον επέλεξε και είχε το θάρρος να αναλάβει την πολιτική ευθύνη της επιλογής του, ήταν ένα δύσκολο τεστ εν όψει των προσεχών εκλογών για το εθνικό Κοινοβούλιο. Και για την ίδια τη Ν.Δ., το υπόστρωμα μιας βαθύτερης κρίσης, που ενδεχομένως θα εκδηλωθεί στην πορεία των επόμενων μηνών, ιδίως μάλιστα αν δεν κατορθώσει από τώρα να «καθαρίσει» το αποτέλεσμα των επόμενων εθνικών εκλογών.

Οταν τα φώτα έσβησαν και τα «ανθρωποφάγα» κανάλια έπαψαν να ζητούν τη γνώμη του κ. Τζαννετάκου για το αποτέλεσμα των εκλογών και τις επιπτώσεις του στην προσωπική του ζωή και στην πολιτική πραγματικότητα, ο υποψήφιος υπερνομάρχης προτίμησε να φύγει από την Αθήνα. Μετέβη στη Θεσσαλονίκη, όπου έχει την ευκαιρία να συναντήσει μερικούς απλούς, καθημερινούς φίλους, που του έμειναν πιστοί και μέσα από τη δοκιμασία των εκλογών. Να διέλθει εκεί τη μεγάλη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, αλλά και την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Και μετά λίγες μέρες ξεκούρασης στην πατρίδα του την Κάλυμνο, όπου και ψηφίζει, θα επιστρέψει στην Αθήνα για να αντιμετωπίσει το μέλλον του, υπό συνθήκες τώρα πολύ πιο διαφορετικές απ’ ό,τι τρεις μήνες πριν.

Αυτός που τον στήριξε

Ισως τον μόνο που έχει να ευγνωμονεί για τη στάση του όλους αυτούς τους μήνες, με την εξαίρεση του κ. Καραμανλή, είναι τον Γιώργο Σουφλιά. O Θεσσαλός πολιτικός ήταν ο μόνος που τον υποστήριξε αποφασιστικά. Κι αυτός που απαίτησε από τη Ρηγίλλης να βγει τόσο δυναμικά και απόλυτα κατά του Γιώργου Καρατζαφέρη, με τον οποίο την χωρίζει «άβυσσος». Κι αυτό ήταν, όπως ο ίδιος ο κ. Τζαννετάκος υποστηρίζει στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του, «κάτι που καλώς έγινε, αλλά θα έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα».

Και τούτο διότι όλη αυτή η περίοδος ήταν μια καθημερινή δοκιμασία να πεισθούν τα τοπικά στελέχη της Ν.Δ. να τον υποστηρίξουν. Οπως λέγει στους Θεσσαλονικείς φίλους του: «Οποτε επισκεπτόμασταν μια νομαρχιακή της Ν.Δ. ή μετείχαμε σε εκδήλωση με τη συμμετοχή των κομματικών στελεχών, το αρχικό κλίμα που αντιμετωπίζαμε ήταν επιφυλακτικό ώς εχθρικό. Χρειαζόταν να μιλήσουμε επί μακρό και να επιμείνουμε για να αλλάξει και να μας αγκαλιάσει. Βλέπετε, υπήρχε μεγάλη προκατάληψη».

Επιφανειακά υπέρ

Οχι μόνον από τα στελέχη της Ν.Δ., που γενικά διακατέχονται από την πολιτική νοοτροπία που συνοψίζεται στο τρίπτυχο «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» και δεν είναι ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου. H προκατάληψη κυρίως αναπαραγόταν από τους ίδιους τους βουλευτές της Ν.Δ., που ήταν προφανές ότι τον αντιπαθούσαν. Κι αντιτάσσονταν στην επιλογή του κόμματός τους. Ακόμα και μετά τις προσπάθειες που κατεβλήθησαν, ο κ. Τζαννετάκος δεν είναι καθόλου μα καθόλου σίγουρος ότι τον στήριξαν μέχρι τέλους. Βεβαίως, επιφανειακά εμφανίζονταν θετικοί έως ενθουσιώδεις προς την υποψηφιότητά του, αλλά τώρα γνωρίζει ότι έλεγαν ψέματα. Κι αυτό ήταν και το νόημα της καταδίκης της συμπεριφοράς τους από τον κ. Σουφλιά σε πρόσφατη συνέντευξή του.

«Το οργανωμένο κόμμα, που έπρεπε να στηρίξει τον Τζαννετάκο», μάς έλεγε στέλεχος της Ν.Δ. επιφορτισμένο με την προώθηση της υποψηφιότητάς του, «είναι χαμηλού επιπέδου κι εχθρικό έναντι όποιου δεν ταιριάζει στις προκαταλήψεις του. Αντίθετα, οι σοβαροί νεοδημοκράτες στους οποίους απευθύνετο και τον αγκάλιαζαν, δεν ασχολούνται ενεργά με τα κομματικά πράγματα». Αυτός ήταν ο βασικός λόγος, εκτιμάται, που η υποψηφιότητά του δεν προχώρησε, όπως περίμενε. Δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά ότι τον «μποϊκοτάρησε» ο τοπικός κλήρος. Αλλά οι κατηγορίες που δέχθηκε από τον κ. Καρατζαφέρη κυρίως, που τον επέκρινε για «αθεΐα», έπιασαν τόπο. O κόσμος αυτός δεν υπερασπίζεται κάποιους που δεν φημίζονται για τις καλές τους σχέσεις με την Εκκλησία. Κι αυτός είναι ο λόγος που κορυφαίο στέλεχος της Ρηγίλλης μάς έλεγε ότι «προφανώς είχαμε ξεχάσει τη σφοδρότατη αντιπαράθεσή του με τον αρχιεπίσκοπο, όταν κάναμε την επιλογή Τζαννετάκου».

Εκεί, άλλωστε, εντοπίζεται η αδυναμία της υποψηφιότητάς του. Περισσότερο στα λάθη και στις αστοχίες της ίδιας της Ν.Δ. και του επικοινωνιακού της επιτελείου, που υποβάθμισαν την πραγματικότητα. Και πολύ λιγότερο στη «λάσπη» που λέγεται ότι του εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ μέσω του φιλικού του Τύπου, που τον χαρακτήρισε από «άθεο» έως «γυρολόγο». Αυτές ήταν μεμονωμένες περιπτώσεις, που φυσικά δεν προήρχοντο από τους… «αρουραίους» της Χαριλάου Τρικούπη, όπως ο κ. Τζαννετάκος τους χαρακτήρισε, αλλά τώρα γνωρίζει ότι αυτοί δεν ήταν το πρόβλημα.

Οχι, βέβαια, πως το ΠΑΣΟΚ δεν είχε ετοιμάσει κι έντονα αρνητική καμπάνια εναντίον του, ακόμα και με τα όσα κατά καιρούς είχε σύρει και κατά του κ. Καραμανλή. Απλώς δεν χρειάσθηκε να την χρησιμοποιήσει. H υποψηφιότητά του τελικώς αποδείχθηκε μικρότερων δυνατοτήτων απ’ ό,τι αρχικά υπολόγιζαν και στη Ρηγίλλης, αλλά και στη Χαριλάου Τρικούπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή