Βαρύ και δύσκολο το 2003 για το επιτελείο του «2004»

Βαρύ και δύσκολο το 2003 για το επιτελείο του «2004»

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλούσιο και βαρύ είναι το πρόγραμμα της Οργανωτικής Επιτροπής «Αθήνα 2004» για το 2003, το οποίο περιλαμβάνει εκατοντάδες διαγωνισμούς (σχεδόν ένας την ημέρα πρέπει να πραγματοποιείται τους επόμενους 16 μήνες), την έναρξη του προγράμματος εκπαίδευσης των εθελοντών, ενώ από τον Μάιο θα αρχίσει η διάθεση των εισιτηρίων. H πρόεδρος του «Αθήνα 2004» κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, που έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι «το 2003 είναι το έτος των Ολυμπιακών Αγώνων», βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με την πρόκληση αναδιοργάνωσης της Οργανωτικής Επιτροπής. Το νέο σχήμα, που θα οριστικοποιηθεί τους πρώτους μήνες του νέου έτους, προβλέπει την αναδιάταξη του προσωπικού ανά αθλητική εγκατάσταση ή δραστηριότητα ώστε να προετοιμαστεί για τους Αγώνες.

Το 2003 θα ανακοινωθούν επίσης οι λεπτομέρειες για κρίσιμους τομείς της διοργάνωσης, όπως η Λαμπαδηδρομία και η Δάδα, αλλά και το πρόγραμμα μίσθωσης ιδιωτικών κατοικιών. Οι δύο κοινοπραξίες που έχουν αναλάβει τη διαχείριση του συγκεκριμένου προγράμματος έχουν δεσμευτεί ότι μέσα στον Ιανουάριο θα ξεκαθαρίσουν τους όρους του παιχνιδιού, με βάση και τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις. O πλέον κρίσιμος τομέας για την Οργανωτική Επιτροπή είναι, όμως, οι δοκιμαστικές διοργανώσεις (test events) που προγραμματίζονται για τη φετινή χρονιά. H διοργάνωση των test events συνδέεται στενά με την πορεία των ολυμπιακών έργων καθώς το νέο έτος είναι και το κρισιμότερο, αφού μεγάλος αριθμός εγκαταστάσεων πρέπει να έχει παραδοθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2003. Τέλος, ο νέος χρόνος αρχίζει με την κυβέρνηση αντιμέτωπη με ένα ακόμα κρίσιμο ζήτημα: Μέσα στον Ιανουάριο πρέπει να επιλέξει τον ανάδοχο για τα συστήματα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, εν μέσω διπλωματικών και άλλων πιέσεων.

Το χορηγικό πρόγραμμα της Οργανωτικής Επιτροπής θα εγκριθεί από τη ΔΟΕ στις 20-21 Φεβρουαρίου στη Λωζάννη, ενώ στα τέλη Ιανουαρίου (ενδεχομένως στις 30 του μηνός, ακριβώς ένα χρόνο μετά την εκδήλωση στο κλειστό του ΟΑΚΑ για την παρουσίαση της επίσημης αίτησης εθελοντισμού) θα αρχίσει το πρόγραμμα επιλογής και εκπαίδευσης των εθελοντών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Αθήνα 2004», οι αιτήσεις εθελοντισμού έχουν ξεπεράσει τις 51.000 και μέχρι το τέλος του επόμενου έτους αναμένεται να προσεγγίσουν τις 100.000. Οπως είναι γνωστό, απαιτούνται 45.000 εθελοντές για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και 15.000 για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Οι συλλέκτες

Στις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις του επόμενου μήνα είναι η πρώτη μεγάλη εκδήλωση ανταλλαγής πιν (καρφίτσες πέτου) ανάμεσα σε συλλέκτες, που θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιανουάριο. Στην αντίστοιχη εκδήλωση που διεξήχθη στο Σίδνεϊ, συγκεντρώθηκαν 50.000 συλλέκτες. Επιπλέον, στις 26 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής για τα Ατομα με Αναπηρία, καθώς το 2003 έχει ανακηρυχθεί ως Ευρωπαϊκό Ετος για τα άτομα με αναπηρία. Επίσης, στις 28 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής με τον «Αθήνα 2004», στην Αθήνα.

Το πρώτο τρίμηνο του 2003 θα ξεκινήσει κοινή προσπάθεια με όλους τους φορείς Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, προκειμένου να ενημερωθεί κατάλληλα το επιβατικό κοινό και όλοι οι Αθηναίοι, οι οποίοι θα πρέπει να αλλάξουν συνήθειες τουλάχιστον κατά τη διάρκεια των Αγώνων τόσο στο πώς θα χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους όσο και πού θα παρκάρουν. Οι αρμόδιοι σχεδιάζουν μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Επιχειρησιακά σχέδια

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2003 θα πάρουν «σάρκα και οστά» τα επιχειρησιακά σχέδια για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων, καθώς μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί το 50% του προγράμματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2003 θα διεξαχθούν τα περισσότερα test events, που αποτελούν κομβικό σημείο για την τύχη της διοργάνωσης. Παράλληλα με τα test events θα αρχίσει και το πρόγραμμα logistics (Προμηθειών και Εφοδιασμού). Είναι μία λεπτή, δύσκολη και ουσιαστική διαδικασία, καθώς τις ημέρες των test δεκάδες φορτηγά θα μεταφέρουν από τις αποθήκες του «Αθήνα 2004» στα αθλητικά κέντρα και σε όλες τις εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιούνται τόνους με απαραίτητα εφόδια και θα επιστρέφουν αμέσως μετά στις αποθήκες προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε άλλες διοργανώσεις.

Τέλος, ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της επόμενης χρονιάς είναι η έναρξη του προγράμματος διάθεσης των εισιτηριών, ενώ τον Απρίλιο πρόκειται να κυκλοφορήσει και ο σχετικός πολυσέλιδος οδηγός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή