Θέμα υφαλοκρηπίδας από Σημίτη

Θέμα υφαλοκρηπίδας από Σημίτη

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έναρξη συζητήσεων με την τουρκική πλευρά για την επίλυση του προβλήματος της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο προανήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες το βράδυ στον «μαραθώνιο επικοινωνίας» που διοργάνωσε η NET για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με αν το τέλος του 2002 σηματοδοτεί τον επίλογο των μεγάλων εκκρεμοτήτων της μεταπολίτευσης, ο κ. Σημίτης συμφώνησε λέγοντας ότι «τα δύο μεγάλα κεφάλαια της μεταπολίτευσης, το Κυπριακό και η τρομοκρατία, πορεύονται στην επίλυσή τους, που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί» και πρόσθεσε: «Υπάρχει κι ένα άλλο θέμα, το οποίο έχουμε αρχίσει κιόλας να εξετάζουμε.

Είναι το θέμα της υφαλοκρηπίδας, το πρόβλημα που έχουμε με την Τουρκία.

Και αυτό ανήκει στα προβλήματα της μεταπολίτευσης. Αυτό πιστεύω πως μπορεί να λυθεί τον επόμενο καιρό».

Ο πρωθυπουργός ευχήθηκε «τον καινούργιο χρόνο να πραγματοποιηθεί η λύση του Κυπριακού, μια λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική, που δεν θα έχει νικητές και ηττημένους». Επέμενε ιδιαίτερα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να συνεχίσει να δείχνει ενδιαφέρον για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της νήσου, με το σκεπτικό ότι στην αντίθετη περίπτωση θα οδηγηθούμε στη διχοτόμηση. Σημείωσε, πάντως, ότι «δεν μπορούμε να περιμένουμε επ’ άπειρον» για τη λύση κι έκανε γνωστό ότι θα επισκεφθεί τη Λευκωσία στις 18 Απριλίου, δύο ημέρες μετά την υπογραφή στην Αθήνα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης με 10 νέες χώρες.

Ρευστή κατάσταση

Αναφερόμενος στη ρευστή κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Αγκυρα εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα και υπογράμμισε: «Πρέπει να κρατήσουμε ένα: ότι το Κυπριακό, όπως είναι σήμερα, αποτελεί ένα εμπόδιο για την Αγκυρα στην ευρωπαϊκή της προεία.

Οπως έχω πει και παλιά, ο δρόμος προς τις Βρυξέλλες περνά από την πράσινη γραμμή της Λευκωσίας και το έχουν συνειδητοποιήσει αυτό στην Αγκυρα. Αν θέλει η Τουρκία να πορευθεί τον δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς δυσκολίες, τότε θα πρέπει να λύσει τα εκκρεμή προβλήματα, γιατί δεν χωράει στην E.E. μια χώρα με εθνικισμούς, επιθετική στάση, αντιπαλότητες».

Χαρακτήρισε, τέλος, «πολύ θετικό» ότι έχει αναπτυχθεί ένα θετικό κλίμα στην τουρκοκυπριακή πλευρά για τη λύση και την ένταξη στην Ε.Ε.».

Ζωηρό ενδιαφέρον

Το ζωηρό του ενδιαφέρον, εξ άλλου, για το ειρηνικό και δημιουργικό μέλλον των Τουρκοκυπρίων διατυπώνει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος ευχαριστεί την ελληνική κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδος για τη βοήθειά τους ώστε να επιτευχθεί η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και διότι δεν χρησιμοποίησαν το Κυπριακό για την εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή