Την άνοιξη τα νέα «επείγοντα» νοσοκομείων

Την άνοιξη τα νέα «επείγοντα» νοσοκομείων

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άνοιξη αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία των νέων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στα νοσοκομεία, ενός θεσμού που στοχεύει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και στον περιορισμό των «πλασματικά» επειγουσών εισαγωγών. Την περασμένη Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας κ. K. Στεφανής υπέγραψε απόφαση για την οργάνωση, τον τρόπο λειτουργίας και τη στελέχωση των νέων αυτόνομων ΤΕΠ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και εντός του Ιανουαρίου θα καθοριστεί ο ακριβής χρόνος έναρξης λειτουργίας τους, καθώς και τα νοσοκομεία στα οποία θα εφαρμοστεί. Σύμφωνα με τον κ. Στεφανή, η λειτουργία τους αναμένεται να ξεκινήσει την άνοιξη, ενώ το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής αφορά αρχικώς τα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια όλα τα νοσοκομεία δυναμικότητας άνω των 200 κλινών.

Ειδικευμένοι γιατροί

Ειδικότερα, το ΤΕΠ θα λειτουργεί κατά τις ημέρες γενικής εφημερίας όλο το 24ωρο και τις υπόλοιπες ημέρες κατά το πρωινό ωράριο. Τον ασθενή θα υποδέχονται ειδικευμένοι γιατροί και νοσηλεύτριες και ανάλογα με τη βαρύτητα της κατάστασής του θα τον κατευθύνουν. Οι απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις αντιμετωπίζονται άμεσα στην αίθουσα αναζωογόνησης. Οι ασθενείς με σοβαρά προβλήματα, που είναι όμως σε σταθερή κατάσταση αντιμετωπίζονται σε θαλάμους εξέτασης. H φιλοσοφία του νέου θεσμού είναι ότι ο ασθενής δεν μετακινείται, αλλά αντιμετωπίζεται σχεδόν πάντα στο χώρο του ΤΕΠ, όπου του παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες.

Για τη στελέχωσή τους με ιατρικό προσωπικό συστήνονται μία θέση Διευθυντή, ειδικότητας Χειρουργικής ή Αναισθησιολογίας, Παθολογίας, Καρδιολογίας ή Πνευμονολογίας και με εμπειρία στην επείγουσα ιατρική ή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, καθώς και μία θέση Επιμελητή A΄ και μία θέση Επιμελητή B΄ των προαναφερθεισών ειδικοτήτων (συν της Ορθοπεδικής). O αριθμός των γιατρών προσαυξάνεται με προσωπικό άλλων τμημάτων του νοσοκομείου ώστε η ελάχιστη στελέχωση να είναι ένας διευθυντής, δύο επιμελητές A΄ και τέσσερις επιμελητές B΄.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή