Αυτοί θα δικάσουν τη «17N»

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολα είναι έτοιμα για την πρώτη δίκη τρομοκρατικής οργάνωσης στη χώρα μας, τη δίκη της «17 Νοέμβρη», η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις 3 Μαρτίου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων μέσα στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού.

Μέχρι χθες από την «ταυτότητα» της δίκης έλειπαν τα ονόματα των τακτικών και αναπληρωματικών δικαστών και εισαγγελέων που θα καθήσουν στην έδρα. Τα υπόλοιπα ήταν γνωστά.

Περίπου 75 συνήγοροι Υπεράσπισης και Πολιτικής Αγωγής, 19 κατηγορούμενοι, δικογραφία περίπου 6.000 σελίδων στην οποία περιγράφονται συνολικά 2.000 αδικήματα και 330 μάρτυρες οι οποίοι έχουν κληθεί να καταθέσουν στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας.

Από χθες το παζλ για τη δίκη της «17 Νοέμβρη» έχει ολοκληρωθεί, καθώς έγινε η κλήρωση για την ανάδειξη της τακτικής και αναπληρωματικής σύνθεσης της έδρας στο A΄ Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων. Από την κλήρωση αναδείχθηκαν ως πρόεδρος της έδρας ο πρόεδρος Εφετών κ. Μιχάλης Μαργαρίτης και ως αναπληρωματικός του ο κ. Χρήστος Γεωργαντόπουλος.

Ο πρόδρος Εφετών κ. Μιχάλης Μαργαρίτης γεννήθηκε το 1939 και συνταξιοδοτείται το 2006. Θεωρείται εξαίρετος δικαστής, ιδιαίτερα κατηρτισμένος, ενώ έχει κάνει σπουδές στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Μετέχει σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ έχει συμμετάσχει και στην επιτροπή για τη μετάφραση και την κύρωση του καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος Εφετών στη δίκη κ. Γεωργαντόπουλος υπήρξε επίκουρος εφέτης-ανακριτής στην υπόθεση των ψηφιακών παροχών OTE πριν από τέσσερα χρόνια, ενώ ήταν ο πρόεδρος του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών το οποίο δίκασε την υπόθεση της Κάτιας Γιαννακοπούλου σε δεύτερο βαθμό.

Η κλήρωση ανέδειξε ως τακτικά μέλη της σύνθεσης τους εφέτες κ. Νίκο Ζαΐρη και Βασίλη Κουρκάκη, ενώ ως αναπληρωματικά μέλη τους εφέτες Ιωάννη Σίδερη και Χαράλαμπο Παπαηλιού.

Οσον αφορά τα τακτικά μέλη της σύνθεσης ο εφέτης Νίκος Ζαΐρης υπήρξε ανακριτής στην υπόθεση της ΑΓΕΤ, ενώ ο εφέτης Βασίλης Κουρκάκης υπηρέτησε επί χρόνια ως πρόεδρος Πρωτοδικών στη Χαλκίδα και στη συνέχεια πήρε μετάθεση για την Αθήνα.

Σχετικώς με τα αναπληρωματικά μέλη του δικαστηρίου ο εφέτης Ιω. Σίδερης έχει υπάρξει στέλεχος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και είχε άριστες σχέσεις με τον αείμνηστο πρόεδρο της ΕΔΕ Παναγιώτη Κωστάκο.

Ως τακτικό εισαγγελέα της έδρας η κλήρωση ανέδειξε τον εισαγγελέα Εφετών κ. Χρ. Λάμπρου και αναπληρωτής εισαγγελέας θα είναι ο αντεισαγγελέας Εφετών κ. Βασίλης Μαρκής.

Πλήρη καθήκοντα

Αξίζει να σημειωθεί οτι ο κ. Μαρκής παρ’ όλο που έχει οριστεί ως αναπληρωματικός ασκεί πλήρη καθήκοντα, όπως ορίζει ο νόμος, δηλαδή, θα μπορεί να παρεμβαίνει κατά τη διάρκεια της δίκης. Οσον αφορά τα υπόλοιπα αναπληρωματικά μέλη, θα είναι παρόντα κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας προκειμένου να αντικαταστήσουν κάποιο από τα τακτικά αν χρειαστεί.

Ο κ. Μαρκής εισήλθε στο Σώμα το 1971 και ήταν εισαγγελέας στη δίκη της Εταιρείας Δολοφόνων και στη δίκη των Παλαιστινίων που κατηγορήθηκαν για έκτροπα στην Πάτρα. Είναι πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων και πρόκειται για διακεκριμένο νομικό. O τακτικός εισαγγελέας της δίκης κ. Χρήστος Λάμπρου εισήλθε στο Σώμα το 1969 και ήταν ο εισαγγελέας στην πρόσφατη δίκη του αστυνομικού των MAT Τζαβέλα.

Δικαστικοί κύκλοι του Εφετείου, πάντως, χθες σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ανέφεραν ότι η κλήρωση ανέδειξε όντως τους καλύτερους, ενώ σε ανακοίνωσή της η Ενωση Εισαγγελέων και Δικαστών τόνισε ότι «πάμε ήδη σε μια δίκαιη δίκη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή