Δολοφονία Μπακογιάννη – Απόπειρα κατά Πέτσου

Δολοφονία Μπακογιάννη – Απόπειρα κατά Πέτσου

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις υποθέσεις της απόπειρας δολοφονίας του βουλευτή Γιώργου Πέτσου στο Ψυχικό στις 8.5.1989 και της δολοφονίας του βουλευτή Ν.Δ. Παύλου Μπακογιάννη στο Κολωνάκι, στις 26.9.1989 αναμένεται να ξεκινήσει η πέμπτη εβδομάδα ακροαματικής διαδικασίας στη δίκη της 17Ν.

Αναγνώρισαν δράστες

Την εβδομάδα που μας πέρασε οι ρυθμοί ήταν εξαιρετικά ταχείς, γεγονός που οφείλεται κατά πολύ στην απουσία κυρίως Αμερικανών μαρτύρων. Ειδικότερα, εξετάστηκαν μάρτυρες για εννιά χτυπήματα της 17και συγκεκριμένα για την εκρήξη σε λεωφορείο των MAT στην Καισαριανή, την έκρηξη σε λεωφορεία που μετέφεραν Αμερικανούς αξιωματικούς στου Ρέντη και στο Καβούρι, την υπόθεση Τζορτζ Κάρος, τη δολοφονία του επιχειρηματία Αλέξανδρου Αθανασιάδη, τη δολοφονία του Αμερικανού αξιωματούχου Ουίλιαμ Νορντίν, τη δολοφονία του εισαγγελέα Κωσταντίνου Ανδρουλιδάκη, καθώς και για την απόπειρα δολοφονίας του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Παναγιώτη Ταρασουλέα. Δεν έλειψαν, ωστόσο, οι αναφορές στον πόλεμο στο Ιράκ, καθώς και οι παρεμβάσεις από πλευράς των κατηγορουμένων με αφορμή κυρίως την αναγνώρισή τους από μάρτυρες ως δράστες σε χτυπήματα της οργάνωσης.

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, ο οποίος αφού αναγνωρίστηκε ως συμμετέχων στη δολοφονία Νορντίν από έναν μάρτυρα ανεφώνησε: «E, βέβαια, όποιος είναι 1.80 με άσπρα μαλλιά στην Ελλάδα και έχει βρεθεί σε κάποιο από τα χτυπήματα, είναι ο Γιωτόπουλος». Μέχρι στιγμής, πάντως, οι μάρτυρες που έχουν καταθέσει αναγνωρίζουν δράστες στα πρόσωπα των Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, Σάββα Ξηρού, Χριστόδουλου Ξηρού, Δημήτρη Κουφοντίνα, ενώ έχει κατονομαστεί και η Αγγελική Σωτηροπούλου, όμως για πράξη που δεν κατηγορείται.

Αποδέχτηκαν συμμετοχή

Πολύτιμοι για τη στήριξη της κατηγορίας αναμένεται να αποδειχθούν, όπως άλλωστε είχε προβλεφθεί πριν από την έναρξη της δίκης, οι Κωνσταντίνος Τέλιος, Πάτροκλος Τσελέντης και Σωτήρης Κονδύλης. Και αυτό γιατί εμμένουν σε όσα είχαν ομολογήσει προανακριτικά, αλλά και στην κύρια απολογία τους. Ηδη, την περασμένη εβδομάδα, ζητήθηκαν διευκρινίσεις από τους Τσελέντη και Τέλιο στις υποθέσεις Ανδρουλιδάκη, Αγγελόπουλου και στην έκρηξη του λεωφορείου των MAT στου Ρέντη. Και αυτό αναμένεται να γίνει για κάθε χτύπημα όπου οι μάρτυρες, όπως στις προαναφερθείσες υποθέσεις, δεν μπορούν να δώσουν στοιχεία ως προς τους δράστες. Ερωτώμενος για τη δολοφονία Αγγελόπουλου, ο Πάτροκλος Τσελέντης απάντησε ότι συμμετείχε ο ίδιος και ο Χριστόδουλος Ξηρός, ενώ για την υπόθεση του Ρέντη απάντησε ότι συμμετείχαν ο ίδιος, ο Σάββας Ξηρός, ο Χριστόδουλος Ξηρός και ο Δημήτρης Κουφοντίνας. H «συνδρομή» του Κωνσταντίνου Τέλιου ζητήθηκε στην υπόθεση Ανδρουλιδάκη, και ο κατηγορούμενος απάντησε ότι εκτός από τον ίδιο συμμετείχαν ο Βασίλης Τζωρτζάτος και ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ζήτησαν εξηγήσεις και από τους Σάββα Ξηρό και Δημήτρη Κουφοντίνα, οι οποίοι ωστόσο υπενθύμισαν ότι αναλαμβάνουν την πολιτική ευθύνη των πράξεων της οργάνωσης και αρνούνται να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες για τους συγκατηγορουμένους τους, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο εκτελέστηκαν τα χτυπήματα. Μάλιστα, ο Δημήτρης Κουφοντίνας επικαλέστηκε «το δικό μου σύστημα αξιών που δεν μου επιτρέπει να μιλάω για κανέναν».

Εχασε την ψυχραιμία του

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε -και συζητήθηκε από συνηγόρους πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης σε διακοπή της ακροαματικής διαδικασίας- η στάση του προέδρου της έδρας κ. Μιχάλη Μαργαρίτη, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή φάνηκε να χάνει την ψυχραιμία του με τους Σάββα Ξηρό και Δημήτρη Κουφοντίνα. «Δεν είστε ούτε πειθαρχικό συμβούλιο ούτε δικαστές των εισαγγελέων. Δεν μπορείτε να προσβάλλετε έτσι τιμές και υπολήψεις», είπε ο πρόεδρος κατακεραυνώνοντας τον Σάββα Ξηρό όταν εκείνος ειρωνεύθηκε τον τρόπο με τον οποίο εκτελούσε το λειτούργημά του ο εισαγγελέας Παναγιώτης Ταρασουλέας. Αντίστοιχη ήταν και η αντίδρασή του προς τον Δημήτρη Κουφοντίνα όταν εκείνος διαμαρτυρήθηκε ότι δεν του επιτρέπεται να κάνει δηλώσεις-παρεμβάσεις. «Να κάνετε δήλωση σχετικά με τις κατηγορίες. Εδώ δεν είναι τηλεόραση ούτε εφημερίδες», ανταπάντησε ο κ. Μαργαρίτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή