Απεπέμθη υφυπουργός λόγω διαπλοκής

Απεπέμθη υφυπουργός λόγω διαπλοκής

4' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρό πλήγμα δέχθηκε χθες, μία μόλις ημέρα πριν από την ιστορική σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αθήνα, η εικόνα της κυβέρνησης, καθώς ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης υποχρεώθηκε να αποπέμψει από την κυβέρνηση τον υφυπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Ευαγγ. Μαλέσιο για λόγους ηθικής τάξεως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το δημοσίευμα της «Αυριανής», σύμφωνα με το οποίο ο κ. Μαλέσιος διέμενε σε διαμέρισμα ιδιοκτησίας του επιχειρηματία και ιδιοκτήτη της «Αλτεκ» κ. Θ. Αθανασούλη χωρίς να καταβάλει μίσθωμα, προχθές αργά το απόγευμα. Και χθες το πρωί, αφού επιβεβαιώθηκε η ακρίβεια του δημοσιεύματος, επικοινώνησε ο ίδιος τηλεφωνικά με τον υφυπουργό του και του ζήτησε να παραιτηθεί. Προκειμένου να μετριαστούν οι ιδιαίτερα δυσμενείς για την κυβέρνηση εντυπώσεις από το συμβάν, συμφωνήθηκε ο κ. Μαλέσιος να εμφανιστεί ως ο έχων την πρωτοβουλία της παραίτησης, την οποία και υπέβαλε προς τον κ. Σημίτη γραπτώς, επικαλούμενος «λόγους ευθυξίας».

Οπως αναφέρουν πληροφορίες, ο κ. Σημίτης σε καμία περίπτωση δεν θεωρεί ότι ο κ. Μαλέσιος ενήργησε υπέρ του κ. Αθανασούλη στον πρόσφατο διαγωνισμό για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου επικράτησε η κοινοπραξία στην οποία μετέχει και η «Αλτεκ». Εξάλλου ο επίμαχος διαγωνισμός εγκρίθηκε ομόφωνα σε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Ομως φέρεται οργισμένος με τον πρώην υφυπουργό Δημόσιας Τάξης διότι δεν είχε τα απαιτούμενα πολιτικά αντανακλαστικά, με αποτέλεσμα η συμπεριφορά του να εγείρει σοβαρότατο ζήτημα ηθικής τάξεως συνολικά για την κυβέρνηση. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός προτίθεται να πληρώσει τη θέση του κ. Μαλέσιου, αλλά θα αποφασίσει για τον αντικαταστάτη του μετά την επικείμενη σύνοδο κορυφής, ενώ η σχετική ανακοίνωση θα γίνει πιθανότατα την προσεχή εβδομάδα.

Η αποχώρηση του κ. Μαλέσιου έπεσε «ως κεραυνός εν αιθρία» στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Ενώ χθες το απόγευμα αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ ήταν εάν ο εκδότης της «Αυριανής» κ. Γ. Κουρής θα συνεχίσει τις επιθέσεις κατά υψηλόβαθμων στελεχών της κυβέρνησης και του κόμματος που διατηρούσαν φιλικές σχέσεις με τον κ. Θ. Αθανασούλη, με τον οποίο ως γνωστόν βρίσκεται σε δικαστική αντιπαράθεση για την ιδιοκτησία του τηλεοπτικού σταθμού «Αλτερ».

Κι άλλα στοιχεία

Ούτως ή άλλως, στο ΠΑΣΟΚ συζητείται εδώ και καιρό μετ’ επιτάσεως πως ο κ. Κουρής ισχυρίζεται ότι διαθέτει στοιχεία για χρηματιστηριακές συναλλαγές τριών ακόμη προβεβλημένων στελεχών του «εκσυγχρονιστικού» μπλοκ με μετοχές της «Αλτεκ». Παράλληλα, κυβερνητικοί παράγοντες σημείωναν πως ίσως δεν είναι τυχαίο ότι την περασμένη εβδομάδα ηγέρθησαν αίφνης ερωτήματα για παλαιότερη συνάντηση του ίδιου του κ. Σημίτη με τον κ. Αθανασούλη, η οποία σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε προ πολλών μηνών στο πλαίσιο των περιοδικών επαφών που έχει ο πρωθυπουργός με παράγοντες της οικονομικής ζωής.

Η επιστολή παραίτησης του κ. Μαλέσιου δόθηκε στη δημοσιότητα χθες το μεσημέρι από το υπουργείο Τύπου. Ενώ ο υφυπουργός Τύπου κ. Χυτήρης απάντησε σε σειρά ερωτήσεων επί του θέματος, μετά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για τον «Αθήνα 2004». O κ. Χυτήρης περιορίστηκε να επισημάνει πως «ο κ. Μαλέσιος υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας και αυτή έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό». Πάντως, ο κ. Χυτήρης ερωτηθείς για το σκέλος του δημοσιεύματος της «Αυριανής», σύμφωνα με το οποίο ο κ. Μαλέσιος είχε παρέμβει υπέρ συγκεκριμένης εταιρείας στον διαγωνισμό για την ασφάλεια των Αγώνων, παρατήρησε ότι «δεν υπάρχει άλλο σχόλιο της κυβέρνησης». Ομως, αρμόδια κυβερνητικά στελέχη διαβεβαίωναν πως ουδέν μεμπτό υπάρχει με τον διαγωνισμό και η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία θα υλοποιηθεί.

Δεν απαντά επί της ουσίας στις κατηγορίες ο κ. Μαλέσιος

Χωρίς να απαντά επί της ουσίας στις κατηγορίες εις βάρος του, ο κ. Μαλέσιος στην επιστολή παραίτησής του επιτίθεται κατά του κ. Κουρή και προαναγγέλλει ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη. H επιστολή έχει ως εξής:

«Αγαπητέ Πρόεδρε, η κυβέρνηση έχει βρεθεί συχνά στο στόχαστρο πολυποίκιλων κέντρων που αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων. Την τελευταία περίοδο, δέχθηκα σειρά αδίκων, ανήθικων και χυδαίων επιθέσεων από συγκεκριμένο εκδότη, ο οποίος έχει διακριθεί στο παρελθόν για τη συστηματική κατασυκοφάντηση πολιτών και τη διαρκή και άνευ ορίων σπίλωση υπολήψεων. O συγκεκριμένος εκδότης δεν δίστασε να επιχειρήσει να προσδώσει ιδεολογικό και πολιτικό μανδύα στην απόπειρά του, να προωθήσει προσωπικές επιδιώξεις και ιδιοτελή συμφέροντα. Σήμερα, η κατά σύστημα και κατά συρροή συκοφάντησή μου περιήλθε σε μια νέα φάση. Είναι αυτονόητο ότι δεν πρόκειται να παρακολουθήσω τον συγκεκριμένο κύριο στον κατήφορο που έχει επιλέξει. Μας χωρίζει πολιτισμικό και ηθικό χάσμα.

Λειτούργησα και λειτουργώ πάντοτε στο προσκήνιο. Οι αποφάσεις μου και οι επιλογές μου είναι διαφανείς και κρίνονται από σας, τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα και τους πολίτες και όχι από αυτόκλητους κριτές. Αλλωστε είναι γνωστό ότι λειτούργησα πάντοτε συλλογικά και με γνώμονα την προστασία του δημόσιου συμφέροντος. H πολιτεία μου, η επιστημονική μου καριέρα και η πολιτική μου διαδρομή ήταν πάντοτε διαυγείς. Με δεδομένη, όμως, την τρέχουσα συγκυρία, πιστεύω ότι πρέπει να υποβάλω την παραίτησή μου. H απόφασή μου είναι αμετάκλητη και απορρέει από την εσωτερική ανάγκη μου να σεβαστώ την εμπιστοσύνη που μου δείξατε, να αποδείξω ότι και τώρα λειτουργώ στο προσκήνιο και ταυτοχρόνως να μην επιτρέψω να τεθεί η κυβέρνησή μας στο στόχαστρο αυτοκλήτων και ιδιοτελών, κραυγαζόντων, περιθωριακών ανθρώπων.

Δεν προτίθεμαι και δεν πρόκειται να ασχοληθώ με τον κ. Κουρή. H εντιμότητά μου και το ήθος μου δεν κρίνονται από αυτόν και φυσικά δεν αναφέρομαι σε αυτόν για τις προσωπικές μου ανθρώπινες επιλογές δεκαετιών ή για τις πολιτικές μου απόψεις. Τον λόγο έχουν πλέον οι αρμόδιες δικαστικές αρχές, στις οποίες προσφεύγω. Μέχρι την τελική ετυμηγορία θεωρώ ότι δεν πρέπει να είμαι μέλος της κυβέρνησης, για να προασπίσω την τιμή και την υπόληψή μου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή