Διευρυμένη ταλαιπωρία Αθηναίων

Διευρυμένη ταλαιπωρία Αθηναίων

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από χθες το μεσημέρι, οπότε και ξεκίνησε η εφαρμογή των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας για τη Σύνοδο Κορυφής, άρχισε ο Γολγοθάς των κατοίκων του Λεκανοπεδίου. Οσοι βρέθηκαν στους δρόμους από τη 1.30 μ.μ. και μετά, κατάλαβαν από πρώτο χέρι γιατί οι αρχές εδώ και αρκετές ημέρες απευθύνουν έκκληση για περιορισμό των μετακινήσεων στις πλέον απαραίτητες. Από εκείνη την ώρα άρχισε η διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη λεωφόρο Συγγρού και στην παραλιακή, ενώ έγιναν ρυθμίσεις και στους οδικούς άξονες που συνδέουν την Αθήνα με το αεροδρόμιο των Σπάτων, λόγω της άφιξης των ξένων αποστολών και της κίνησής τους προς τα ξενοδοχεία όπου καταλύουν. Μέσα σε χρόνο μηδέν σε όλες τις άλλες μεγάλες οδικές αρτηρίες παρουσιάσθηκαν εντονότατα κυκλοφοριακά προβλήματα, με τα αυτοκίνητα να κινούνται από πολύ αργούς ρυθμούς… έως την ακινησία. Οι άνδρες της Τροχαίας, κατέβαλαν επί ματαίω προσπάθειες να διευκολύνουν την κίνηση, υποδεικνύοντας εναλλακτικές διαδρομές στους οδηγούς.

Μία λέξη μπορεί να αποτυπώσει την εικόνα στους περισσότερους δρόμους της Αθήνας, πλην των βορείων προαστίων: κόλαση. Οι χθεσινές διαδρομές στην Αθήνα και οι χρόνοι τους απέκτησαν εντελώς… πρωτόγνωρη διάσταση ξεπερνώντας κατά πολύ σε ταλαιπωρία τις ημέρες έλευσης Κλίντον, Πούτιν και του Ποντίφικα. Τα όρια υπομονής και αντοχής των οδηγών, οι οποίοι αναζητούσαν απεγνωσμένα τρόπους διαφυγής από τους μπλοκαρισμένους δρόμους χτύπησαν κόκκινο.

Ακινητοποιημένα I.X. και νταλίκες στη Χαμοστέρνας επί ώρες. Στην Πειραιώς, στο ύψος της Ομόνοιας δεν προχωρούσε τίποτα χθες το μεσημέρι, ενώ δεν υπήρχε ούτε ένας τροχονόμος στην Πειραιώς από την Ομόνοια μέχρι τη διασταύρωση του Κηφισού. H απουσία τροχονόμων, βέβαια, από πολλά σημεία του Λεκανοπεδίου ήταν ένα γενικευμένο φαινόμενο, που επέτεινε το κυκλοφοριακό έμφραγμα. Το ζενίθ της ταλαιπωρίας όμως σημειώθηκε στον Πειραιά, καθώς με το κλείσιμο της παραλιακής, οι οδηγοί εγκλωβίστηκαν επί πολλές ώρες σε συγκεκριμένα σημεία.

Σε οδυνηρή θέση βρέθηκαν και οι επιβάτες στο αεροδρόμιο των Σπάτων, οι οποίοι έμειναν ακινητοποιημένοι στην Αττική Οδό, περιμένοντας να περάσουν οι πομπές των Ευρωπαίων επισήμων. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιους απίστευτους και όμως αληθινούς χρόνους, που χρειάστηκαν εκείνοι που ταλαιπωρήθηκαν ιδιαιτέρως χθες στις μετακινήσεις τους:

– Καστέλα – Πασαλιμάνι: 2,5 ώρες

– Αγιος Δημήτριος – Νέο Φάληρο: 2 ώρες και 20 λεπτά

– Ηλιούπολη – Παλαιό Φάληρο: 1 ώρα και 40 λεπτά

– Ασπρόπυργος – Πειραιάς: 3 ώρες

– Ομόνοια – Πειραιάς: 2 ώρες

– Κουκάκι – Μοσχάτο: 1 ώρα και 15 λεπτά

– Σύνταγμα – Παγκράτι: 1 ώρα

– Πειραιάς – Καστέλα: 2 ώρες

– Πειραιάς – Νέο Φάληρο: 45 λεπτά

– Χαλάνδρι – Νέο Φάληρο: 3 ώρες

– Δραπετσώνα – Γλυφάδα: 4 ώρες

– Περιστέρι – Ρέντη: 3 ώρες

Υπενθυμίζουμε: Σήμερα στις 11 π.μ. πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις στην πλατεία Συντάγματος και την πλατεία Κολοκοτρώνη και πορείες προς τις πρεσβείες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ιταλίας, ενώ για τις 4.30 μ.μ. έχουν προγραμματισθεί συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα, την Ομόνοια και την Κλαυθμώνος και πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Στους δρόμους της Αθήνας θα βρεθούν περίπου 11.000 αστυνομικοί ενώ στα μέτρα ασφαλείας συμμετέχουν και οι Ενοπλες Δυνάμεις με ένα αντιαεροπορικό σύστημα «Πάτριοτ» στο Τατόι, μία φρεγάτα και μαχητικά αεροσκάφη που θα πετούν πάνω από το Λεκανοπέδιο. Οπως επισημαίνει ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., η σημερινή ημέρα θεωρείται ένα σημαντικό test event εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και πρόθεση της αστυνομίας είναι να αποφύγει τις προκλήσεις, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος επεισοδίων. Να υπενθυμίσουμε ότι οι δημόσιες υπηρεσίες, οι δήμοι και τα σχολεία της Αττικής δεν λειτουργούν σήμερα. Επιπλέον, σημαντικές αλλαγές έχουν γίνει στα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς. Ολα τα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρόλεϊ, που διέρχονται από το κέντρο αλλά και από τις λεωφόρους όπου απαγορεύεται η κυκλοφορία έχουν αλλάξει. Αλλαγές έχουμε και στα δρομολόγια του ηλεκτρικού και του μετρό. Ειδικότερα, σήμερα από τις 12 μ.μ. έως τις 7 μ.μ. τα δρομολόγια του ηλεκτρικού θα πραγματοποιούνται από Κηφισιά μέχρι Ομόνοια και από Θησείο μέχρι Πειραιά. Τις ίδιες ώρες σήμερα αλλά και αύριο από τις 6 π.μ. έως τις 6 μ.μ. οι συρμοί του μετρό δεν θα πραγματοποιούν στάση στο σταθμό Ακροπόλεως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή