Επανέναρξη των συνομιλιών ζητούν Αθήνα και Λευκωσία

Επανέναρξη των συνομιλιών ζητούν Αθήνα και Λευκωσία

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη συνεχίσεως της πρωτοβουλίας του γενικού γραμματέως του OHE κ. Κόφι Ανάν για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος υπογράμμισαν για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσος Παπαδόπουλος και ο πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. K. Σημίτης, λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού κ. Ερντογάν στα Κατεχόμενα, ενώ η διεθνής κοινότης είναι πεπεισμένη ότι η οποιαδήποτε πρόοδος στο πρόβλημα αυτό εξαρτάται από την Αγκυρα.

«Χρειάζεται οι προσπάθειες του γενικού γραμματέως του OHE να συνεχισθούν», τόνισε χθες ο κ. Σημίτης σε ομιλία του προς τους Ευρωπαίους εκδότες, υπογραμμίζοντας εκ παραλλήλου ότι «η πραγματική θέληση της τουρκοκυπριακής κοινότητος φάνηκε όταν δεκάδες χιλιάδες Τουρκοκύπριοι πέρασαν τη διαχωριστική γραμμή, πράγμα που τους απαγορευόταν για τριάντα χρόνια και έδειξαν ότι θέλουν να ζήσουν με τους Ελληνοκυπρίους, ενώ αντιστοίχως πέρασαν και πολλοί Ελληνοκύπριοι στην άλλη πλευρά και καταδείχθηκε ότι δεν τους χωρίζει τίποτε με τους Τουρκοκυπρίους». O πρωθυπουργός κατέληξε με την εκτίμηση ότι «η συμβίωση των δύο κοινοτήτων είναι δυνατή, χωρίς να υπάρχουν τριβές και αντιθέσεις».

Στη Λευκωσία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες ότι η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό το συντομότερο δυνατόν και πρόσθεσε ότι η θέση αυτή έχει διαμηνυθεί προς τον γ.γ. του OHE μέσω του αναπληρωτή ειδικού αντιπροσώπου στη Λευκωσία κ. Ζπίγκνιεφ Βλόσοβιτς αλλά και προς τις ευρωπαϊκές χώρες, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου. «Επιμένουμε στην επανέναρξη των συνομιλιών, στη βάση των όσων είχαν διαμειφθεί στη Χάγη, στη βάση των όσων είχαν αποφασισθεί από το Εθνικό Συμβούλιο, στη βάση του περιεχομένου της επιστολής του προέδρου της Δημοκρατίας προς τον κ. Ραούφ Ντενκτάς, στις 2 Απριλίου», είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

Ολα αυτά, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, έχουν διαμηνυθεί προς όλες τις κατευθύνσεις «και συνεχίζεται η προσπάθεια ούτως ώστε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να γνωρίζουν ποιες είναι ακριβώς οι θέσεις μας στην προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το όλο θέμα της επανενάρξεως ή της συνεχίσεως των διαπραγματεύσεων για μία λύση πριν από τον Φεβρουάριο, ώστε να αποφευχθεί το σκηνικό της Χάγης, τον Μάιο του 2004.»

O κ. Χρυσοστομίδης δήλωσε περαιτέρω ότι μετά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού κ. Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κατοχικός ηγέτης κ. Ραούφ Ντενκτάς και ο υιός του Σερντάρ εξακολουθούν να διατηρούν τις αδιάλλακτες θέσεις τους και την ίδια πολιτική, η οποία στηρίζεται στις δήθεν πραγματικότητες επί του εδάφους.

Τα τουρκικά στρατεύματα

Στην Αγκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ αναγνώρισε ότι «όταν βρεθεί οριστική λύση του κυπριακού προβλήματος, φυσικά τα τουρκικά στρατεύματα θα αποχωρήσουν από την Κύπρο», αν και ο κ. Ντενκτάς αρνήθηκε ότι δήλωσε στον ελληνοκυπριακό Τύπο ότι η Κύπρος θα μπορούσε να αποστρατιωτικοποιηθεί και τα τουρκικά στρατεύματα να αποχωρήσουν από τη νήσο, υπό τον όρο ότι θα διατηρηθούν οι υπάρχουσες συμφωνίες εγγυήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι το γεγονός ότι ο διεθνής παράγων αρχίζει να ενεργοποιείται και ο Αμερικανός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό κ. Τόμας Ουέστον διεμήνυσε ότι το «κλειδί» για την επανάληψη των συνομιλιών στη βάση του σχεδίου Ανάν βρίσκεται στα χέρια της Τουρκίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή